A szaktárca szerint alapvetően az állami ellátás adja az idősek forrásait, de ezt érdemes kiegészíteni nyugdíjcélú megtakarításokkal, amelyhez adókedvezmény formájában az állam is hozzájárul.

Alapvetően három nyugdíj célú megtakarítás létezik: a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ), a nyugdíjbiztosítás és az önkéntes nyugdíjpénztár.

Minden befizetés után igénybe vehető az adókedvezmény, ami a befizetések 20 százaléka, de az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztári befizetésnél maximum egy évben 150 ezer forint, a nyugdíj-előtakarékossági számlánál legfeljebb 100 ezer, a nyugdíjbiztosítási szerződés esetén pedig 130 ezer forint a felső korlát. Ha valakinek több nyugdíj célú megtakarítása is van, akkor az adókedvezmény éves korlátja még magasabb: 280 ezer forint. Az adókedvezményt azok a magánszemélyek, akik még idén kötnek ilyen szerződést, már jövőre igénybe is vehetik

A kedvezményt adójóváírás formájában lehet érvényesíteni. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a rendelkezésre álló adatok alapján kitölti a pénztári tagnak a rendelkezésről szóló sorait is. Kizárólag a két vagy több pénztárba befizető magánszemélynek kell dönteni arról, hogyan osztja meg az adókedvezmény összegét. Azt kell csak kiválasztani, melyik pénztárba szeretné, hogy utalja a NAV a visszajáró adó összegét.

A kedvezmény kezelésének módja is az öngondoskodást segíti, az adóból visszajáró összeget ugyanis az adóhivatal közvetlenül a pénztárnak utalja, így ezzel is nő az időskori megtakarítás összege.

Idén mintegy 710 ezren vettek igénybe ilyen jellegű megtakarításaik után adókedvezményt. Az érintettek összesen több mint 28 milliárd forintnyi adót spóroltak meg - írja a PM.