A különböző nyugdíjkedvezmények megvonását lehetővé tevő alkotmánymódosításkor a Fidesz határozottan tagadta, hogy mindez a rendvédelmiseken kívül más társadalmi csoportokat is érintene, ám most mégis úgy tűnik, a kormány további, drasztikus szigorításokra készül. Legalábbis ez derül ki Pósfai Gábor, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal főigazgatójának interjújából, mely a hirado.hu-n olvasható.

Eszerint már nem csak a rokkantnyugdíjakat vizsgálják felül, noha a közfigyelem egyelőre szinte csak e terület ellenőrzésére irányul. A főigazgató megerősítette: más ellátási kategóriák felülvizsgálata is hamarosan megkezdődik. Hogy pontosan mikortól, milyen ütemben zajlik a felülvizsgálat, azt majd a kormány döntése határozza meg.

A főigazgató szerint a társadalmi igazságosságra törekvés mellett általában is az a kabinet szándéka, hogy a jelenlegi, szinte átláthatatlanul kusza rendszert egyszerűsítse. Alig számba vehetően sok támogatási kategória van, a bányászokétól a baleseti rokkantakéig bezárólag. Az NRSZH előterjesztésével kapcsolatban a következő kormányülésen várható döntés.

A hivatal vezetője a végrehajtási határidőkkel kapcsolatban elmondta, többféle, alternatív javaslatot készítettek, melyek a legkülönfélébb ütemezésekkel hajthatóak végre. Akár egészen rövid idő, mondjuk egy év alatt is. Ilyen szoros határidővel persze az NRSZH magában nem tudja ellátni a munkát, bizonyára külső szakértők bevonására lenne szükség, hiszen csak a rokkantnyugdíjasok esetében legalább 220 ezer felülvizsgálatot kell elvégezniük.