Óriási igazságtalanság a nyugdíjaknál - itt a szakértő javaslata

Az elmúlt időszakban nagyon sok szó esett arról, hogy a 2013 utáni bérrobbanás milyen igazságtalanságokhoz vezetett a magyar nyugdíjrendszerben. Simonovits András nyugdíjszakértőnek, az MTA emeritus kutatójának van egy ötlete, hogy lehet ezt részben mérsékelni.
Szász Péter, 2019. április 4. csütörtök, 09:56
Fotó: Pixabay

Idén március 21-én hatályba lépett az új valorizációs szorzókat tartalmazó kormányrendelet. A nyugdíjat az adott évben mindig a nyugdíjszorzó és az ún. valorizált kereset alapján állapítják meg, ezért jobban jár az, aki idén adja be a nyugdíjigénylést, mint aki már tavaly megtette ezt. 11,4 százalékkal nőtt idén a valorizációs szorzó - írja a Pénzcentrum.

Simonovits András szerint a korábbi években nyugdíjbavonultakat károsítja meg a rendszer: a kezdőjuttatás megállapításakor figyelembe vett szorzóból adódó egyenlőtlenséget a rendszer nem tudja korrigálni a következő években.

A kormány erőlteti a nettó reálbérek emelését, viszont az árindexált nyugdíjak rendszere egyszer s mindenkorra rögzíti a kezdő nyugdíj reálértékét. Simonovits szerint ez konzerválja az igazságtalanságokat.

Hiába állna meg teljesen a 2016 óta tartó bérrobbanás 2019-ben, a 2018 után induló nyugdíjak legalább 28 százalékkal magasabbak lesznek, mint 2017 előtti társaik.

Ha viszont a reálbéremelés lelassul, akkor a járulékkulcsot újra növelni kell, és ez akár csökkentheti a nettó reálbéreket is, ami végül a nyugdíjak csökkenéséhez is vezethet. Megoldás jelenthet a jövőben, hogy mivel a havi nyugdíj leegyszerűsítve a nettó átlagkereset és a szolgálati időtől függő ún. járadékszorzó szorzata, ha ezt a jelenleg 2 százalékos szorzót ütemesen csökkentenék: 2020-tól 1,95-re majd 2021-ben 1,9-re, és így tovább.

Az biztos, hogy jelentős nyugdíjreformra van szükség, mivel ha nem alakítanak a jelenlegi rendszeren, az további igazságtalanságokat, hosszútávú veszteségeket okoz majd - tette hozzá.

Ugyan ezt a témát járta körül Farkas András nyugdíjszakértő is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2019.04.07 20:12

@Elhetetlen: Mások kommentjéhez semmi közöm.

Az állításod pedig nem igaz, kifejtem miért:
1. Miután az emberünk esetében eltörölték a nyugdíjárulék plafont, ezért ő ezek után 5 évig kevesebb nettót vitt haza. Te miért nem tetted félre a nyugdíjjárulék plafon feletti részt, hogy utána kiegészítsd azzal és a hozamaival a nyugdíjadat? Nem, te fogtad felélted most meg irigykedsz rá, persze a több járulékbefizetésére nem irigykedtél...

2. Mivel ő 5 évvel később ment nyugdíjba. Neki 5 év alatt inflációnál többel nőtt a jövedelme arányaiban mint neked a nyugdíjad. A jövedelmek jobbára a kereslet kínálat elvén működnek. Elvegyük tőle, vagy mégis mit szeretnél? Puszira duplázzák meg a nyugdíjadat, mert te úgy gondolod nekd az JÁR?

A nyugdíjat jobbára a befizetett nyugdíjjárulék alapján állapítják meg és nem aszerint hogy ki-mit nyafog, vagy kinek mi fáj (ki mire irigykedik). Maradhadtál volna még aktív pár évig, akkor jóval több nyugdíjat kaptál volna.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2019.04.07 19:59

@Panzerkraftwagen_Drei:
Na ezt is megértük, cefre, a "az adómból eltartott szánalmas élősködő nyuggerek", a nyugdíjasok védőszentje lett :D :D :D :D És hogy ne felejtsük, természetesen nagytőkés befektető :D :D :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.04.06 23:30

@Elhetetlen: terabit egy szánalmas cigánycsicska, a boxos gazdája egy ebédre többet költ mint a magyar nyugdíjasok egy évi alamizsnája, és ez a szánalmas cigánycsicska féreg azt hirdeti hogy ez jól van így. Ő az, aki, ha Orbánról kiderülne hogy gyerekhúst eszik, akkor napi 24 órában magyarázná a gyerekhúsevés áldásos hatásait, a szánalmas csicska féreg.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Elhetetlen, 2019.04.06 21:56

@terabit: Bocs, csak tudod mostanában elég sok kommentelőnek az a véleménye, pl, hogy akinek külföldön dolgozik a gyereke, az ne kapjon nyugdíjat, hiába fizetett egy életen keresztül, innét már csak egy lépés, hogy akinek nincs gyereke, az se kapjon, mert a nem létező gyerek sem fizet be itthon, ez játszhatott közre abban, hogy kicsit túltoltam. Ez nem jelenti azt, hogy nem értek semmit sem. Úgy tűnik, te nem érted, hogy mit jelentett a nyugdíjplafon eltörlése. Két ember ugyanannyit keresett, egyik a váltás előtt ment nyugdíjba, mondjuk a fele jövedelme beszámításával, az öt évvel fiatalabb, már több nyugdíjat kap, mert a teljes jövedelme az alap az utolsó öt évben. És ahogy telnek az évek, az új nyugdíjasok egyre magasabb nyugdíjat kapnak, a váltás előttiek meg maradnak a béka segge alatt hozzájuk képest. A munkabérek is emelkednek, tudom, infláció alig van, csak az élelmiszer árak emelkednek, és pár év, és a hat évvel ezelőtti jó nyugdíjból a többihez képest kisnyugdíj lesz. Ha neked ez csak a valami "mindig fáj", akkor lehet, hogy te nem látod, érted a folyamatokat. Ennyi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2019.04.06 20:34

@Elhetetlen:
Ha értenéd a logikámat, esetleg lenne benned némi rendszerszemlélet, rájönnél hogy nem akarnék se SZJA-t, se egyéb járulékot rátenni a nyugdíjra, csak az egészségügyi járulékot. De érteni nem értesz semmit sem, csak valami "mindig fáj".
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html