Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Államkincstár csütörtökön eset utalja át a plusz egyheti nyugdíjat (a normál havi juttatással együtt), így az érintettek bankszámláján másnap, azaz pénteken lesz rajta a pénz. Ez a tavaly tavasszal beharangozott 13. havi nyugdíjnak a 2021-re eső első része, amely egyheti pluszjuttatást jelent.

Akinek a postás viszi ki a járandóságát, az néhány nappal később jut hozzá. A Magyar Posta Zrt. minden hónapban 12 munkanapon át viszi ki a havi rendszerességű nyugdíjakat. A nyugdíjasok minden novemberben megkapják az úgynevezett nyugdíjkifizetési naptárt, amelyben megtalálják a következő év minden hónapjára a konkrét kifizetési napokat. Eszerint a postások a januári ellátásokat február 26-ig viszik ki.

Orbán Viktor miniszterelnök 2020. április 6-án jelentette be, hogy a négy év alatt fokozatosan visszaépítik a 13. havi nyugdíjat. Eszerint elsőként most, azaz 2021 februárjában a januári nyugdíjon felül a nyugdíjasok egyheti plusz nyugdíjat kapnak, majd 2022-ben már kéthetit, 2023-ban háromhetit és 2024-ben és az azt követő években mindig plusz egyhavit.

Szakértők szerint a nyugdíjkassza terhelését jelentősen növeli majd ez a korábban nem tervezett kiadás. Az öregségi nyugdíjasok mellett az árvaellátásban, az özvegyi nyugdíjban, valamint a nyugdíjszerű ellátásban részesülők - összesen 2,56 millió ember - kapják meg idén az egyheti pluszjuttatást, összesen mintegy 77 milliárd forint értékben.

Egy átlagos összegű (150,6 ezer forintos) nyugdíjban részesülő csaknem 37 650 forintot kap - a 13. havi nyugdíj első részleteként - 2021 februárjában, a havi nyugdíján felül.

A kormány döntése értelmében a 13. havi nyugdíjnak nincs felső plafonja, és megmarad a gazdasági növekedéshez kötött nyugdíjprémium lehetősége is. Márpedig nyugdíjprémiumra 2021-ben jó esély van, mivel a GDP növekedése valószínűleg meghaladja a 3,5 százalékot. A prémium kalkulációjához a nyugdíj negyedét, de legfeljebb 20 ezer forintot kell alapul venni. Ezt növelik meg a szorzószámmal, ami annyi, amennyivel meghaladja a növekedés a 3,5 százalékot. Így például hatszázalékos GDP növekedésnél ez 2,5. Ez egyszeri összeg, ami a későbbi nyugdíjemeléseket nem érinti. A kormány 53,4 milliárd forintot már félretett a 2021 végi nyugdíjprémiumra.

Az inflációkövető nyugdíjemeléssel 2021. januárjától 3 százalékkal emelt nyugdíjszerű ellátást kaptak az érintettek. Ha az éves várható infláció ennél magasabb lesz, akkor novemberben - januárig visszamenőleg - korrekciót hajtanak végre, és a nyugdíjasok megkapják a különbözetet.