A magyar nyugdíjrendszer milliós ellátásokat is biztosít. Csakhogy ezek az extra magas nyugdíjak lényegüket tekintve nem nyugdíjak, mert nem felelnek meg a nyugellátás alapelvének, miszerint a nyugdíj az öregek alapvető megélhetési forrása - fogalmazott Gerencsér László nyugdíjszakértő a portálnak.

Gerencsér - aki maga is nyugdíjas - szerint a milliós nyugdíjak lényegesen nagyobbak annál, mint amennyi a nyugdíjas megélhetéshez szükséges. Mivel Magyarországon 2013-tól megszűnt a járulékplafon, szép fokozatosan megjelentek a milliós nyugdíjak, majd a bérrobbanással egyre többen kaptak kiemelkedően magas járadékot. Valahol a bruttó átlagkereset (ez jelenleg havi 364 ezer forint) 2-3 szorosa között lehetne a határ, hogy ennél magasabb összegeket már ne vegyenek figyelembe a nyugdíjszámításnál - mondta a szakember.

Simonovits András nyugdíjszakértő is foglalkozott a kérdéssel - hasonló megközelítéssel évekkel korábban 272 ezer forintos nyugdíjplafont számolt. A 24.hu megkeresésékre most azt mondta, jelenleg 400-500 ezer forint között lenne reális maximálni a havi nyugdíjat.

Gerencsér szerint célszerű lehet figyelembe venni azt a KSH-felmérést is, amelyből kiderül, hogy az emberek szerint mennyiből lehet megélni, jól megélni. A 2019-es felmérésben megkérdezettek szerint átlagban havi 257 ezer forint kell a jó megélhetéshez. De még a legmagasabb fizetési kategóriába tartozók szerint is "csak" havi nettó 396 ezer forint kell ehhez. Ez utóbbi szám egybevág a mostani bruttó átlagkereset duplájából levezetett nyugdíjplafon összeggel is.

A szakértő szerint a nyugdíjrendszer olyan ellátást is biztosít nyugdíj címén, amely a lényegét tekintve nem is nyugdíj, hanem a nagyon magas keresetűeknek közpénzből juttatott, nyugdíjjal kombinált, normális funkció nélküli ellátás, magas extraprofitot eredményező befektetés.

Ráadásul világszerte kezdik felismerni, hogy hosszabb ideig élnek a gazdagok - tette hozzá Simonovits András, aki szerint legalább három dolog szól a túl magas nyugdíjak ellen:

  • nem kell azzal idegesíteni az embereket, hogy másoknak milyen magas a nyugdíja,
  • nem kell gazdag embereket belekényszeríteni abba, hogy milliós nyugdíjat kapjanak,
  • akik a kiemelkedő jövedelmük miatt magas nyugdíjat is kapnak, sokkal többet vesznek ki a közösből.