Nyugdíj: napokon belül dönt a pluszpénzről a kormány

Szeptemberben látja a kormány pontosan azokat a számokat, amelyek alapján a nyugdíjasoknak novemberben kifizeti a nyugdíjkorrekciót.
Szabó Dániel, 2020. szeptember 1. kedd, 08:39
Fotó: Getty Images

A legutolsó adatok szerint 2020 júliusában az éves összevetésben számított infláció 3,8 százalék volt, míg a maginfláció 4,5 százalékon alakult. Ez azért is problémás, mert tavaly a költségvetés tervezésekor a kormány 2,8 százalékos inflációt jelölt meg és eszerint emelték a nyugdíjakat. A közel 1 százalékos deficittel lényegében meghitelezik a magyar államot, és az idősek juttatása ennyivel veszített is a vásárlóerejéből.

A kormány erre találta ki a nyugdíjkorrekciót, amelynek lényege, hogy ezt novemberben kiigazítják az időseknek, egy összegben kifizetik 10 hónapra visszamenőleg a különbözetet, majd be is építik a tételt a havi juttatásokba.

"Az infláció tárgyévi várható mértékét szeptember hónapnál korábban nem lehet meghatározni, ennél előbb az év során a költségvetésben tervezett mértéknél magasabb infláció felelősséggel nem prognosztizálható. Amennyiben az inflációs mutatók - a tárgyév első nyolc hónapjának tényadatai alapján - indokolják, a nyugdíjasok november hónapban a különbözetet egy összegben, teljes évre megkapják. A nyugdíj-kiegészítés a következő év januárjában beépül az ellátás összegébe, ahogy a tavalyi év során is, amikor a 2020. januári nyugdíjemelést már a 2019-ben kifizetett nyugdíj-kiegészítés egy havi összegével emelt értékre állapították meg" - írta írásbeli válaszában Rétvári Bence, az Emmi államtitkára Kórózs Lajos MSZP-s képviselő kérdésére.

Az inflációs jelentés végleges változatát az MNB kamatdöntőülésén szeptember 22-én tárgyalják, a KSH pedig szeptember 9-én közli az augusztusi inflációs adatokat.

A miniszterhelyettes jelezte, hogy a Gazdaságvédelmi Alap biztosítja a 2021-ben kifizetendő 13. havi nyugdíj egy heti összegének 77 milliárdos és a nyugdíjprémium 53,438 milliárd forintos kiadását. A nyugellátásokra fordítható költségvetési források összege jövőre közel 327 milliárd forinttal, több mint 3907 milliárd forintra fog nőni az idei évhez képest. Jövőre az ígéretek szerint már egy hétnyi (lényegében egy 53. heti) nyugdíjat kapnak majd az idősek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Elhetetlen, 2020.09.02 02:31

@toferi41@freemail.hu: Van itt még más is. Nézem ezt a cikket: https://www.nyugdijguru.hu/nyugdij/oregsegi-nyugdij/megis-mihez-kezdjunk-a-par-ezres-emelessel . Tavaly úgy gondolták, 2,8 % lesz az infláció. Aztán júliusra 4,3 lett. És az éves inflációról beszélnek. Jó, számítsák bele az augusztusit is, de még akkor is hiányzik pár hónap, ami alatt nőhet az infláció, de arra hol van a korrekció? Más. A 13 havi nyugdíj, egy nagyon elkefélt dolog. Évi egyszeri pénz, ha minden nyugdíjas az átlag nyugdíjat kapná meg, (vagy most a negyedét), az sok kisnyugdíjason segítene, (ha novemberben fizetnék ki, tüzelőt is vehetne, vagy fizethetné a fűtés számlát), a magas nyugdíjat kapók meg nem éreznék meg, Az államnak ugyanannyiba kerülne, de megint annak adnak sokat, akinek úgyis van. read://https_www.penzcentrum.hu/?url=https%3A%2F%2Fwww.penzcentrum.hu%2Fnyugdij%2F13-havi-nyugdij-ennyit-kaphat-pontosan-a-legtobb-magyar-nyugdijas.1092238.html . Félre ne érts, és is kevesebbet kapnék, de nem bánnám.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

toferi41@freemail.hu, 2020.09.01 14:50

@Tamtam: Milyen nagy lelkűségről beszélsz?A korrekciót azt törvény írja elő, és annak teljesítése kötelező, mert ugye törvényszegő még sem lehet egy kormány!A 13 harmadik havi nyugdíj egy negyedének beharangozása a kifizetés lőtt majdnem háromnegyed évvel előbb, pedig egy mézes madzagnak tekinthető, sok nyugdíjas aki ez évben meghal meg sem kapja a felkínált összeget.Ahhoz képest pedig amit a fideszesek a korábbi választásokon ígértek, hogy nem csak 13-.dik havi hanem 14.-dik havi nyugdíjat is fizetnek ha hatalomba kerülnek , a negyed nyugdíj összege alamizsnának , szavazás előtti mézes madzagnak tekinthető!Legalább is én így gondolom!A nyugdíjasok évi rendes nyugdíját számolgatja a kormány és csak úgy fizeti, a NER lovagoknak meg számolatlanul, csak úgy sec-pec fizetnek és nem egy heti összegű nyugdíjnak megfelelő pénzt, hanem milliárdokat, és olyanoknak is akik a korábban kapott pénzzel nem tudnak elszámolni, vagy el tudnának , csak nem akarnak, mert akkor büntetőeljárás indulna ellenük.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tamtam, 2020.09.01 13:43

Hiszem, ha látom, mert még ilyen nagylelkü nem volt ez a kormány.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

narancsragacs, 2020.09.01 09:06

Érdekes ! Ha a NERhuszárok milliárdos támogatásairól van szó ott előbb van döntés mint kommunikáció :))))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html