Nyugdíjak: plusz egy hétnyi juttatás és nyugdíjprémium is lesz

Jövőre nemcsak tizenharmadik havi nyugdíjra, de nyugdíjprémiumra is számíthatnak a jogosultak. Az MNB viszont nem számol azzal, hogy a nyugdíjak kifizetése négy éven belül kisebb terhet jelentene az ellátórendszernek, mint most.
Szabó Dániel, 2020. augusztus 1. szombat, 14:26
Fotó: Shutterstock

A 2020. április 6-án bejelentett Gazdaságvédelmi Akcióterv egyik eleme a Család- és Nyugdíjasvédelmi Program, ami alapján több lépéssel fokozatosan visszavezetésre kerül a 13. havi nyugdíj 2021 és 2024 között. 2021 februárjában a nyugdíjasok a januári nyugdíjuk összegének 25 százalékát kapják meg, 2022-ben a havi nyugdíj 50 százalékát, 2023-ban a havi nyugdíj 75 százalékát, 2024-től kezdődően pedig minden évben egy teljes havi összegű nyugdíjat kapnak meg az ellátottak pluszjuttatás formájában - írja a Magyar Nemzeti Bank a péntek este publikált Költségvetési jelentésében.

A rendszer tehát jövőre még nem azt jelenti, hogy az idős jogosultak megkapnák egy hónapnyi nyugdíjukat, hanem igazából egy 53. heti ellátást fizet nekik az állam, ahogy az már eddig is ismert. Most a jelentésből kiderült, hogy a jegybank úgy számol, hogy 2021-ben összesen 2,6 millió fő lesz rá jogosult. A KSH adatai alapján ez azt jelenti, hogy az MNB nem számol azzal, hogy érdemben változna az ellátásban részesülők száma. 2016 óta 2,64-2,58 millió nyugdíjas élt Magyarországon.

Az viszont már érdekesebb, hogy a 2021. évi költségvetési törvény alapján az intézkedés 2021-ben 77 milliárd forint többletkiadást jelent a Nyugdíjbiztosítási Alapban. A 13. havi juttatás fokozatos visszavezetésének költségvetési hatása így 2021-ben a GDP 0,15 százalékát teheti ki, ami 2024-re a GDP 0,6 százalékára emelkedhet. Ebből az látszik, hogy a kiadásnál négyszeres növekmény alapján azzal számolnak, hogy az átlagnyugdíjak felértékelődése, valamint az új belépők száma kiegyensúlyozza majd azt, hogy a GDP-növekedés miatt alapvetően csökkennie kellene a költségvetési tehernek.

A teljes ellátotti kör esetében mintegy 134 ezer forintos átlagnyugdíjat várnak 2021-re, amihez mintegy 34 ezer forint körüli pluszjuttatás tartozik 2021 elején. Az öregségi nyugdíjasok esetében 36 800 forint körül alakulhat 2021-ben az egy heti nyugdíjnak megfelelő juttatás átlagos összege. Az inflációkövető indexálás hatását figyelembe véve az öregségi nyugdíjak átlaga 160 ezer forintra emelkedhet 2024-ig, így ekkora összegű lehet az egy főre jutó átlagos kifizetés 2024 februárjában.

Azzal is számolnak, hogy jövőre 3,6 százalékot meghaladó lesz a GDP-növekedés, ami azt is jelenti, hogy nyugdíjprémiumot is fizet majd az állam novemberben. A költségvetés 4,8 százalékos reálnövekedéssel számol, így a nyugdíjprémium összege a költségvetési törvény előirányzata szerint 53 milliárd forint lehet 2021-ben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2020.08.04 22:26

@terabit: Itt jön be a politika: a csóró nyugdíjasok, aki úgy érzik, kisemmizték őket, nem fognak a kormánypártra szavazni és az ő szavazataik hiányozhatnak a végelszámolásnál...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2020.08.04 21:15

@laci_52:
"a nyugdíja a béka segge alatt van a bérekhez képest."
És?
Ha 15 éve simán megélt a nyugdíjából most pedig nem, akkor megértem a felvetést, lehet neki fórumot keresni hogy szar a nyugdíjak ÉRTÉKMEGTARTÁSÁnak számítása, de amúgy mégegyszer mondom, a nyugdíjasnak semmi köze másik fizetéséhez.
Mert akkor mindenki talál valakit akinek több a fizetése, és követelőzhet, hogy neki miért nem annyi fizetés/nyugdíj/segély jár mint amit a másik megkeres, csak ez tovább visz, egészen a kommunizmusig, az egyformaság erőltetése meg padlásöprésekhez, kínzásokhoz, gyilkosságokhoz, a normálisok lelépéséhez vezet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2020.08.04 15:59

@terabit: Csakhogy aki 15 éve nyugdíjas, az már nem rendszerszinten nézi a dolgokat, hanem azt látja, hogy a nyugdíja a béka segge alatt van a bérekhez képest. Ezen a problémán valamelyest segítene a svájci indexálás...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2020.08.04 15:13

@laci_52: az átlagos nyugdíj folyamatosan emelkedik, nem inflációarányosan, hanem annál jobban, ugyanis ahogy újabb és újabb generáció megy nyugdíjba úgy húzza fel. Ha rendszerszinten nézem, a nyugdíjak nem tudnak leszakadni a bérektől.

Ez akkor is emelkedik mindkét hatás által, amikor a bérek esnek. Ezért még egy nyugdíjast sem láttam tiltakozni.
Másrészről pedig a nyugdíj nem segély, hanem egy biztosítás jellegű rendszer. Mindenkinek annyi jár "amekkora biztosítást kötött" (TB-t fizetett).

Ja lesz aki 8-10%-át fogja kapni annak, mint amennyit mondjuk most egy mérnök keres. De erre hivatkozni demagógia, ugyanis ilyen esetben feltételezhető, hogy emberünknek nincs meg a 40 éve se, korhatár előtt ment nyugdíjba, és jó eséllyel nem annyi fizu után fizetett TB-t mint egy mérnök fizet. És erről az esetek döntő többségében nem a társadalom tehet, hanem maga az egyén.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

UNIOHID, 2020.08.04 14:37

@laci_52: https://nyugatifeny.hu/2020/08/03/elkeserito-pont-annyira-futja-a-nyugdijbol-iden-mint-tiz-evvel-ezelott
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html