A Magyar Nemzeti Bank a legfrissebb inflációs jelentésében tovább emelte az inflációra vonatkozó prognózisát: immár nem 2,9, hanem 3,1 százalékos áremelkedéssel kalkulálnak - olvasható a portálon.

Eközben a kormány a nyugdíjakat 2,7 százalékkal emelte januárban. Vagyis ha bejön az MNB előrejelzése, akkor legalább 0,4 százalékponttal maradna el a nyugdíjemelés az árszínvonal emelkedésétől. Reálértelemben tehát rosszul járnak az idősek.

Erre való a törvényben foglalt kompenzáció, amely vélhetően idén sem marad el.

A jegybanki jelentésből kiderül továbbá, hogy a gazdasági növekedés miatt prémiumot is kapnak a nyugdíjasok. Szintén törvényi előírás, hogy amennyiben adott évben meghaladja a 3,5 százalékot a GDP bővülése, akkor jár ez a juttatás az időseknek. Mivel az MNB szerint idén 3,8 százalékkal nőhet a gazdaság, az év vége felé erre a kifizetésre is számíthatnak a nyugdíjasok.

A 0,4 százalékpont a januári átlag 133,9 ezer forintos nyugdíj esetében havi 500 forint különbözetet ad, vagyis éves szinten kompenzációként átlagosan 6000 forintra lennének jogosultak az idősek.

A prémium esetében a küszöbértéknek tekintett 3,5 százalékos GDP és a jegybank által várt 3,8 százalékos bővülés különbözetét, vagyis 0,3 százalékpontot kell figyelembe venni. A nyugdíjtörvényben meghatározott képlet alapján azt kapjuk, hogy maximum 6000 forint ezen a jogcímen is megilletné az időseket.

Ha ehhez hozzávesszük a már megszokott 10 ezer forintos ajándékot, akkor 22 ezer forint jön ki.