Nyugdíj: így képzelné el a kormány az egyéni számlákat

Az állami nyugdíjrendszerben is csak az egyéni járulékbefizetések után járna nyugdíj, s az így felhalmozott összeget lehetne örökölni a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) által a kormány részére készített Nemzeti Nyugdíjpolitikai Koncepcióról szóló előterjesztés szerint - írja a Pénzcentrum.hu.
NAPI, 2011. június 29. szerda, 08:40
Fotó: Napi.hu

A gazdasági portál birtokába került dokumentum szerint az egyéni nyugdíjjárulék mértéke a duplájára emelkedne.

A jövőbeni állami nyugdíjrendszerben kulcsfontosságú az egyéni számla megteremtése - szögezi le a szaktárca. A számlán azonban csak a munkavállalók által befizetett nyugdíjjárulékot írnák jóvá, amit "valamely alkalmasan megválasztott mértékkel jelenértékűvé alakítanának (valorizálnának)" - fogalmaz az előterjesztés. A dokumentum fontosnak tartja leszögezni, hogy az egyéni számlákon nem jelenik meg fizikai valójában a pénz, hanem csak egy eszmei jellegű tőkeszámláról van szó. Nyugdíjba vonuláskor az e számlán lévő valorizált egyenleg és a nyugdíjba vonuló várható hátralévő élettartama alapján határoznák meg az öregségi ellátást.

A javaslat szerint a jövőben a munkavállaló fizetné az öregségi nyugdíjra, valamint az árvaellátásra, illetve az ideiglenes özvegyi ellátásra jogosító járulékrészt, amelyek elkülönülnének egymástól. A nyugdíjjogosultság megállapításánál csak az öregségi nyugdíjra befizetett járulékot vennék figyelembe. A munkáltatók fizetnék a keresztmetszeti egyensúlyt biztosító járulékrészt, amely valójában nem is járulék, hanem hozzájárulás lenne.

A javaslat szerint újraszámolnák az egyéni és a munkáltatói járulék nagyságát. Az öregségi nyugdíjra befizetett egyéni járulék körülbelül 20 százalék lenne, szemben a jelenlegi 10 százalékkal. A munkáltató által ma lerótt járulék egy részét áttennék a munkavállaló bérébe (vagyis "felbruttósítanák" a járulékkal a jövedelmet), vagyis csökkenne a jelenleg 24 százalékos munkáltatói járulék mértéke. Ha a felbruttósítást nem lehetne megvalósítani, akkor a munkáltatók által befizetett hozzájárulás egy részét is jóváírnák az egyéni nyugdíjszámlákon.

Automatikusan nőhetne a nyugdíjkorhatár

A javaslat leszögezi: a nyugdíjrendszer hosszú távú kötelezettségei és erőforrásai mindig egyensúlyban kell, hogy legyenek. Vagyis, ha nő a várható élettartam, vagy más okból megbomlik az egyensúly, automatikusan meg kell növelni a nyugdíjkorhatárt.

A Nefmi javaslata szerint csak az egyéni számlaegyenleg lenne örökölhető, ami nem tartalmazná a munkáltatók által fizetett hozzájárulást és a hozzátartozói ellátást finanszírozó járulékrészt sem. A felhalmozott összeg csak addig lenne örökölhető, amíg a számlatulajdonos nem megy nyugdíjba.

A szaktárca szerint megfontolható lenne, hogy válás esetén az egyéni számlák egyenlegének azt a részét, amelyet a házasság alatt szereztek a felek - hacsak házassági szerződésben erről a kérdésről másként nem állapodtak meg -, egyenlő arányban el kelljen osztani egymás között.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Jhony, 2011.06.30 22:36

Ebben tényleg kevés a ráció.
HA 20% a nyugdíjjárulék akkor magasabbnak kellene lenni a nyugdíjainknak öregkorunkban,, de akkor a gyerekeinknek,unokáinknak mennyit fizetnének 40% nyugdíjjárulék?
Az előttem hozzászólók mind érdekes észrevételeket mondtak amikkel egyetértek!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

