Gyomron vágja a nyugdíjasokat a hazai drágulás

Idén az első két hónapban 4,5 százalékkal drágult a magyarországi nyugdíjasok számára az élet a KSH friss adatai szerint - ehhez képest az idei éves nyugdíjemelés csupán 2,8 százalék volt 2020 elején.
Domokos László, 2020. március 10. kedd, 13:01
Fotó: Stocksnap

A KSH jelentése szerint idén januárban 4,6 százalékkal, februárban pedig 4,4 százalékkal drágult az élet a nyugdíjasok számára - ez azt jelenti, hogy 2020 első két hónapja átlagában 4,5 százalékos volt a drágulás.

Ez pedig 1,7 százalékkal magasabb, mint az idei éves nyugdíjemelés 2,8 százalékos mértéke. Az utóbbi érték úgy alakult ki, hogy a januári nyugdíjemelést az inflációhoz igazítja a kormány, azonban nem utólag korrigálnak, hanem egy becsült inflációs érték alapján döntenek. Márpedig nagyot változott a világ 2019 május-június óta, amikor a 2020-ra vonatkozó inflációs becslés napvilágot látott.

A 2020. februári adatok alapján a nyugdíjasok által leginkább vásárolt termékek (azaz a nyugdíjas inflációs kosár elemei) kitartóan drágulnak.

A nyugdíjasokra vonatkozó fogyasztóár-index is országos átlagos mutató. A KSH a mutató kiszámítása során a termékek és szolgáltatások köréből elhagyja a speciális, tényleges fogyasztáshoz nem köthető tételeket, azaz az úgynevezett imputált lakbért (ez 2012-től pedig már eleve nem része a fogyasztói árindexnek) és a gyermekneveléssel, gondozással kapcsolatos tételeket. Az utóbbiak közé tartoznak az olyan fogyasztási cikkek és szolgáltatások, mint az iskolai étkezés, óvodai, bölcsődei étkezés, gyermekruházat, tankönyv, tanszer, írószer, oktatási szolgáltatás. 2020-ban a nyugdíjas fogyasztóiár-index számításához a 2018-as nyugdíjas fogyasztási szerkezetet használják a statisztikusok.

Inflációs súlyok (2020-ban, százalék)
FőcsoportTeljes inflációNyugdíjas infláció
Élelmiszer26,40129,309
Szeszes ital, dohányáru10,2728,919
Ruházkodási cikk3,7952,574
Tartós fogyasztási cikk7,7034,887
Háztartási energia6,5388,386
Egyéb cikk, üzemanyag, gyógyszer
17,97619,127
Szolgáltatás27,31526,798
Összesen100,0100,0
Forrás: KSH

A nyugdíjasok szempontjából kitüntetett csoport, a gyógyszerek, gyógyáruk részaránya a fogyasztóiár-indexben 2,7 százalék, míg a nyugdíjasok kiadási szerkezetében 5,8 százalék.

Márpedig a nyugdíjasok fogyasztói kosarában az átlagosnál nagyobb súllyal szereplő termékek közül az élelmiszerek 2020. január-februárban 7 százalékkal drágultak, a háztartási energia viszont csak 0,4 százalékkal. Az egyéb cikkeknél pedig az átlagos áremelkedés idén 5,4 százalékos volt. Az utóbbin belül szerepel a jármű-üzemanyagok 10,6 százalékkal drágultak, míg a gyógyszerek 2,5 százalékkal kerültek többe.

Tavaly ősszel az átlagnyugdíj 135 ezer forint körül mozgott. Ehhez jött 2019. novemberében a 8,4 százalékos egyszeri kiegészítés, majd 2020. januártól a 2,8 százalékkal emelés - így idén az átlagos nyugellátás csaknem 139,8 ezer forint lehetett. Ez azt jelenti, hogy az első kéthavi inflációs adat alapján havonta 2,4 ezer forintot nem kap meg az átlagnyugdíjas. Bár elvileg - ha ilyen magas marad az infláció - ezt az összeget majd novemberben majd egy összegben (11*2,4 ezer forint, azaz összesen  26,4 ezer forint) kifizeti az állam, addig is ekkora kamatmentes hitelt nyújt minden egyes magyar nyugdíjas az államnak. Csekély vigaszt jelent tehát az a vissza-visszatérő állami kinyilatkoztatás, hogy a nyugdíjak reálértékének megtartására törekszik a kormány.

