Nyugdíj-örömhírt kaphat Magyarország

Brüsszeli hírforrások szerint a nyugdíjreform költségei nem lesznek elszámolhatók a hivatalos statisztikákban, viszont a túlzott deficit eljárás alatt álló országok azért nem fognak megrovást kapni, mert évekkel, évtizedekkel ezelőtt nyugdíjreformot hajtottak végre.
NAPI, 2010. szeptember 28. kedd, 09:59
Fotó:

A lengyel Rzeczpospolita információi szerint - amiről a Portfolio.hu számolt be - az Európai Unió az új, a korábbiaknál szigorúbb költségvetési szabályrendszerébe mégiscsak beleilleszthető a nyugdíjreform elszámolási kérdésköre. A valószínűbb forgatókönyv az volt, hogy egy olyan kompromisszumos megoldás születik, ami mind a két félnek elfogadható lesz.

A lengyel lap írásából ez olvasható ki, hiszen a nyugdíjreform (deficit- és államadósság-növelő) átmeneti költségei a kimutatott statisztikákban benne maradnának, azonban a javaslattevő országok részben csökkenteni tudnák a hiányukat, amikor az Európai Bizottság szankciókat akarna életbe léptetni a 3 százalékos hiányplafont megsértők ellen.

Egyelőre nem lehet biztosat tudni, hiszen csak október végén lehet végleges eredményre számítani, azonban a meg nem nevezett brüsszeli hírforrás szerint ez a konszenzusos álláspont lehet a végső befutó. Közgazdaságilag elfogadható lenne a nyugdíjreform költségeinek elszámolása, viszont - emlékeztet a Portfolio - az EU statisztikusai egy ilyen változtatásba nem mennének bele. Ez viszont nem zárja ki azt, hogy ezeket a költségeket ne lehetne beszámítani a túlzott deficit eljárás alatt.

HOZZÁSZÓLÁSOK