Nyugdíj: kellemetlen meglepetés érheti a rendőröket

A frász kerülgetheti az ex-rendőröket, mert a nyugdíjfolyósító nyilvántartásában nem vagy hiányosan szerepelnek a rendőrségnél leszolgált éveik - írja a 24.hu.
Szabó Zsuzsanna, 2019. május 29. szerda, 08:31
Fotó: Police.hu

Egy volt rendőr lekérve a saját adatait például azzal szembesült, hogy mindössze öt év szolgálati időt tartanak neki nyilván. A rendőrségnél eltöltött majdnem húsz évéből pedig csupán két év szerepelt a nyugdíjnyilvántartásban - írja a 24.hu. Mindez azért meglepő, mert a volt rendőr most szolgálati járandóságot kap, és ennek összegét majdnem 30 év alapján állapították meg neki. Erről papírja is van, még 2009-ből, amit a lemil.blog le is hozott.

Tehát több mint 29 év alapján kapja a járandóságát, miközben csak bő 5 év szolgálati idő szerepel a neve alatt a nyugdíjnyilvántartásban. Rákérdezett a nyugdíjfolyósítónál, hogyan lehetséges ez, mire azt a választ kapta, csak abból tudnak dolgozni, amit a rendőrség megküld nekik.

Kiderült később, nem egyedi esetről van szó. Például az egyik volt pénzügyőr egy éve próbálja elfogadtatni 12 év szolgálati idejét, egy másik ex-rendőr 27 évvel ment el nyugdíjba, azóta is dolgozott, így már 38 év szolgálati időnél tart, de a nyugdíjnyilvántartás szerint csak bő 8 év szolgálati ideje van, nem szerepel benne sem a BM-es időszak, sem az azóta ledolgozott 11 éve.

Ez a magyarázat

Az ORFK válasza szerint erre az a magyarázat, hogy a rendőrségnek nem kellett elküldenie a nyugdíjfolyósítóhoz az adatokat. A jogszabály alapján 2012. december 31-ig a szolgálati nyugdíj megállapításáról szóló határozatot az ORFK illetékes osztálya készítette el, a hivatásos állományba tartozók illetményadatait pedig nem kellett átadniuk a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak.

2013. január 1-jétől úgynevezett adategyeztetési eljárást vezettek be, ez vonatkozik mindenkire, nem csak a rendőrökre - mutat rá a 24.hu cikke. Az adategyeztetés célja, hogy a leendő nyugdíjasok még aktív korukban megtudhassák, milyen biztosítási jogviszonyaik, a nyugdíjnál figyelembe vehető kereseteik szerepelnek a nyugdíjbiztosítási nyilvántartásban, így lehetőséget ad a korrekcióra még a nyugdíjazás előtt. Az adategyeztetéssel azt akarják elérni, hogy a nyugdíjbiztosítás nyilvántartása csak az ügyfél által ismert és vele egyeztetett adatokat tartalmazzon, amivel a nyugdíj előtt állókra tolják annak felelősségét, hogy rendben legyen a nyilvántartás.

Nem mindegy!

Nem mindegy, mennyi szolgálati időt ismernek el valakinek. A nyugdíj összegét ugyanis a szolgálati idő hosszától függő nyugdíjszorzó és az 1988 óta szerzett (nyugdíjjárulék alapját képező) keresetekből számított nettó átlagkereset összege határozza meg.

Az ORFK azoknak a volt rendőröknek, akiknek nincsenek meg a szolgálati évei a nyugdíjfolyósítónál, azt tanácsolja, hogy küldjék meg másolatban a hiányzó szolgálati időt igazoló iratokat a nyugdíjfolyósítónak, amely erre hivatalból megkeresi az érintett rendőri szervet. Az igazolja a szolgálati időt, az illetményt, illetve azt, hogy a járulékot befizették. Ez alapján pedig a nyugdíjfolyósító módosítja az adatokat és elismeri az így leigazolt szolgálati időt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tatami, 2019.05.29 17:32

Tehát a dolgozó küldje be a szolgálati időt igazoló dokumentumokat, amik egyébként nem is érdeklik a MÁK-ot, ez alapján nem írják jóvá az elveszett időt, és nem állapítanak meg utána járandóságot. Akkor meg minek? Mert hogy az igazolásokat ők a volt munkáltatótól várják. Csak halkan kérdem: nem a dolgozók szándékos megkárosításának kísérlete ez? A munkaviszony alatt befizetett járulék hová került lekönyvelésre évtizedekig? Nem szúrt szemet senkinek, hogy a pénz érkezik, lejelentett jogviszony meg nincs mögötte?
Vagy csak én érzem úgy, hogy valami nagyon nem gömbölyű?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html