Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nyugdíjkorhatár jelenleg 62 év és mintegy négy és fél hónap Szlovákiában. A nyugdíjkorhatár a hatályos szabályozás szerint évente változik, ennek mértékét egy erre kialakított szorzó alapján számolják ki, a mindenkori átlagéletkor figyelembevételével. Ennek a rendszernek a néhány évvel ezelőtti bevezetése óta a nyugdíjkorhatár évente valamivel több, mint két hónappal emelkedik. Ez a rendszer nem tartalmaz kitételt arra vonatkozóan, hogy meddig emelkedhet a nyugdíjkorhatár. A nyugdíjkorhatár változtatásának ezt a módját még az előző kormányzati ciklusban, Robert Fico második kabinetjének idején vezették be - írja az MTI.

Azzal, hogy maximális felső határt kellene szabni a nyugdíjaskor emelkedésének, Szlovákiában először a szakszervezetek álltak elő tavaly ősszel. A követelést később az Irány tavaly októberi kongresszusán már célkitűzésként fogalmazták meg, s a tervet mostanra öntötték kézzelfogható formába.

"Nem hagyhatjuk, hogy az emberek halálukig dolgozzanak" - szögezte le a módosítást indokolva pénteken Robert Fico, aki a kormányfői posztról márciusban történt kényszerű távozása után megmaradt pártjának élén. Kifejtette: a tervezetben szereplő 65 éves korhatár még nem végleges, elképzelhető, hogy olyan változatot hagynak majd jóvá, amelyben a gyermeket nevelő nőknél a nyugdíjkorhatárt ennél alacsonyabban határoznák meg. (Ezt kapja, akinek a nyugdíjkorhatár után sem jár a nyugdíj.)

Az alkotmány módosítására háromötödös többségre - több, mint 90 szavazatra - van szükség a 150 fős szlovák parlamentben. A törvényhozásban a kormánykoalíció 78 képviselői mandátumot tudhat a magáénak, így a javaslat jóváhagyására ellenzéki voksokra is szüksége lesz.

Forrás: Shutterstock