Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A statisztikát megnézve a 65 éven felüli magyarok körében még 2018-ban a leggyakoribb az volt, hogy két idős embert élt egy háztartásban, ezt gyakoriságban az egyedülálló idősek követték, míg közel 421 ezer nyugdíjas más típusú háztartásban élt, ide tartoznak például azok is, akiket a családjuk magukhoz vett - olvasható a portálon.

A lakhatási körülményeket tekintve nagyon sokat javult a helyzet 2010 és 2018 közt, ez abból is látszik, hogy érezhetően csökkent azon idősek száma, akik nem voltak képesek kellően felfűteni a lakásaikat (az egyedül élő időseknél arányuk 15,4 százalékról 9 százalékra esett vissza. Egy háztartásban élő két idős esetén pedig 10,3 százalékról 4,2 százalékra).

A túlzsúfolt otthonokat tekintve is sokat javult a szépkorúak helyzete Magyarországon - sőt a régióban Csehország után a legkiemelkedőbben, hiszen míg 2010-ben minden ötödik nyugdíjast érintette a probléma, 2018-ban már csak alig hét százalékukat. A túlzsúfoltság a lakhatás tekintetében azt takarja, hogy többen élnek egy otthonban, mint ahányan kényelmesen elférnének, és ez a lakók mind fizikális és mentális egészségének megárt.

A szegényebb nyugdíjasok tovább szegényedtek

Egyre baljósabbá válik a helyzet Magyarországon a relatív jövedelmi szegénységet tekintve, a 2010 és 2018 közti időszakban több mint megduplázódott az érintettek aránya, vagyis 4,1 százalékról majdnem 10 százalékra nőtt. Ide tartoznak azon idősek, akik havi bevétele nem éri el a mediánjövedelem 60 százalékát, ami például 2017-ben éves szinten 1 006 249 forint, míg havi szinten 83 855 forint volt.

A nyugdíjasok elszegényedése nem csak nálunk, hanem az egész régióban gondnak tűnik. A helyzet ugyanis mindenütt romlott, a cseheknél még a magyarországi mértéknél is jobban. Az adatokat nézve elgondolkodtató ugyanakkor, hogy a jövedelmi szegénységnek kitett idősek aránya a cseh, lengyel és román társaikhoz képest (friss szlovák statisztika még nincs) Magyarországon a legkisebb. Ennek oka alighanem az lehet, hogy a bérek sem túl magasak nálunk.

A régió kormányzatai előbb-utóbb mindenképpen rá fognak kényszerülni arra, hogy komolyabb lépéseket tegyenek az ügyben. Az, hogy rengetegen ragadnak a szegénységi küszöb alatt, általánosságban a teljes magyar társadalomra jellemző, viszont a 65 éven felülieknek még az átlagosnál is nehezebb ezt a problémát legyőzni - derül ki a Privátbankár.hu cikkéből.