GELI, 2011.06.30 13:54

@pro libertate: ezt az "aki tovább él az ne számítson nyugdíjra" dolgot ugye viccnek szántad :) elvileg ha így lesz a számítás, akkor járunk jól, ha a várható életkorunk épphogy felülmúlja a nyugdíjkorhatárt, viszont jól kicseszünk velük, és élünk 95 évig (ugyanis nem csökkenhet és olyan sincs, hogy elfogy a nyugdíj :) )
na mindegy várjuk ki a végét..
már második napja meglepően kulturált vagy :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pro libertate, 2011.06.29 21:59

A minisztérium előterjesztése éppen a lényeges részleteket nélkülözi, talán kár is lenne elmélyedni benne (nyilván a szakmai-társadalmi egyeztetést helyettesítő, szokásos provokáció része). Néhány érdekes, elvinek tűnő megfontolás azért van.

1. Nem múlik el nyomtalanul a manyup-lenyúlás!
Mint tudjuk, az AB foglalkozik a beadványokkal. A kormány nyilván már többet is sejt... pl. azt, hogy nem tartható fenn az az állapot, hogy a megmaradt manyup-tagok nem kapnak semmit a jelenlegi állami befizetéseik után... kivéve, (jöhetett az ötlet,) ha más sem... Mindenki csak az egyéni nyugdíjjárulék után jogosult nyugdíjra, méghozzá onnan, ahová befizet!
Ha minden más feltétel tekintetében egyenlő lesz a két rendszer (ld. öröklődés), ez akkor alighanem a tb végét jelenti: ki akarna a tb-be fizetni, ahol csak "virtuális pénz" és ígéret van?
Éppen ezért még valószínűbb, hogy a manyup-ok elleni szégyenletes hadjárat nem ért véget: a fideszállam egyszerűen nem engedheti meg, hogy ez a ~100000 renitens, mint egy kontrollcsoport bizonyítsa a tb hátrányait...

2. "az e számlán lévő valorizált egyenleg és a nyugdíjba vonuló várható hátralévő élettartama alapján határoznák meg az öregségi ellátást"
Még jó, hogy a gondoskodó állam megszabadította polgárait a gonosz nyugdíjtőzsdétől...
Szóval, ha a nyugdíjas netán tovább él, mint "várható hátralévő élettartama", akkor állami nyugdíjra ne számítson? :)))))

gyerekek, ott a minisztériumban ... valami sokkal könnyebbet egyetek vacsira ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

GELI, 2011.06.29 13:46

@razarus: Többnyire egyet értünk :) még szerencse, hogy ez csak tervezet :) Nekem elég zavarosnak tűnik egyik másik eleme, pl ez a válásos dolog is, amit említettél kicsit marhaságnak tűnik...nehogymár amit megkeresek ÉÉÉÉN, és ezután járulékot vonnak, azt még felezzem az asszonnyal ha koccol :)
És ez is durván hangzik, hogy CSAK a direktbe vont járulék képezi a nyugdíjalapot, az "özvegyi rész" nem, és h ez is, valamint az örökölhetőség bukik, ha pl két nappal a nyugdíjba vonulás után dobom el a kanalat :)) ezt még szerintem átgondolják :) ez így túl sok szavazópolgárt érintene hátrányosan :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

razarus, 2011.06.29 13:07

Hat megsem sikerult a Nagy Nyugdijmento Akcio? Megsem a manyup utalasok miatt deficites nyugdijkassza? Meg telen, engem mindeki kirohogott akkor, amikor a nyugdijarulekok es az oregsegi nyugdijkorhatar varhato emelesrol voltam bator emelkedni...
A nyugdikasszanal sok a kiadas es keves bevetel. Ebben kerdesben a rendvedelmisek es az "alrokkantak" kifizetesei csak elenyeszo tetelt jelentenek, ugyanis a kb 1,7 millio nyugdjasunkbol kb. masfel millio a teljes jogu oregsegi nyugdijas. A nyudijakat csokkenteni nem ajanlott, mert az azonnali politikai bukast jelent, tehat marad a masik oldal, a bevetelek emelese. Tehat vagy hitelbol, vagy jarulekemelesbol kell finanszirozni a nyugdijkifizeteseket.
Tesek, itt van az ny-jarulek emeles, tisztan a munkavallalok terhere es raadasul sunyi modon, mintegy a munkaltatokra haritva az egeszet. ( dezsavum van...)

