Óriási félelmek a nyugdíj körül - már a magyarok felét érinti

A magyar lakosság elenyésző, mindössze 8 százaléka tervez a következő 4-5 évben nyugdíj célra félretenni, mindeközben a társadalom felét továbbra is az élethosszig tartó munka réme tartja rettegésben – derült ki az OTP öngondoskodási indexből. A fiatalok egy része azonban már tudatosan készül az aktív munkával töltött évek utáni időszakra, de van még hová fejlődni a nyugdíj célú öngondoskodás kérdésében.
K. Kiss Gergely, 2019. április 12. péntek, 11:52
Fotó: Shutterstock

A magyar társadalom mindössze 8 százaléka tervez anyagi tartalékot képezni a következő 4-5 évben gyermekeik, unokáik számára - világít rá a felmérés. Hasonló a helyzet a nyugdíjas évekre való előtakarékoskodással is, a válaszadók szintén mindössze 8 százaléka gondol arra, hogy rövidtávon tesz az anyagilag kiegyensúlyozottabb nyugdíjas évei érdekében.

Holott az időskorral szembeni elvárások igencsak negatív képet rajzolnak a társadalom fejében. Az OTP Nyugdíjpénztár által végzett reprezentatív kutatás szerint az aktív korú lakosság 48 százaléka kimondottan küzdelmesnek, vagy kilátástalannak tartja az átlag magyar nyugdíjas helyzetét. A fiatalabb Y generáció - a jelenlegi húszon- és harmincévesek - sem gondolkozik pozitívabban az idősekkel kapcsolatban, az ebbe a korcsoportba tartozó megkérdezettek 56 százaléka vélekedik ugyanígy. A fiatalok többsége az elképzeléseik szerint nem éppen kecsegtető jövő elkerülése érdekében az élethosszig tartó munka gondolatával igyekszik megbékélni.

Vannak azonban közöttük olyanok, akik már sokkal tudatosabban gondolkodnak a saját nyugdíjas korukról, mint az átlagember. Az Y generáció tagjai közül megkérdezettek mintegy fele (47 százalék) úgy gondolja, hogy már huszonéves koruk elején érdemes elkezdeniük a nyugdíj célú öngondoskodást, míg az összes aktív korú megkérdezett mindössze 38 százaléka gondolkodik hasonlóképp. És egyre többen vannak azok, akik már konkrét lépéseket tesznek a boldog nyugdíjas évek irányába.

Az OTP Nyugdíjpénztárhoz 2018-ban újonnan belépő tagok közül a huszonéves korosztály képviseltette magát a legnagyobb számban. A legnépesebb halmaz a 28 éves fiatalokból tevődik össze, akik közül tavaly közel 200-an léptek be az ország legnépesebb nyugdíjpénztárához.

A nyugdíjas évek lehetőséget teremtenek az olyan vágyak, tervek megvalósítására, amelyekre a munkával töltött évek alatt nem jutott időnk, alkalmunk. Amikor erre az időszakra gondolunk, a pihenés, a családdal, barátokkal töltött minőségi idő jut eszünkbe, az azonban, hogy anyagilag is felkészültek legyünk, amikor ez az életszakasz eljön, sokaknál hátrasorolódik a fontossági listán. A nyugdíjaskor nem az életpálya végét kell, hogy jelentse, ahhoz azonban, hogy a nyugdíjálom valóra válhasson nem érdemes átaludni az aktív éveket. Egyre több fiatal tervezi tudatosan a jövőjét hosszabb távon is és bízunk benne, hogy ez a tendencia továbbra is megmarad - mondta Horpácsi Krisztina, az OTP Nyugdíjpénztár ügyfélkapcsolati és szolgáltatási főosztályvezetője.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

radios, 2019.04.13 12:25

@na4: Magyarországon éppen fordítva működik, a munka tönkretesz, és/vagy nyomorba dönt, lásd 50-60év közötti melósok, és a havi 54-ezerért, keményen közmunkások, akinek a felét le lehetne százalékolni, mert minden bajuk van, le vannak betegedve, gyengülve...
De ennek a tetves népnyomorgató, ezer milliárdokat ellopó kurmánynak, csak éhbérét dolgozó rabszolgákra, meg 12-órában,+3-műszakban robotoló vendégmunkásokra van szüksége, akik ki termelik, a Gbp-nagyrészét, amit aztán kivisznek az országból, a különböző nagy cégek, és vállalkozások,..
A mostani 45-55-éveseknek, nyugdíjuk rendes ellátásuk,sosem lesz, ha lebetegszenek, mehetnek a levesebe.., senkit nem érdekel,..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2019.04.12 20:55

Az állami nyugdíj minden körülmények között a legbiztonságosabb. A megtakarítások nem a magyar ember műfaja öregkorra. Minden megtakarítás sebezhető a kormány, a háborúk, infláció, a sikkasztó és a fene tudja még mi által. Állam meg mindig lesz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.04.12 20:02

@na4: vagy századszorra másolod már ezt be, Móricka. De NEM, Magyarországon a munka NEM véd meg a szegénységtől, sőt majdhogynem garantálja azt, Móricka.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Northop, 2019.04.12 19:55

"A fiatalok egy része azonban már tudatosan készül az aktív munkával töltött évek utáni időszakra, de van még hová fejlődni a nyugdíj célú öngondoskodás kérdésében."

Hát ja. Meg a fizetések kérdésében is van hova fejlődni.. Mikor annyi fizetést adnak az embereknek, hogy ne nagyon udjanak félrerakni, addig nem tudom, mi a f@szért pofáznak erről. Eleve a felkent bűnözőink akarom mondani politikusaink azon vannak, hogy féljobbágyi sorban tartsanak minket, és marhára nem érdekli őket, hogy ha már nem tud a jónép dolgozni, és hizlalni a strómanjaik számláját, él- vagy hal-e....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kanri, 2019.04.12 15:58

@narancsragacs: az biztos! És közben a kócosfogú ringyó fityeszes k..va éli világát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html