Elvesznek a nyugdíjasoktól, miközben egy keveset visszacsorgatnak az utalványokkal

A nyugdíjas érdekvédelmi szervezetek kihagyásával döntött a kormány az önkormányzati választás elé időzített háromszor 3 ezer forintnyi rezsiutalványról - írja a 24.hu. Az érdekképviseletek vezetői egyebek közt hangsúlyozták, ha valóban a gazdaság jó teljesítménye felett érzett örömét szerette volna érzékeltetni a kormány az idősekkel, akkor gálánsabb is lehetett volna.
K. Kiss Gergely, 2019. augusztus 28. szerda, 10:32
Fotó: Shutterstock

Ha azt nézzük, hogy a rezsicsökkentés óta 30-40 százalékkal csökkentek a világpiaci árak, amin az állam mintegy 100 milliárd forintot nyert, akkor az egyszeri, fejenként 9 ezer forintos juttatás aprópénz. Hiszen a töredékét adja oda az állam annak, amit nyert a befagyasztott fogyasztói árak mellett a korábbinál olcsóbban beszerzett energián - magyarázta a portálnak - Karácsony Mihály, a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület elnöke.

Azt, hogy ugyanannyit kap minden nyugdíjas, el tudja fogadni, de ő inkább csak az alacsonyabb nyugdíjúaknak adott volna rezsiutalványt, vagy csak az átlagnyugdíjig, vagy az átlagnyugdíj másfélszereséig. Akiknek nagyon magas a nyugdíjuk, azoknak a 9 ezer forint észre sem vehető, akiknek pedig nagyon alacsony, azoknak többet kellett volna adni szerinte.

Inkább építették volna be a nyugdíjba

Sokkal olcsóbb és egyszerűbb lett volna a nyugdíjhoz hozzácsapni az összeget - vélekedett egyöntetűen Jankovics Györgyi, a Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetsége elnöke, Juhász László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség nyugdíjas tagozatának elnökével és Karácsony Mihály.

Nem kellett volna utalványt nyomtatni, a postának kihordani, és a felhasználás is egyszerűbb lett volna. Ahogy a nyugdíjkorrekciót is közvetlenül kapják meg a nyugdíjasok. A nyomtatáson és a kihordáson megspórolt összeget szintén a nyugdíjasok kaphatták volna meg. Karácsony Mihály megemlítette, az Erzsébet-utalványból milliárdos haszna volt az utalványforgalmazónak - a rezsiutalványt is ők fogják kibocsátani.

Aprópénz, miközben elvesznek a nyugdíjasoktól

Juhász László szerint akkor is nagyon csekély az összeg, ha azt nézzük, mekkora lemaradásban vannak a nyugdíjak. Ha az utóbbi 10 évben is úgy számolták volna a nyugdíjakat, mint korábban, akkor egy átlagnyugdíjas ma 23 ezer forinttal kapna többet havonta, ami évente plusz 276 ezer forintot jelentene. Számítása szerint ennyit vesz ki a kormány évente az átlagnyugdíjas zsebéből, miközben visszaad most 9 ezer forintot.

A nyugdíjrendszert a válság és az IMF-hitel miatt változtatták meg Bajnai Gordonék - a válság elmúlt, az IMF-t elküldtük, a nyugdíjak meg maradtak. A kormány másra használja a nyugdíjcélú befizetéseket, illetve folyamatosan csökkenti a munkáltatók által fizetendő szociális hozzájárulási adót (az egykori munkáltatói nyugdíjjárulékot), amivel gyakorlatilag a nyugdíjasoktól elvéve támogatja a béremeléseket. Az idei évben például mintegy 100 milliárd forintot hagynak ilyen úton a vállalkozóknál.

Az persze, hogy a bérek nőnek, örvendetes, csakhogy közben egyre nagyobb a szakadék a nyugdíjak és a bérek között, az induló nyugdíjak egyre jobban elhúznak a korábbiaktól, a korábbi nyugdíjasok pedig elszegényednek. Év közben a nyugdíjas kénytelen hitelezni a kormánynak novemberig, amikor egyben adják a nyugdíjkorrekciót a tényleges infláció alapján.

Az állam egyik zsebéből a másikba tesz pénzt

Némethné Jankovics Györgyi kicsit más irányból kevesellte az összeget. 2,6 millió nyugdíjas és nyugdíjszerű ellátásban részesülővel és fejenként 9 ezer forinttal számolva összesen 23,4 milliárd forint a kormány "ajándéka". Ha már a gazdasági teljesítménnyel indokolnak, ez népességarányosan azt jelentené, hogy mindössze 100 milliárd forintnyi volt a GDP-növekedés. A tavalyi és idei tényszámok alapján azonban sokkal magasabb összegről lehet szó - ehhez képest méltatlanul alacsony az ajándék értéke szerinte.

