Nyugdíj: 10-190 ezer forinttal több extrapénz érkezik kedden

Kedden utalja az államkincstár a nyugdíjprémiumot és a nyugdíjkorrekciót. Előbbi összege maximálisan 22 ezer forint lehet, de az inflációt kiegyenlítő juttatásnak nincs felső plafonja, így lesznek, akik 190 ezer forintot kapnak majd készhez.
Szabó Dániel, 2019. november 10. vasárnap, 16:54
Fotó: Getty Images

A Magyar Államkincstár honlapja szerint november 12-e, vagyis kedd lesz a napja a novemberi nyugdíjak banki utalásának. Az azonban senkit se érjen meglepetésként, ha az idén megszokottnál nagyobb összeg jelenik meg a bankszámlán, vagy több pénzt akar átadni a postás, nem a nyugdíjfolyósító intézet hibázott - kezdi cikkét az Mfor.hu, amelyben azt számolták ki, hogy összesen mekkora támogatásnak örülhetnek majd az idősek, függően attól, hogy mekkora a nyugdíjuk.

A még a Bajnai Gordon vezette kormány által bevezetett prémium akkor jár, ha a GDP-növekedés meghaladja a 3,5 százalékot. Idén 4,6 százalékkal számolnak, aminek a 3,5 feletti részével (1,1) szorozzák meg a nyugdíjak negyedét, de legfeljebb a juttatás 20 ezer forintos részét. Így a nyugdíjprémium maximális összege idén 22 ezer forint lesz.

Nem úgy a nyugdíjkorrekcióé, amely az év eleji emelés és az infláció különbségének kiegyenlítését szolgálja. Miután 2019. januárjában az idei évre vonatkozó költségvetési törvény inflációs előrejelzésével összhangban a nyugdíjemelés mértéke 2,7 százalék volt, ezt kell korrigálni a 3,4 százalékos inflációs tényadatnak megfelelően, vagyis 0,7 százalékos pótlólagos emelést utalnak novemberben, amelynek nincs plafonja.

A portál által vett példa alapján az átlagos 135 ezer forintos nyugdíj esetén 33 340 forintot fog jelenteni a kiegészítés és a prémium, amiből 11 340 forint a nyugdíjkiegészítés, a fennmaradó 22 ezer forint pedig a nyugdíjprémium. Az évek óta változatlan minimálnnyugdíjasok (ennek összege 28 500 forint) viszont csak 2394 forintos kiegészítést, prémiumként pedig 7837 forintot kapnak. Ez összesen 10 232 forint.

Ma 23-an 1 millió és 1 999 999 közötti összeget kapnak, míg 9-en pedig 2 millió forint feletti ellátásban részesülnek. Utóbbiak esetében 2 millió forintra számolva nyugdíjkorrekcióként 168 ezer forintot utal az állam, mellé 22 ezer forintnyi prémiummal, ami így összesen 190 ezer forint többletjuttatást jelent.

A nyugdíj mellett dolgozó időseknek is novemberben számítják ki a további szolgálattal szerzett kereset alapján járó emelést. Viszont hírek szerint sokak nem kapták még meg az erről szóló határozatot a Magyar Államkincstártól.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK