Extraprofitot kapnak a gazdag nyugdíjasok?

Egy nyugdíjszakértő szerint az extra magas, milliós nyugdíj nem valódi nyugdíj, hanem magas extraprofitot eredményező befektetés. Ráadásul jóval tovább élnek a gazdagok, így még inkább egyenlőtlen a rendszer - írta a 24.hu.
Domokos László, 2020. február 10. hétfő, 14:34
Fotó: Getty Images

A magyar nyugdíjrendszer milliós ellátásokat is biztosít. Csakhogy ezek az extra magas nyugdíjak lényegüket tekintve nem nyugdíjak, mert nem felelnek meg a nyugellátás alapelvének, miszerint a nyugdíj az öregek alapvető megélhetési forrása - fogalmazott Gerencsér László nyugdíjszakértő a portálnak.

Gerencsér - aki maga is nyugdíjas - szerint a milliós nyugdíjak lényegesen nagyobbak annál, mint amennyi a nyugdíjas megélhetéshez szükséges. Mivel Magyarországon 2013-tól megszűnt a járulékplafon, szép fokozatosan megjelentek a milliós nyugdíjak, majd a bérrobbanással egyre többen kaptak kiemelkedően magas járadékot. Valahol a bruttó átlagkereset (ez jelenleg havi 364 ezer forint) 2-3 szorosa között lehetne a határ, hogy ennél magasabb összegeket már ne vegyenek figyelembe a nyugdíjszámításnál - mondta a szakember.

Simonovits András nyugdíjszakértő is foglalkozott a kérdéssel - hasonló megközelítéssel évekkel korábban 272 ezer forintos nyugdíjplafont számolt. A 24.hu megkeresésékre most azt mondta, jelenleg 400-500 ezer forint között lenne reális maximálni a havi nyugdíjat.

Gerencsér szerint célszerű lehet figyelembe venni azt a KSH-felmérést is, amelyből kiderül, hogy az emberek szerint mennyiből lehet megélni, jól megélni. A 2019-es felmérésben megkérdezettek szerint átlagban havi 257 ezer forint kell a jó megélhetéshez. De még a legmagasabb fizetési kategóriába tartozók szerint is "csak" havi nettó 396 ezer forint kell ehhez. Ez utóbbi szám egybevág a mostani bruttó átlagkereset duplájából levezetett nyugdíjplafon összeggel is.

A szakértő szerint a nyugdíjrendszer olyan ellátást is biztosít nyugdíj címén, amely a lényegét tekintve nem is nyugdíj, hanem a nagyon magas keresetűeknek közpénzből juttatott, nyugdíjjal kombinált, normális funkció nélküli ellátás, magas extraprofitot eredményező befektetés.

Ráadásul világszerte kezdik felismerni, hogy hosszabb ideig élnek a gazdagok - tette hozzá Simonovits András, aki szerint legalább három dolog szól a túl magas nyugdíjak ellen:

  • nem kell azzal idegesíteni az embereket, hogy másoknak milyen magas a nyugdíja,
  • nem kell gazdag embereket belekényszeríteni abba, hogy milliós nyugdíjat kapjanak,
  • akik a kiemelkedő jövedelmük miatt magas nyugdíjat is kapnak, sokkal többet vesznek ki a közösből.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MaTar, 2020.02.10 21:13

A cikk szakértői tévedésnek tűnik. A nyugdíj nem az idősek megélhetési forrása, hanem olyan, minden körülmények között garantált jövedelemkompenzáló juttatás, amelynek arányban kell lennie az aktív periódusban nyújtott gazdasági teljesítménnyel. Ez különbözteti meg az üzleti járadékoktól, a szociális segélytől. Az üzleti járadékok ? ?magánnyugdíjak? - gazdasági válság, államcsőd esetén nullázódnak, míg a nyugdíjat az újjászervezett államnak is biztosítania kell, az adott gazdasági feltételeknek megfelelő, arányos mértékben. A nyugdíjrendszereknek az egyik kritikus pontja, hogy milyen mértékig indokolt ez az abszolút garancia. A vélemények eltérők, de kb. a nemzetgazdasági átlagjövedelem négy-ötszöröse az elfogadható. A legtöbb országban az e fölötti jövedelmek nem is tartoznak a kötelező társadalombiztosításba. Ezt nálunk sokáig a nyugdíjjárulék felső határa szabályozta, megszüntetése súlyos szakmai hiba volt. (Ennél már csak az a súlyosabb, hogy az ugyancsak felsőhatár nélküli járulék esetében az egészségbiztosításban viszont létezik táppénzmaximum, amely egy magasabb keresetű többgyermekes családfenntartó tartós betegsége esetén már napjainkban is veszélyezteti a család megélhetését.) Az időskori jövedelemforrások sokrétűek. Ne követeljünk magas havi járadékot azoknak, akik amúgy is milliós bevételekkel rendelkeznek, csak azért, mert havi nyugdíjuk összege alacsony. Legyen elég az a szint, amiért járulékot fizettek. És ahol nincs biztosítási alsóhatár, ott a minimumnyugdíj is indokolatlan. Legyen csak az ellátás is annyi, amennyi a járulékolt átlagjövedelem volt. A többi a jövedelemtől függő szociális segélyezésre tartozik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.02.10 20:41

@na4: nem, Móricka, az nem a nyuggereket hergeli ha egyesek havonta milliókat kapnak az adójukból munka nélkül, hanem az adófizetőket, Móricka.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2020.02.10 20:36

Jé, megjött az eheti első nyugger hergelő. Folyt.köv.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ittott, 2020.02.10 17:27

2.021.864 nyugdíjasból 38.165 fő kap 300000Ft fölött. elenyésző szám , a rendszer szégyene nem itt van, hanem ott hogy 28500 alatt 17.777 fő, 28500 és 49900 között 28.981 fő kap nyugdíjat. nem is másolom tovább az adatokat. Ezt kell rendezni. A milliomosak meg kinyírni ahogy Aomori írta. Neked a NER felajánja, hogy sikeres seggnyaláásodért majd önként felakaszthatod magad. bocs hogy nég egyszer szólta,
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Aomori, 2020.02.10 16:38

Nincs más hátra, a milliomos nyugdíjasokat 66 éves korukban likvidálni kell.
Ezeket a megszólaltatott szakértőket is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html