Azonnali nyugdíjemelést követelnek a kormánytól

A nyugdíjkiegészítés azonnali, 4,3 százalékra való emelését, de személyenként minimum egyszeri 10 ezer forintos juttatást követel a Magyar Szakszervezeti Szövetség, miután a KSH legfrissebb előrejelzése is alátámasztotta a szövetség nyugdíjas tagozatának márciusi aggályait: az infláció el fogja érni a 4 százalékot - írja közleményében az érdekvédelmi testület. Hasonló javaslattal állt elő a Nyugdíjas Parlament is.
Szabó Dániel, 2020. szeptember 10. csütörtök, 10:14
Fotó: Getty Images

Több tízezer kisnyugdíjas nyomorog, hiszen ők a legnagyobb vesztesei a járványidőszakban tapasztalt drasztikus élelmiszer-áremelésnek is, s elképzelhető, hogy a folyamat megismétlődik, miközben a megélhetési forrásuk - nyugdíjuk - egy fillért sem emelkedett. A kormány nem hagyhatja magukra a legkiszolgáltatottabb embereket - vázolja a problémát a MASZSZ nyugdíjas tagozata, amely már márciusban gyors és látványos nyugdíjemelést kért a kormánytól, amikor az első magasabb inflációs adatokat jelentette a kormány.

Juhász László a tagozat elnöke most úgy látja, hogy nem volt korai kongatni a vészharangokat, mert eleve a kisnyugdíjasok megélhetési forrását az inflációtól függetlenül is fel kell zárkóztatni az aktív dolgozók átlagbéreit megközelítő mértékben, ám a tervezettnél nagyobb infláció még jobban indokolja az azonnali korrekciót. Az év első nyolc hónapjában a nyugdíjas kosárral számított áremelkedés 4,3 százalékos volt, ebből az élelmiszerárak csaknem 8 százalékkal emelkedtek, ennyivel többet kellett fizetni a megélhetésért.

Az idei költségvetést tavaly tavasszal még 2,8 százalékos inflációra tervezték meg, ami már a tavaly év végi adatok alapján sem tűnt tarthatónak, de azóta a koronavírus-járvány miatti válság tovább hajtotta a fogyasztói árak emelkedését. A nyugdíjak egy folyamatosan veszítenek vásárlóerejükből, emiatt vezették be a nyugdíjkorrekció intézményét: novemberben egy összegben, onnantól a havi juttatásba beépítve fizetik ki a becsült és a valós infláció közötti különbséget. Csütörtökön közzétett számítások szerint idén így egy 60 000 forintos nyugdíj esetében 7 200 forint plusz pénz jár, míg a 127 000 forintos medián nyugdíjra 15 240 forint érkezik, a 142 100 forintos átlagnyugdíjakra 17 052 forint az egyszeri korrekció összege.

"Az biztos, hogy a helyzet nem lesz jobb, ha csak a kormány nem kap észbe, s nem gondoskodik a leginkább rászorulókról" - jelentette ki a MASZSZ nyugdíjas tagozata, amely felszólítja a kormányt: azonnali nyugdíjemeléssel gondoskodjon azokról, akik aktív munkával az elmúlt évtizedekben jelentősen hozzájárultak a gazdaság növekedéséhez, de idős korban már nem képesek rá. "Megtették, ami tőlük tellett, most a kormány következik" - mondta el Juhász László.

A MASZSZ a nyugdíjkigészítés 4,3 százalékra való azonnali emelését - de minimum 10 ezer forintot - kér a nyugdíjasok számára.

agf
A legkiszolgáltatottabb nyugdíjasoknak szükségük van a társadalmi szolidaritásra - írta hasonló tartalmú állásfoglalásában a Nyugdíjas Parlament is. 

"Szomorúan tapasztaltuk, hogy az év elején prognosztizált 2,8 százalékos fogyasztói-árindex emelkedésére a tényadatok alaposan rácáfoltak. A nyugdíjasok kénytelenek voltak elviselni a kormány rossz tervezésének következményeit és kényszerűségből, akaratuktól függetlenül eddig kb 50 milliárd forintot "hiteleztek" a Kormánynak" - írták közleményükben.

Mint írják szükségesnek tartják, hogy a költségvetési törvényben meghatározott méltányossági nyugdíjemelésre szánt összeget jelentősen emeljék, a feltételeket könnyítsék és a hozzájutás szabályait egyszerűsítsék, ezeket a lépéseket várják el a kormánytól.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2020.09.11 22:02

Na húzzanak a sunyiba! Padlón az ország, tömegek vesztették el az állásukat, ezek meg követelőznek?
Több pénz kell? Munka!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MaTar, 2020.09.11 08:29

Nem a nyugdíj havi összegétől, hanem a nyugdíjas havi átlagos jövedelmétől, vagyoni helyzetétől, kell függővé tenni az esetleges kiegészítő támogatást. Ez nem a nyugdíjtörvény, hanem a szociális törvény témája. Annak módosításáért, a valós életviszonyokhoz igazításáért kell harcolni, nem az aktívkori munkaértéket tükröző nyugdíjrendszer tönkretételéért. A nyugdíj havi összegéből nem lehet a nyugdíjas életkörülményeire megalapozottan következtetni, sem az alacsony, sem a magas összegű havi nyugdíjak esetében. Az ilyen megközelítés csak érzelmi hangulatkeltés, amely a nyugdíjrendszer ellehetetlenítéséhez vezethet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

sulykaponka, 2020.09.11 08:03

@Denden: Dehogy modott le róluk, számít rájuk
- a következő választásokon
- addig is, az állam finanszírozásában
- a foglalkoztatás növelésében (nyugdíjasszövetkezetek)
- stb.
A nyugdíjasok azt kapják, amire szavaztak, mindenki elégedett, nem látok semmilyen problémát. 13. havi nyugdíj is lesz, igaz, addigra 1000Ft lesz egy liter tej, de nem kell minden nap tejet inni, a teába mártrogatott háztartási keksz is finom.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Denden, 2020.09.11 06:49

Egyértelmű a nyugdíjasokról, állami támogatásból élőkről a FIDESZ lemondott. De még a járvány, időseket érintő fokozott veszélyét se akarja mérsékelni. Nem baj, lesz még a Fiatal Demokratákból Idős Demokraták Szövetsége is!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html