Kivételes nyugdíjemelés, bónusz nyugdíj - ezek a feltételek

Kevesen tudják, de a magyar nyugdíjrendszerben kérhető nyugdíjemelés méltányosságból, valamint évente egyszer segélyt is kérhetnek a munka világától visszavonult idősek.
Szabó Dániel, 2020. február 6. csütörtök, 14:49
Fotó: Unsplash

Érdemes ismerni a nyugellátásokkal kapcsolatos méltányossági lehetőségeket még azoknak is, akik maguk nem érintettek. A családjukban, vagy tágabb ismeretségi körükben akadhat ugyanis olyan nehéz helyzetű érintett, akinek e tudással felfegyverkezve megpróbálhat segíteni - kezdi tájékoztató cikkét az Adó Online az igényelhető könnyítésekről, segítségekről.

Talán a legtöbbeket érdeklő lehetőség, hogy a magyar nyugdíjrendszerben mód van kivételes nyugellátás-emelésre, amely kérvényre engedélyezhető. Ezt azok kaphatják meg, akik az öregségi nyugdíjkorhatárt elérték, nyugellátást is kapnak már, vagy megváltozott munkaképességű özvegyek, netán fogyatékkal élő, illetve tartósan beteg vagy legalább két árvaellátásra jogosult gyermek eltartásáról gondoskodó özvegyek, továbbá az árvák, akinél a nyugellátás és rendszeres pénzellátás együttes havi összege nem haladja meg a 85 000 forintot.

Előnyt élveznek a portál összefoglalója szerint azok, akik hosszú szolgálati időt teljesítettek. Szintén kiemelt helyzetben vannak a 70 éven felüli személyek, továbbá azok, akik saját háztartásában vér szerinti vagy örökbefogadott gyermeket nevelnek. Hátrébb sorolják viszont azokat a kérelmezőket, akik kaptak már kivételes nyugellátás-emelést. A kérvényezésre három évente van lehetőség.

A méltányossági nyugdíjemelés összege legalább a nyugdíjminimum 10 százaléka, ami 2020-ban alig 2850 forint, de legfeljebb csak 25 százaléka adható a minimális juttatásnak, ami 7125 forint havonta.

Évente egyszer segély is kérhető

Egyszeri segély is engedélyezhető a nyugdíjasoknak évente egyszer, ha az életben maradására - a törvény megfogalmazásában létfenntartását - veszélyeztető helyzetbe kerül. Másik feltétel még, hogy a havi jövedelme nem haladhatja meg a 75 000 forintot, ha a közeli hozzátartozójával közös háztartásban, vagy a 85 000 forintot, ha egyedül él.

Az egyszeri segély összege legalább 15 000 forint, legfeljebb a nyugdíjminimum másfélszerese, azaz 2020-ban 42 750 forint lehet.

A kérelemhez mellékelni kell a kérelmet megalapozó dokumentumokat (pl. gyógyszerköltségekre vonatkozó igazolások) is. A kérelem elektronikus úton is előterjeszthető, azaz az ügyfélkapun keresztül, ha az érintett személy rendelkezik az ennek használatához szükséges azonosító kóddal.

További részletek a portál cikkében.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MaTar, 2020.02.07 09:55

A nyugdíj szempontjából a kivételes nyugdíjemelés részben, az egyszeri segély teljes egészében, rendszeridegen. Az egyszeri segélynek az egészség"biztosítási" ellátórendszerben, főként azonban a szociális szolgáltatások körében lehet helye. A kivételes nyugdíjemelés a jelenlegi gyakorlat alapján a tömegbe dobált szaloncukor képét idézi, diszfunkcionális, indokolatlan, és összegének évről évre történő halmozódása - a folyamatos cserélődés ellenére - jelentősen terheli a nyugdíjkiadást. Általában azok kapják, akik egész életükben munkajövedelmen kívüli megélhetési forrással rendelkeztek, ezért nyugdíjuk összege az átlagnál számottevően alacsonyabb. Jellemző az is, hogy a munkajövedelmen kívüli jövedelemforrás esetükben nyugdíjasként is megmaradt. A kivételes emelésnek akkor lehet némi szerepe, ha a nyugdíjazás előtti években valaki jó szándékkal átlagrontó munkát vállalt, és emiatt nyugdíja alacsonyabb lett. Indokolatlan a hátránya azzal szemben, aki a hasonló időszak alatt nem dolgozott, vagy tevékenységét bejelentés nélkül folytatta.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.02.06 19:57

El a szavazati jogot és az ingyen-utazgatást a nyuggerektől!

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

DrNemoda, 2020.02.06 16:06

Jó, hogy megemlítik, ez így, ahogyan most van,, egyenesen felháborító !De legalább felemlegeti valaki, hogy ez mekkora disznóság !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html