Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A fő szabály továbbra is az, hogy általában minden hónap 12-én indítják majd az utalásokat, ez alól kivételt az jelent, amikor 12-e hétvégére esik, ilyen esetben pénteken küldik a pénzt - adta hírül az mfor.hu.

Így januárban ma, azaz 11-én kapják meg a járandóságukat azok a nyugdíjasok, akik pénzintézetnél vezetett számlára kérték az ellátást a MÁK Nyugdíjfolyósító Igazgatóságától.

Fontos viszont, hogy 2019. decemberben már nagyon korán, harmadikán megjön az utalás - ezzel is segíti a kormányzat a karácsonyi költekezést. Bár az intézkedés ellenzői szerint ez sokak számára kedvezőtlen, mert egy havi bevételből kell majd kijönniük 2019. december 3. és 2020. január 10. között, amely viszont már 38 napot jelent.

Ha pedig a nyugdíjat postai úton kézbesítik, akkor a nyugdíjas az úgynevezett postai kifizetési naptárban - amelyet a Magyar Posta Zrt. juttat el a tárgyévet megelőzően az érintettnek - meghatározott napon jut hozzá az ellátásához (azaz viszi ki a postás). A Posta ugyanis minden hónapban 12 (tizenkét) munkanapon át viszi ki a havi rendszerességű nyugdíjakat.

A nyugellátás kifizetése havonta a tárgyhónapra történik, legkorábban attól a naptól kezdve, amelytől azt határozattal megállapították a jogosultság megszűnésének (megszüntetésének) napjáig, de legfeljebb a jogosult elhalálozásának a napját magában foglaló naptári hónap utolsó napjáig. A folyósító szerv törzsszám, mint azonosító szám alatt folyósítja az ellátásokat - olvasható a MÁK honlapján.

Ekkor érkezik a nyugdíj 2019-ben (banki jóváírás időpontja)
HónapNap
Január11. (péntek)
Február12. (kedd)
Március12. (kedd)
Április12. (péntek)
Május10. (péntek)
Június12. (szerda)
Július12. (péntek)
Augusztus12. (hétfő)
Szeptember12. (csütörtök)
Október11. (péntek)
November12. (kedd)
December3. (kedd)
Forrás: MÁK Nyugdíjfolyósító Igazgatóság

Lehet, hogy fennakadás van a nyugdíjak utalásában - számolt be a 444.hu és az Index is péntek reggel. A portálnak ugyanis néhány olvasója arról panaszkodott, hogy az eddigi szokásokkal szemben nem érkezett meg már hajnalban a nyugdíj a bankszámlákra.