Nyugdíj: magánpénzek nélkül nem megy

A gazdasági-pénzügyi válság után három olyan nagy terület van – az adóssághegyek, az infrastruktúra és a transzparencia hiánya –, amely sújtja a fejlett világ szinte összes kormányzatát – mondta lapunknak adott interjújában John M. Herhalt, a KPMG kormányzati tanácsadási üzletágának globális vezetője. A kanadai szakember az interjú első részében az arról beszél, hogy manapság már nem képzelhető el nyugdíjrendszer és egészségügy magánforrások nélkül.
Ádám János, 2011. július 4. hétfő, 11:00
Fotó: Napi.hu

− Melyek azok a közös problémák, melyekkel a világ különböző kormányai szembesülnek mostanában, a válság után?

− Alapvetően három − a fejlődő gazdaságok esetén négy − kulcsfontosságú területet emelnék ki. Ezek a válság utáni pénzügyi nehézségek, az infrastruktúra iránti igény − értve itt a nagy ellátórendszerek problémáit −, a kormányzati transzparencia és bizalom hiánya, valamint negyedikként a fejlődő gazdaságokban a masszív növekedés okozta társadalmi feszültségek leküzdése, az urbanizáció problémája.

− Elsőként említette az adósságok elszaladását. Mi a véleménye arról a rövid távú kiigazításról, mellyel ma szembesülünk világszerte?

− A kormányzatok a gazdaságélénkítő lépésekkel hatalmas kiadásokba verték magukat. Rövid távon ezekre megoldást kell találni − ez zajlik most. A kiadások lefaragása és a bevételt jelentő alapok szélesítése lehet a járható út − mellesleg ilyen helyzetekben, sürgősségi beavatkozásként a fűnyíróelv is megengedhető lehet. A cél, hogy a nemzetgazdaságok visszataláljanak arra a növekedési pályára, amely már biztosítja a széles bevételi bázist.
Magyarországon drámai, rövid távú kiigazítás történt, de a legdurvább ilyen jellegű események jelenleg az Egyesült Királyságban vannak. Görögország is tovább nyújtózkodott, mint ameddig a takarója ért, ám a helyzetben közrejátszott az is, hogy Európa egyik legkorruptabb országáról beszélünk, jelentős adóelkerüléssel, feketegazdasággal.

− Hosszú távon ezek a kiigazítások elegendőnek bizonyulhatnak?

− A hosszú távú kiigazításnak különböznie kell ettől, eljött az ideje annak, hogy megváltoztassuk az elképzelésünket arról, miként kell működnie az államnak. Szükség van a hatékonyabb működésre, miközben kevesebbet kellene magára költenie az államnak.

Csak állami nyugdíjrendszer nem működhet

− Az infrastruktúra problémája alatt említette a nagy szociális rendszerek reformját. Az öregedő társadalom miatt a nyugdíjrendszer fenntarthatatlansága a fejlett világban mindenhol komoly kérdéseket vet fel. Magyarországon például nemrégiben szüntették meg gyakorlatilag a nyugdíjrendszer második pillérét. Hogyan látja, lehet-e boldogulni csak az állami rendszerrel?

− Hadd éljek Kanada példájával: minden egyes munkavállaló jogosult állami nyugdíjra, de ez olyan alacsony összeget biztosít, hogy a kanadai életvitel, árak ismeretében a legtöbb ember képtelen lenne megélni ebből az összegből. Emiatt alakultak meg a magánnyugdíjalapok, melyekbe a munkavállaló és a munkáltató ugyanakkora összeget fizet be, ezt pedig egy külön számlán vezetik. Korábban a rendszer előre megszabott nyugdíjat vett alapul, ám ezzel az volt a probléma, hogy sokszor a befizetésektől független volt a tényleges nyugdíj mértéke. A reform során bevezették az egyéni számlás rendszert, ahol már tisztán követhető, hogy ki, mekkora nyugdíjra lesz jogosult a befizetései alapján. De a kanadai rendszer sem tökéletes: az egyre öregedő társadalom és a baby boom hatása miatt mind Kanadában, mind az Egyesült Államokban reformokra lesz még szükség.

