Sokan késlekednek ezzel nyugdíj előtt

Főként a nők kiszolgáltatottak a jelenlegi nyugdíjrendszerben, az ő havi juttatások, melyet az államtól kapnak, átlagosan alacsonyabb, mint a férfiaké. Tudatosabban tesznek is félre az idős korukra, de a magyarok nagyon későn kezdenek el megtakarítani, amivel a saját helyzetüket rontják. Ami huszonévesen csak pár ezer forintnyi spórolás, az 45 felett már 67 ezer forint havonta.
Szabó Dániel, 2019. november 6. szerda, 08:42
Fotó: Getty Images

Az év végi adóoptimalizációs hajrá sok halogatót vesz rá a nyugdíjcélú megtakarítások elindítására. A többség csak negyven-ötvenévesen kezd el félretenni, pedig jó lenne már a harmincas éveinkben belevágni. A későn ébredőknek is van megoldás, az érdemi nyugdíj-kiegészítéshez azonban jóval többet kell havonta megtakarítani - kezdi összefoglaló cikkét az Azénpénzem.hu.

Az említett adóoptimalizáció - mely a nyugdíjbiztosításra járó 20 százalékos adójóváírást jelenti - jól mutatja, hogy vannak jól működő ösztönzők az öngondoskodás támogatására: még akkor is, ha ez legfeljebb 130 ezer forintos adójóváírást jelent is. Viszont az is látszik, hogy a hajlandóságon még mindig van mit javítani a magyarok körében: az emberek szeretnek azonnal költeni, valamint halogatják a megtakarítási döntéseket.

A nyugdíjbiztosítás megkezdésének szempontjából még mindig késői kötések születnek - hangsúlyozta Mester Péter, a Posta Biztosító marketingvezetője az oldalnak. Szerinte már a harmincas évek elején érdemes elkezdeni a spórolást, mert így egy kisebb havi összeg is elég a megfelelő megtakarítás összegyűjtéséhez. Tízmillió forint megtakarításához akár havi 8 432 forintos befizetés is elég, ha valaki 25 évesen elkezdi, és 40 éven át teszi ezt. Azért sem érdemes az utolsó pillanatra hagyni a befizetést, mert 45 évesen már havi 27 ezer forint, 55 évesen pedig már havi 67 ezer forint megtakarítás szükséges évi 4 százalékos hozam mellett.

A nyugdíjra inkább a nők készülnek: ők több szempontból is hátrányosak a jelenlegi nyugdíjrendszerben, mivel a fizetésekbeli különbségek, valamint az anyasági évek miatt jóval kisebb lesz az átlagnyugdíjuk, mint a férfiaknak. A problémát csak tetézi, hogy a nők tovább is élnek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

nyomasek bobo, 2019.11.07 06:32

@Darabont1453:

orbanisztán

irtja a férfiakat, irtja a tanulást, irtja a magyart.

jönnek a kipcsakok, törökök, oroszok, ukránok, vietnámiak, mongolok.... lesz még letelepedési kötvény, lesz még pénz a fidessnyik zsebekben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

repuloske, 2019.11.06 23:13

Szegény nők. (könnycseppet elmorzsol) Velem együtt érettségizett, csak macskát nevelt nő 7 évvel korábban elmegy nyugdíjba. Szegények....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2019.11.06 14:32

A nők a leg kiszolgáltatottabbak nyugdíj terén ? Ház pont az a terület ahol a férfiak a kiszolgáltatottak.
A nők 40 éves munkaviszony után elmehetnek nyugdíjba ( beleszámít a gyerekekkel otthontöltött évek is ) és utána a nyugdíj mellett dolgozhatnak ha akarnak.

A férfiak viszont halálukig dolgoznak. Ma 1-2 évvel nagyobb a férfiak várható életkora, mint a nyugdíjkorhatár, miközben a nők hamarabb mennek nyugdíjba és majd 10 évvel tovább élnek a férfiaknál.

Szóval ha valaki megszívja a fennálló nyugdíjrendszert na az pont a férfiak. Fizetik egész életükben a nyugdíjjárulékot ( vagy ahogy most nevezik éppen ) és nem kapnak érte semmit.....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html