Úgy látja, hogy a kormány nagyjából egyik zsebéből a másikba tesz át pénzt a rezsiutalvánnyal, hiszen gázszámlát már csak az állami tulajdonban lévő Nemzeti Közműveknél lehet fizetni. És közben még jól meg is túráztatja a nyugdíjasokat - idézi a 24.hu.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Remete53, 2019.08.30 17:04

@antitroll: odaírtam kb. 85%
"Az alacsonyabb beosztású közalkalmazottak 99%-a rosszabbul járt."
Szerintem, meg nem. Még ők is keresnek szvsz bttó 140.000 Ft-ot és az SZJA 15%-os kulcsa nekik is többet hagy a zsebükben.
Abban már egyetértettünk,hogy az ÁFA igazságos adó.
A kis keresetűeknél a +2% ÁFA, nem hiszem, hogy érdemlegesen károsítaná őket.
A többet fogyasztók azaz magasabb keresetűek kevesebb SZJA-t fizetnek lényegesen és többet a fogyasztás után. Az egyenleg mindenképpen pluszos a zsebükre nézve. De, ezt már túl toltuk azt hiszem.
Az ÁFÁ-n kivüli egyéb elvonásokról, számos jogcímrekről még mindig nem nyilatkoztál, mik azok?
Mindenképpen ismét megjegyzem a hitelesek helyzetét, akik a 0,9%-os jegybanki kamat eredményeként igen csak kisebb törlesztő részletet fizetnek.
Gondolj csak bele, ha egy balos kormány áldásos tevékenysége folytán visszatérne a 3-12 %-os jegybanki alapkamat, milyen törlesztőrészlet emelkedést eredményezne.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2019.08.30 13:41

@Remete53:
Van valami adatod, vagy becslés a 85%?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2019.08.30 13:40

@Remete53:
Az alacsonyabb beosztású közalkalmazottak 99%-a rosszabbul járt. Ez elég csomó? Az össz munkavállalóra vetített 85% nekem sok. Van valami adatod, vagy becslés. Az én területemen ennél sokkal rosszabb volt az arány.
Ha visszaemlékszel, akkor az egysávos SZJA bevezetésekor ment róla bőven a polémia, hogy a korábban adómentes sáv adózása rengeteg alacsony jövedelmű dolgozónál a nettó jövedelem csökkenésével jár. A kormány ennek hatására kompenzációra kényszerítette a munkáltatókat és keretet biztosított az intézményeknek. A kompenzáció évekig pántlikázott része volt az alapbérnek, két éve aztán szépen kivezették. Gondolom ezek azok az emberek a Te statisztikai becslésedben (?) mint semleges adózók vannak, akik nem jártak rosszabbul.
Csakhogy!
Értsd be kellett tudni a következő béremelésben (ennyivel kevesebbet kapott). Nálunk jellemzően 10-14 ezer forint/hónapról beszélünk.
Gondolom ezek azok az emberek a Te statisztikai becslésedben (?) mint semleges adózók vannak, akik nem jártak rosszabbul. Ezek a munkavállalók, közalkalmazottak ma már átkerültek a vesztes oldalra.
DE!
Erről lehet, de nem érdemes vitatkozni.
Az alap állítás és részemről a vita, amibe Te beszálltál az, hogy az SZJA csak egy szelete az adórendszernek. Az összes elvonás és fogyasztási típusú adók együttesen azt eredményezik, hogy 100 forintból kevesebb marad a zembereknél.
Lehet azt hangoztatni, hogy de az SZJA % csökkent, mikor a zsebedben az adóhatóság még számos jogcímen turkál.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Remete53, 2019.08.30 12:42

@antitroll: "Az SZJA a legnagyobb szemfenyvesztes. Egy csomoan rosszabbul jartak vele. "
Tévedés!
Egyébként nálad mennyi a csomó?
Néhány csoport /pl. közmunkások/ rosszabbul járt valóban,de a munkavállalók döntő többsége, számszerűsítve kb. 85%-a jól járt.
Az átlag, dolgozó embereket milyen /csomó?/ adóval terhelték túl?
Elég, ha felsorolod.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2019.08.30 00:55

@Remete53:
Az SZJA a legnagyobb szemfenyvesztes. Egy csomoan rosszabbul jartak vele. A magas jovedelemnel viszont jol esett... Kozejuk tartozom...
A kozalkalmazottak egy jo resze kompenzaciot kellett hogy kapjon, mert csokkent volna a nettoja. Aztsn ugy 5 ev mulva kikopott a rendszerbol a kompenzacio...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html