Azt biztosan állíthatom, hogy a tisztán állami alapú nyugdíjfinanszírozás nem lehet elegendő. Valamilyen, az állam, a munkavállaló és a munkáltató által közösen finanszírozott rendszerben látom a megoldást. De, hangsúlyozom: a kormány egyedül ezt nem tudja megoldani, mivel a szociális kiadások, az oktatással kiegészülve már így is a kanadai közpénzek 75 százalékát viszik el, és mind az egészségügyre, mind a nyugdíjakra fordított kiadások csak nőnek a jövőben.

− Milyen módon lehetne ösztönözni az önkéntes ágat?

− A kanadai megoldást jónak tartom: adókedvezmény jár az idős korra félretett pénz után, ennek mértéke pedig a félretett összeg arányában nő. Éves 22-23 ezer dollár esetén éri el a maximumát, ahol ez az összeg teljesen adómentessé válik.

− Komoly problémákkal küzd a magyar egészségügy, de hasonló gondok világszerte akadnak. Az európai vagy az amerikai modellt tartja jobbnak?

− Mindkét rendszer komoly problémákkal küzd. A kanadai az európai modellhez hasonlít és szakmai körökben jó rendszernek tartják. Ami igaz is, ha a sürgősségi ellátásokról beszélünk. Ugyanakkor, mivel a halaszthatatlan beavatkozásokra koncentrál, a nem sürgős kezelések esetén hosszú sorok alakulnak ki − előfordulhat, hogy egy MRI-vizsgálatra két hónapot is várni kell. Az Egyesült Államok szereti hangoztatni, hogy egészségügyi rendszere magánfinanszírozásban működik, de fontos kiemelni: a kiadások 40 százalékát ott is az állam állja. A megoldás valahol középen lehet, meg kell találni az állami és magánfinanszírozás valamilyen kombinációját az egészségügyben. Pusztán az állami szerepvállalásra, az adóbevételekre épített egészségügy csak a sürgősségi ellátásokra tud hatékonyan koncentrálni és a kapacitások ilyen módon nem bővíthetők tovább − márpedig nem kérdéses, hogy az öregedő társadalom miatt egyre jobban tömve lesznek a kórházak, rendelőintézetek.

Az interjú második része hamarosan olvasható a Napi Gazdaság Online-on

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

eperfa, 2011.10.03 19:14

Kérdése van? Szeretné olyan független szakemberrel tisztázni az anyagi körülményeit aki Önt képviseli? Esetleg konkrét tanácsra van szüksége hitel, nyugdíj, megtakarítás, befektetés? ügyben? Jelentkezzen díjmentes és kötelezettségmentes konzultációra az Ön számára legmegfelelőbb időszak megjelölésével a héten!

http://www.profitrend.hu/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

GELI, 2011.07.04 23:37

@bogar511: nem vagyok radikális...csak nehezen tolerálom így éjfél felé a szoci pártpropaganda marhaságait... ez itt gazdasági fórum...ezek meg pártszónoklatokat löknek...meg különben is, egész nap egyedül kellett felvenned velük a kesztyűt :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bogar511, 2011.07.04 23:31

@GELI: Nocsak kedves GELI! mi ez a radikalizálódó hang? Persze én is nyugodtan kezdtem,azt hittem néhány szoci/libsi bértollnokot át lehet nevelni, de be kellett látnom, ők itt abból élnek, hogy a konkolyt hirdetik, zavart keltenek...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

GELI, 2011.07.04 23:10

na ja...magánpénz nélkül nem megy...lehet kötni nyugdíjelőtakarékossági számlát, meg lejárati életbiztosítással kombinált járadékra váltható bigyókákat... a magánnyugdíj "nemkötelező" ágazata is megmaradt...
szocikáim, már megint az a rohadt pártpropaganda... jól fizethet a pártotok a bérszónoklatokért :))) sebaj, sorra kerültök ti is, mint a hunvald :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pro libertate, 2011.07.04 22:09

@Zodiakus:
De bizony, folyamatosan hazudott a fideszállam propagandagépezete. Pl. azt, hogy 500 milliárd hiányzik a manyup-vagyonból, mert eltőzsdézték ... vagy azt, hogy ez a pénz nem is a tiéd ... vagy azt, hogy a manyup-rendszer az állam eladósodásának az oka ...
Annak idején, amikor a fórumok tele voltak fideszes nyugdíjszakértőkkel, összeszámoltam. Több mint 30 ilyen talpraesett érv forgott a neten.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html