Tömegeket szegényít el a nyugdíjrendszer

A Fidesz úgy hiszi, ha minimálisra szűkíti az ellátásokat, rá tudja kényszeríteni az embereket, hogy dolgozzanak - mondta Szikra Dorottya, az MTA Szociológiai Intézetének osztályvezetője a Népszavának. A nyugdíjrendszer most még fenntartható, de azon az áron, hogy eltávolították belőle "problémás" elemeket.
Domokos László, 2018. július 17. kedd, 09:53
Fotó: Napi.huMolnár Zsolt

A Fidesz társadalompolitikája következetes maradt az eddigi nyolc év alatt, csak éppen szembe megy azzal, amit a jóléti rendszerek eddigi logikájáról tudunk. Egy másik fontos sajátossága az Orbán-kormányoknak, hogy - szemben elődeikkel - durva megszorítással kezdtek, aztán valamelyest lazítottak a ciklusok vége felé - mondta Szikra Dorottya, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézetének osztályvezetője, tudományos főmunkatársa a Népszavának adott interjúban.

Az Orbán-kormány munka alapú társadalomról beszél. Azt erősítik tovább, akinek bejelentett, stabil munkaviszonya van, akinek sikerült megkapaszkodni a társadalmi hierarchiában. Aki gyengébb és ezt nem tudta elérni, azt szisztematikusan tovább gyengítik. Mindez tökéletesen szembemegy a piacon keletkezett különbségek kiegyenlítésének általánosan elfogadott szociálpolitikai elvével, amit az unió lelkének is nevezett európai szociális modell is megkövetel, valamint ez vezet a fenntartható gazdasági növekedéshez.

A neoliberálisnak nevezhető társadalomfilozófia azt hirdeti: ha minimálisra szűkítjük az ellátásokat, akkor az embereket rá tudjuk kényszeríteni, hogy dolgozzanak, s ha nem teszik, az egyéni hiba. A munkanélküli ellátások, a támogató szolgáltatások leépítése ezt a logikát követi.

Megdöbbentő számomra, hogy most, amikor a költségvetés ezt már lehetővé tenné, nem kezdtek bele ennek a munkaerőpiachoz gyengébben kapcsolódó rétegnek a tényleges munkaerőpiaci integrációjába, sőt a középfokú és felsőfokú oktatás szűkítésével, a közoktatás átalakításával azt érjük el, hogy újratermelődjön ez a réteg - fogalmazott a kutató.

A magyar nyugdíjrendszer teljesen merev - ez se a nyugdíjasoknak, se a gazdaságnak nem jó. Szikra Dorottya szerint nem egyszeri nyugdíjemelés kellene, hanem olyan állandó kiegyenlítő mechanizmusok megerősítésére lenne szükség, mint például a magas keresetek fokozatosan csökkenő mértékű, azaz degresszív beszámítása. A járulék- és nyugdíjplafont megszüntetése pedig hosszabb távon a nyugdíjasok közötti egyenlőtlenségeket növeli.

A jelennél pedig aggasztóbb a jövő: fokozatosan éri el a nyugdíjkorhatárt az a tömeg, amelyiknek a munkapályája nagyobbik része már 1990 utánra esik, és a munkanélküli időszakok miatt már nem lesz meg a 40 éves, vagy akár a 20 éves munkaviszonya sem. Így egyre többen kapnak majd résznyugdíjat vagy egyáltalán nem lesznek öregségi nyugdíjra jogosultak. Erre sem a korábbi kormányok, sem a Fidesz nem készült fel, nem lát erre vonatkozó stratégiát.

A rokkantakkal kapcsolatos szolidaritást, ami 1928 óta jellemezte a magyar nyugdíjrendszert, felszámolták, ugyanakkor ezzel elérték, hogy középtávon fenntartható az öregségi nyugdíjrendszer. Csakhogy részben a nyugdíjrendszerből eltávolított, "problémás" (azaz a munkaerőpiacról idő előtt kiszorult) nyugdíjasokat látjuk ma az utcákon hajléktalanként, vagy éppen nem látjuk őket, mert otthon nyomorognak. Sok személyes tragédia, kegyetlen történet van a mögött, hogy középtávon fenntarthatóvá tették gazdaságilag a nyugdíjrendszert, sőt az 2013 óta szufficites, bevételt "termel" a költségvetésnek - mondta a szociológus az interjúban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2018.07.18 10:42

@terabit: Számból vetted ki a szót.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2018.07.17 18:17

Mennyi faszság egy oldalon... Szociológus a lelkem, ami sok mindent megmagyaráz
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2018.07.17 18:11

a leszakadoknak a legkonnyebb feljebb lepni a letran. plane a mai munkaerohianyos vilagban. vallalkozo ismeros munta, hogy a nepstadion epitesenel 1800 forintot adnak egy vegzettseg nelkuli talicskatologatonak. termeszetesen zsebbe, ahogy magyarorszagon szokas. ja es napi 10 orat dolgoznak, lehet szamolgatni.

- egy szakmat elvegezni par honap
- egy erettsegit megcsinalni az ev barmelyik napjan tudnia kene egy magyar embernek, semmi nehez nincs benne
- egy foiskola mar kemenyebb dio, diakhitel + 3 ev, de kurvara megeri
- nyelvtanulas, van akinek nehezebb, van akinek konnyebb

olyan nincs, hogy valaki mindenre keptelen. az ilyet nem sajnalni kell, hanem bezarni, mert ugyis bunozni fog. ja es kasztralni, hogy ne szaporodjon. ez egy jo tarsadalmi befektetes lenne, persze el lehet kolteni meg 100.000.000.000 forintot, hogy 2-vel tobb ciganynak legyen erettsegije, de a fenti modszer hatekonyabb a tarsadalom es a melyszegenyseg ujratermelodesenek a megallitasa szempontjabol. a tulzasba vitt humanizmus jelentos tarsadalmi karokat, feszultseget okoz...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2018.07.17 17:17

"akinek sikerült megkapaszkodni a társadalmi hierarchiában. Aki gyengébb és ezt nem tudta elérni, azt szisztematikusan tovább gyengítik. "

Az előbbi keményen megdolgozott azért, amit elért, meg is érdemli a támogatást, mert ezután is hajtani fog, hogy előbbre jusson. Az utóbbi valószínűleg nem is gyengébb, csak éppen lustább és hiányzik belőle az ambíció, ezért nem is teszi oda magát egészen. Ő lesz szíves előbb felmutatni valami eredményt és majd azután megkapja a lehetőséget arra, hogy ötről a hatra jusson.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mekelekke, 2018.07.17 13:50

Páros napokon ara tanítják a HR-eseket, hogy 40 év felettiek önéletrajzát elolvasás nélkül kukába kell dobni, ezzel milliónyi munkavállalót kizárnak a munkaerőpiac komolyabbik feléről. Páratlan napokon pedig sírnunk, hogy nincs munkaerő? Hogy az idősebbek nem elég aktívak? Hát hogy a francba legyen aktív, ha a munkahelyek szakmai vezetése nem is tud a létezéséről?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html