Nyugdíjbotrány: a fideszeseket nem érdekli az ügy

Nem mentek el a kormánypárti képviselők, ezért határozatképtelen lett a költségvetési bizottság keddi rendkívüli ülése - számolt be az Atv.hu.
Domokos László, 2019. január 22. kedd, 14:10
Fotó: Shutterstock

A rendkívüli ülésen a nyugdíjak csúszását vizsgálták volna. Így az eseményt határozatképtelenség miatt néhány perc elteltével berekesztették - írta a portál.

Mindez várható volt, mivel hétfőn kiderült, hogy sem Varga Mihály pénzügyminiszter, sem a fideszes honatyák nem mennek el a bizottság ülésére.

Az ülést Varju László, a bizottság DK-s elnöke hívta össze a januári nyugdíjátutalások késése miatt. Az eseményre meghívta Mészáros Józsefet, a Magyar Államkincstár (MÁK) elnökét is, aki szintén nem tett eleget a meghívásnak. Az ellenzéki pártok szerint elfogadhatatlan a fideszesek hozzáállása a kérdéshez, főleg azok után, hogy napokon át bizonytalanságban tartották a nyugdíjasokat.

A MÁK minden bizonnyal rossz értéknappal küldte be a tranzakciókat a Giro Zrt. éjszakai rendszerébe, ezért nem érkeztek meg január 11-én, péntek reggel az esedékes nyugdíjak a folyószámlákra.

A Népszava a napokban arról számolt be, hogy Leváltották Gondán Csabát, a kincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságának (Nyufig) szakmai igazgató-helyettesét. A lépésre azután került sor, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter vizsgálatot indított az ügyben.

A szervezet azóta is kitart amellett, hogy a számlákon a lakossági pénzintézetek a jogszabályban rögzített napon éjfélig jóváírták az összegeket, tehát nem is történt semmi rendkívüli. Az ominózus napon még délelőtt a Giro Zrt. bejelentette, hogy - a Magyar Államkincstárral együttműködve - intézkedik a 2019. január hónapban esedékes nyugdíjkifizetések jogszabály szerinti - azaz a mai, pénteki napon történő - kifizetéséről. Este pedig bejelentették, hogy a kincstár által indított valamennyi nyugdíj tranzakciót a Giro Zrt. rendszereiben pénteken elszámolták, és elküldték a bankoknak.

Azóta pedig a Magyar Posta Zrt. január 16-től elkezdte kézbesíteni a januári nyugdíjakat, így a járandóságukat készpénzben megkapó nyugdíjasok - akik mintegy 1,18 millióan vannak - zavartalanul juthatnak hozzá a pénzükhöz. A kézbesítés mindig 12 munkanapon belül történik, az e havi tehát január 31-ig fog zajlani. (A KSH legutóbbi adatai szerint az öregségi nyugdíjasok száma 2018-ban 2,03 millió fő volt, míg egyéb nyugdíjszerű ellátást további 570 ezren kaptak.)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

kanri, 2019.01.22 16:26

Minden rendben, nincs itt semmi baj. Ez így normális. O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Józsi1111, 2019.01.22 16:02

Engem sem érdekel, pedig nem vagyok fideszes.
Hibázott egy balfácán.
Ilyenek bárhol lehetnek
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html