Az egyeni (munkavallaloi) ny-jarulek a duplajara emelkedne... jol kezdodik, ez ugyanis (sokaknak tovabbi) nettobercsokkentest jelent majd. Azonban, ezzel egyutt a munkaltatoi jarulek (24%) egy resze "atkerulne" a munkavallalo berebe, es ezesetben nagyjabol oke is lenne a dolog, csak eppen igy semmivel nem lenne elorebb az allami ny-rendszer... de az illetekesek ezt valoszinuleg tudjak es beterveztek, ugyanis: jelen jogi kornyezetben, ez az "atiranyitas" gyakorlatilag kivitelezhetetlen. (ahogy a tervezet keszitoi elorelatoan utalnak is erre...)

Ennek az "atiranyitasnak" az egyetlen modja: az allamnak fizetendo 24%-kos ny-adot csokkenteni.. es ezzel egyutt a munkaadoknak komoly beremeleseket kellene vegrehajtaniuk azert, hogy a kulonbozet tenylegesen megjelenjen a munkavallalok nettofizeteseben. Komoly bruttober emeles a versenyszferaban... Ez az, ami nem fog megtortenni, mert a tisztesseges -legalisan foglalkoztato- kkv-k meg mindig a fennmaradeert kuzdenek, masreszt a beremeles, a munkaadoknak a csokkenteshez kepest, tobbszoros berkoltsegnovekedest jelent(ene)
(K)ormanyunk tehat tutira megy... a tomeges beremelesek elmaradasa eseten a +10 %-knyi (tehat tisztan a munkavallalokat sujto) tobbletlevonast allambacsi nagylelkuen atteszi az illeto virtualis ny-szamlamra ugy, hogy az kesobb nem fog szamitani az oregsegi nyugdij kiszamitasakor.
Tehat -az eddigi informaciok alapjan- mindenkinek (sokaknak ismetelten) nettober csokkenes nez ki, mar ha legalisan dolgoznak.
Az orszagunk, sajat a (k)ormanyanak az intezkedesei miatt kerul egyre tavolabb az az annyira vagyott -es hat az orszag szinte minden bajat onmagaban megoldo- erdemi merteku lakossagi fogyasztasnovekedestol.
Ez az egesz amugy eppen olyan atveresnek nez ez ki, mint a tarsasagiado csokkentesenek vilagmegvalto jellegu beallitasa. Ez csak szep szlogen, mert meg mindig csak Mrd Ft-ban merheto adokedvezmenyek, penzbeni tamogatas stb. utan jonnek ide komolyabb cegek beruhazni. Aztan munkat adnak -beszallitostol- kb. nehany ezer embernek. Ennyi penzbol tobb ezer kkv-nel lehetne tokeemelest vegrehajtani, amelyek amugy tobb tizezer embert foglalkoztatnak, es 100%-ban Magyarorszagra adoznak, itt vasarolnak, ide termelnek. (jov-ado es afa)
Az eloeros munkara rakodo kozteherszint -ami a gazdasagi fejlodes legfobb gatja volt minid is- tovabbra is brutalisan magas.

A valas utani, egyeni nyugdijszamla egyenlegnek felosztasa... ez vajon mifele elborult elme agyaban foganhatott meg? Ha csak az egyik felnek van nyugdijszamlas "vagyona", akkor a valas utan a (hazassag alatti) nagy nehezen opsszegurcolt szamlavagyonanak a felet (hazassagi szerzodes hianyaban) siman at kell adja a masik fel reszere? Miert is?
Egyaltalan.... miert is kellene felosztani a hazassag alatt szerzett nyugdijszamlas "igeretet"? Ez ugyanis nem kozosen szerzett vagyon, mert mindket fel, a sajat munkaltatoi jogviszonya alapjan -a hazassag tenyetol fuggetlenul- termelte ezt ki. Ezzel vajon mi lehet a tervezet keszitonek a celja...?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html