Változást akarnak a kormány nyugdíjpolitikájában - itt a javaslat

Az Idősek Tanácsa ülésén Orbán Viktor új világot ígért a nyugdíjasoknak, de az Életet az Éveknek Országos Szövetség elnöke, Hegyesiné Orsós Éva szerint kormány idősekkel kapcsolatos foglalkoztatáspolitikája következetlen és ellentmondásos. Úgy látja a nyugdíjemelési rendszer sem igazságos és szolidáris, kifogásolja azt is, hogy a nyugdíjprémiumból százezres nagyságrendben vannak azok, akik alig pár ezer forintot kapnak.
Szabó Dániel, 2018. október 7. vasárnap, 11:16
Fotó: Unsplash

A kormány még tavasszal jelentette be, hogy a nyugdíjasok foglalkoztatását adócsökkentéssel könnyíti: november 1-től csak 15 százalékos szja-t kell fizetni. Ettől új időszámítást remél a miniszterelnök, legalábbis erről beszélt Orbán Viktor a héten az Idősek Tanácsának ülésén. Viszont nem így látja ezt az ország egyik legnagyobb nyugdíjas szervezetének vezetője.

"2010 óta a kormány idősekkel kapcsolatos foglalkoztatáspolitikája következetlen és ellentmondásos. Hasznosabb lett volna munkaidő-kedvezménnyel vagy kedvezőbb munkaidő-beosztással megtartani az idősödő munkavállalót, mint a korhatár betöltése után elbocsátani, majd 3-4 év múlva visszahívni" - magyarázta a Vasárnapi Híreknek az elnök, Hegyesiné Orsós Éva, aki szerint az idős dolgozók elküldésének néhány évvel ezelőtti támogatása, valamint a mostani lépések nem egy hosszabb távon gondolkodó társadalompolitikát jeleznek.

Kifogásolta azt is, hogy 8 éve nem egyeztet a kormány a nyugdíjas szervezetekkel, például az erre a célre létrehozott Idősek Tanácsával. Korábban volt munkaterv, rendszeres ülések, javaslatokat tehettünk és kompromisszumok születtek, de ez 8 éve nem működik. Azóta biodíszletté váltak a nyugdíjasok a nagy bejelentésekhez.

Hegyesiné szerint az sem célravezető, hogy a nyugdíjasok körében magas a szegények aránya, amelyet elfed, ha az átlagnyugdíjról beszélünk csak, amely 125 ezer forint, mert ezt torzítják azok, akiknek 500 ezer forint felett van a nyugdíjuk. Miközben több mint 70 ezer olyan nyugdíjas van, aki havi kevesebb mint 50 ezer forintot kap. Pedig a nyugdíjas létminimum közel 90 ezer forint, szerinte félmillió felett van azok száma, akik ezt nem kapják meg.

Az átlag alatt kap a nyugdíjasok mintegy kétharmada, ami nagyon magas arány - tette hozzá a Életet az Éveknek Országos Szövetség elnöke. A szervezet ezért azt javasolja, hogy vezessenek be egy korrekciós csomagot, aminek a lényege, hogy a kisnyugdíjasok 2 vagy 3 évre széthúzva kapjanak magasabb összegű nyugdíjemelést.

Problémásnak tartja, hogy a mostani emelés nem szolidáris, csak átlag alapú az infláció arányában. "Ha valakinek 60 ezer forint a nyugdíja, és van egy 3 százalékos inflációkövető emelés, akkor ő 1800 forintot fog kapni" - hozott egy érzékletes példát, miért tartanék célravezetőnek, ha 5000 forintnál senki sem kaphatna kisebb emelést.

A 2009-ben a Bajnai-kormány által bevezetett nyugdíjprémiumot pedig azért kritizálta, mert "rendkívül alacsony összeget ad. Ha valakinek 80 ezer forint a nyugdíja, akkor a tavalyi számítás alapján a legmagasabb összeg 12 ezer forint volt. De akinek nem érte el a nyugdíja a 80 ezret, csak mondjuk a fele volt, akkor ő a gazdaság fantasztikus teljesítményéből 6 ezer forintban részesült" - panaszolta Hegyesiné, aki azt javasolja, hogy a kisnyugdíjasok kapjanak magasabb összeget.

A fotó forrása: Unsplash.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

a nagy hohoohooo, 2018.10.07 12:49

Bameg Orbán nemzetmegvezető:
Mennyi az átlagos nyugdíj hazánkban? - ábrán mutatjuk
2018. 10. 07. 07:30
Az átlagos havi nyugdíj összege Magyarországon, 2000-2017 egy ellátottra jutó nominál összeg, nyugdíj vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülők átlagos létszáma .
http://profitline.hu/Mennyi-az-atlagos-nyugdij-hazankban---abran-mutatjuk-384229

Itt vannak a nettó átlagkeresetek megyékre bontva, ha még hisz a KSH-nak

https://168ora.hu/itthon/itt-vannak-a-netto-atlagkeresetek-megyekre-bontva-ha-meg-hisz-a-ksh-nak-156558

Elmúlt 8 év: így tömte ki a Fidesz a gazdagokat.

https://index.hu/gazdasag/2018/03/19/gpd_fidesz_gazdasagpolitika_elmult_nyolc_ev_eletszinvonal_munkahely_jovedelem/

A jegybank is úgy látja, ahogy mi: mesterségesen pumpálják fel a fizetéseket.
https://mfor.hu/cikkek/makro/a-jegybank-is-ugy-latja-ahogy-mi-mestersegesen-pumpaljak-fel-a-fizeteseket.html
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html