Nem csoda, hogy egyre több nyugdíjas szervezet követeli a vegyes emelés (a svájci indexálás) valamilyen verziójának visszaállítását. Egyelőre azonban kevés eredményt tudtak felmutatni.

A legtovább eddig talán a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (Nyuszet) jutott. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma ugyanis megígérte a testületnek, hogy a jövőben az időseket érintő kérdésekről időnként megbeszéléseket folytatnak velük. A Nyuszet korábban bejelentette: a szervezet a nyugdíjemelés módszerének és mértékének megváltoztatása mellett elvárja a 2020-ra kalkulált 3 százalékos infláció mértékének megfelelő, jóval 3 százalékos nyugdíjemelést, majd 2021-re az igazságosabb vegyes indexálású - a béremelésekkel és a gazdaság növekedésével arányos - számítási rendszer bevezetését. A szervezet azt is elvárná a kormánytól, hogy a jelenlegi GDP arányos 0,3 százalék helyett legalább az EU átlagának megfelelő 0,5 százalékot fordítsa a szociális- és idősellátásra.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Elhetetlen, 2020.03.15 16:05

@Koronat_Orsosra_Mozgalom_2: Csak gondoltam, ha már a szüleid nem oktattak, akkor megpróbálom pótolni a hiányosságaidat. Ha nem megy, hát nem megy.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.03.12 22:08

@Elhetetlen: na figyelj, nyugger. Az egy dolog hogy az adómból élsz ingyen, meg utazgatsz szintén az adómból ingyen, az egy másik hogy még mutyikormányt is választasz nekem, ingyenélő kitartottként szavazásra tolongva, boxos istenedet habzó szájjal éltetve, te szánalmas ingyenélő cigánycsicska féreg. De hogy még kioktass engem, az eltartódat, hogy ez így van jól? Nem gondolod hogy túl vastag a bőr a pofádon, ingyenélő, kitartott, aljas hülyenyugger? Nézz már magadra, te féreg.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Elhetetlen, 2020.03.12 21:51

@Koronat_Orsosra_Mozgalom_2: Nézzünk egy példát. 40 éven keresztül beraksz havi x összeget egy bankba. A bank ezt nem teszi félre neked, kiadja kölcsönbe. Aztán, ha negyven év után elkezded kiveszegetni a pénzedet, akkor ugye, abból fizetnek pl., amit a kölcsönösök törlesztenek, vagy amit a betétesek beraknak. Na, most, ha te kiveszed a pénzedet, akkor ingyenpénzt, kapsz, és a törlesztők, vagy betétesek tartanak el, azaz ingyenélő vagy? A FEKI-be úgy fizettünk, mint egy bankba, annyi különbséggel, hogy a kölcsönösök kiesnek. A nyugdíjasok kapják vissza a saját befizetésüket az új befizetők pénzéből. És, ha a hozzád hasonló eszementek nem rúgják fel ezt a rendszert, még te is visszakaphatod, amit befizetsz. Nehéz elhinni, hogy ezt tényleg nem érted. Ha már dolgozóként is ilyen hülye vagy, mi lesz veled, mire nyugger leszel? Mennyire leszel hülyenyugger?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2020.03.12 10:36

@antitroll: Betegesen ostoba vagy !!! Ami igazándiból fájt , az az volt amit a komcsi libsi duó csinált , ugye emlékszel Bokros csomag!!! 2002-2010 nem fog fájni, nem kicsit nagyon !!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.03.11 22:27

@Elhetetlen: nem tudom hogy mit és hova fizettél életed során, ostoba nyugger, nem is érdekel, a lényeg hogy ÉN tartalak el az adómból, ingyenélő. Nem a boxos, tolvaj gazdád, akit visítva választasz a nyakamra négyévenként még több ingyenpénz reményében, hülyenyugger.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html