Nagyon sok pénzt nem kaptak meg a nyugdíjasok tavaly

Hiába igazítja az inflációhoz a nyugdíjemeléseket a kormány, az előzetesen becsültnél nagyobb volt tavaly az áremelkedés, főként azoknál a termékeknél, amelyeket az idősek vásárolnak. A drágulást viszont nem ellentételezte a tavalyi emelés, sőt, még a prémiumon is sokat buktak a magyar nyugdíjasok.
Szabó Dániel, 2020. január 15. szerda, 08:40
Fotó: Getty Images

Összességében 6-8 ezer forint körüli összeggel kaptak kevesebb pénzt az idősek havonta (az átlagnyugdíjjal számolva), mint amennyi a tényadatok szerint járt volna - írja az Mfor.hu.

Ennek oka, hogy a magyar nyugdíjemelést az inflációhoz igazítja a kormány, azonban nem utólag korrigálnak, hanem egy becsült inflációs érték alapján döntenek. 2019 elején, 2,7 százalékos volt az emelés, míg a KSH kedden közölt friss számai szerint a valós adat 3,4 százalék volt. Ráadásul épp a nyugdíjasok által leginkább vásárolt termékek (a szaknyelvben a nyugdíjas inflációs kosár - a szerk.) drágultak, az árindex 3,5 százalékos emelkedést mutatott.

A magyar rendszerben ezt a különbözetet novemberben a nyugdíjkorrekcióval pótolja ki az időseknél az állam. Viszont akkor is csak 3,4 százalékkal számoltak, vagyis a tényleges árindex-változást így sem építették be a juttatásokba. Valamint ahogy arra az Mfor felhívja a figyelmet, a másik időseknek adott támogatás, a még a Bajnai-kormány által bevezetett, a 3,5 százalékos GDP-növekedést meghaladó gazdasági teljesítménykor adott nyugdíjprémium is elmaradhatott a ténylegesen adhatótól 2019-ben. Azt ugyanis novemberben még 4,6 százalékos mutató szerint számították ki, miközben most már az elemzők - és maga a kormány is - 4,9-5 százalékos bővülést tart valószínűnek.

Így jön ki a portál számításai szerint az, hogy a 2019 végi 137 ezer forint körüli átlagnyugdíjat figyelembe véve, az idősek 6-8 ezer forinttól estek el a múlt évben a prémiummal, amihez hozzá jön még a 0,1 százalékpontnyi havi elmaradás az alábecsült infláció miatt.

A KSH szerint tavaly átlagosan 5,4 százalékkal drágultak az élelmiszerek, aminél jobban - 8,1 százalékkal - csak a szeszes italok, dohányáruk, ára emelkedett. Az élelmiszerek árspirálja igazán tavaly indult be, az előző években visszafogottabb volt a drágulás: 2018-ban 4,2 százalék, 2017-ben 2,8 százalék. 2016-ban 0,7 százalék - zárja a portál elemzését.

A kormány részéről Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára az év elején azt mondta, hogy a nyugdíjak reálértékének megtartására törekszik a kormány. Így 2020-ban már 134 milliárd forinttal több szerepel nyugdíjkifizetésekre a költségvetésben, mint 2019-ben. Arról is beszélt, hogy a tavalyi évhez képest 3,5 százalékkal nőttek a nyugdíjak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Archer58, 2020.01.16 08:55

@narancsragacs: Pontosan. Elstadionozták.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

narancsragacs, 2020.01.16 08:20

Nem kell aggódni a pénz nem veszett kárba !
- Stadion lett belőle . +sok sok vadászkastély :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Elhetetlen, 2020.01.16 01:04

@hermelin: **Miért nem hajlandóak kivinni a nyugdíjasokat az utcára?????** Ez egyszerűen technikai probléma. A taxisokat összerántani ott a CB. A fiatalokat internet ügyben összerántani ott az internet. Hozok régebbi bukta példát. A trafikosokat, mivel nem voltak egymással kapcsolatban, csak a kiszállítók tudták volna mozgósítani. De nem tették, mert akkor csak azt hitték, hogy jó lesz nekik, kevesebb helyre kell kivinni ugyanannyi árut. Aztán, mikor mentek a levesbe, már késő volt, de ez időben megoldható lett volna. Az nem megoldható, hogy elérünk minden nyugdíjast, elmagyarázzuk, hogy mi van, de, ha ez sikerülne is, akkor is a zöme még akkor sem tud eljönni egy tüntire, mert vagy a pénze hiányzik egy országház előtti partihoz vidékről, vagy az állóképessége. Itt áttörést csak az hozhatna, ha A FIATALOKAT GYŐZNÉK MEG, HOGY ÁLLJANAK KI AZ IDŐSEK MELLETT. Mert nem igaz, hogy minden fiatal önző, és nem szereti az időseket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Elhetetlen, 2020.01.16 00:42

@mpapa: Ne vedd egy kalap alá a nyugdíjasokat. ugyanolyan különbözőek, mint az aktív korúak. Láttam videót aktív korú, kilátástalan helyzetben levőről, aki a pár hónapos közmunkára vár, mert nincs annyi pénze, hogy odébb álljon, és újrakezdjen. Aztán idős néniről, aki 30-40 ezerből, vagy kevesebből él, és az ujját dörzsölve mutatta, hogy az évi tíz ezer, az zsé. Vagy az a férfi, aki azzal jött, hogy mit kapott ő Gyurcsánytól? Elvette a 13. havi nyugdíjat. Ja, mikor gond volt. Fel sem merül benne, hogy most, mikor száguld a gazdaság, miért nem kapta még vissza. De kapott aprót, és elégedett, mert kapott valamit. A lét határozza meg a tudatot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mpapa, 2020.01.15 22:45

Hát kedves nyugdíjasok tessék csak tovább a Fideszre szavazni, de utána egy szót sem akarok hallani. Úgy átvernek titekeket mint fekáliát a palánkon, miközben örültök annak, hogy választások előtt megdobnak titeket egy 10eFt-os rezsiutalványal, amit abból fizetnek ki nektek is ami a világpiac ár és a magyar rögzített ár közti különbségből gyült össze évek alatt. Azaz visszakaptok valamit abból amit pluszként befizettetek.
És ti még ennek örültök is. Na így vagytok átverve rendesen.
Csak addig vagytok fontosak amig 4 évente leszavaztok a Fideszre.

Mi a francnak nyugdíjas parlament ha nem az az dolguk, hogy az érdekeiteket védje.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html