Nyugdíj: mutatjuk, kik számíthatnak a legrosszabbra

2030-ra minden negyedik magyar nyugdíjas korú lesz, az ő nyugdíjuk fedezetét a mindenkori aktív dolgozóknak kell megteremteniük. Az aktív eltartók száma viszont folyamatosan csökken. A minimálbéresek és a kata-sok számítsanak a legrosszabbra - figyelmeztetett az ATV Start című műsorában Farkas András nyugdíjszakértő.
K. Kiss Gergely, 2018. március 6. kedd, 12:25
Fotó: Shutterstock

Az hogy egy mai 40-50 éves ember mennyi állami nyugdíjra számíthat a jövőben, nagyon erősen függ attól, hogy mekkora járulékot fizet, vagy fizetnek utána. Ma sok százezer ember minimálbérre van bejelentve, több százezren katások, vagy egyéb könnyített járulékfizetési vállalkozási jogviszonyban dolgoznak.

Ők "iszonyatosan" kicsi nyugdíjra számíthatnak. Ez nagyjából 30-50-60 ezer forintot jelent havonta - becsülte Farkas. Ha ők nem lesznek képesek az öngondoskodásra, akkor vagy a családjuk segítségében reménykedhetnek, vagy a szociális hálóra számíthatnak, amely jelen állás szerint nem fogja "magasan tartani" őket.

A felosztó-kirovó rendszert nem erre tervezték

Legalább 1 millió nyugdíjas 100 ezer forintnál kevesebb nyugdíjból él, míg 50 ezer forintnál kevesebből nagyjából 70 ezer nyugdíjas.  A nyugdíjszakértő szerint a mai helyzet még mindig sokkal jobb, mint ami vár ránk 10-15-20 év múlva, mert ezek a nyugdíjak 15-20 évig fedezhetők, utána viszont egyre kevesebb lesz az aktív eltartók száma, miközben egyre nő az idős emberek száma.

Farkas szerint 15-20 év múlva jól jönne, ha a nyugdíjunk egynegyedét egy magánpénztári számláról tudnánk felvenni. A nagy állami rendszeren folyamatos hiányt generált az, hogy nem oda áramlott a kötelező járulék, hanem a magánnyugdíjrendszerbe" - folytatta a szakértő. Rövidtávon fontosabb, hogy minden járulék áramoljon a központi nyugdíjrendszerbe.

"Ez egy történelmi állapot, ugyanis ez egy folyó finanszírozású rendszer, vagyis a mindenkori aktív dolgozóknak kell megteremteni a mindenkori idősek nyugdíjának a fedezetét. Ez mindaddig jól működik, amíg sokan vannak aktív korúak, és kevesen vannak nyugdíjasok. Ennek a képletnek minden eleme megváltozott" - ismertette a nyugdíjszakértő.

Képünk forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

sandimaria, 2018.03.07 01:36

@na4: ?állami nyugdíjrendszert fokozatosan ki kell vezetni, és át kell térni az öngondoskodásra.?. Erre jó lett volna a MANYUP. Igaz, hogy az a pénz, ami odament, nem került be az államkasszába, de mentesítette volna az államot egy későbbi kifizetéstől. Ennél fokozatosabban hogyan lehet? Ezt kinyírták. Így a nyugdíj egy olyan ígéret marad, amit a kifizetést ígérő vagy kifizet, vagy nem. Ehhez még hozzájött a nyugdíj levonás plafonjának eltörlése, és a nyugdíjjárulék adóvá minősítése. Most jöjjön a lé, az, hogy annak, aki öt év múlva megy csak nyugdíjba kétszer annyit ígérünk? (Nekem anno júniusig vonták csak, ezzel limitálva volt a leendő nyudíjamat). Kit érdekel? Most mondtál valamit, és a kormány tette, teszi az ellenkezőjét. A kötelező szülőtartás, az minden, csak nem megoldás, mert egy közmunkás pl., de egy közép keresetű is, miből tartsa el magát, meg a gyerekeit, meg a szülőket is? (az már elég perverz gondolat, hogy a szüleid elváltak, és mindkettő új kapcsolatot létesített egy-egy gyermektelennel. Máris négy időskorút kell ellátnod, mert olyan nincs, hogy anya vacsorázik a pénzemből, de abból a férje nem kap). Normális elvárás? Sajnos, ezek olyan politikus agyszüleményei, akik képesek azt mondani, hogy minden falusi ház udvarán van annyi fa, amivel végig fűthetik a telet, vagy azt képesek mondani a millás fizetésükkel, hogy 47 ezerből meg lehet élni, szerintük meg lehet élni. Szóval baj van, nagy baj van.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

sandimaria, 2018.03.07 01:00

@Bahnsteig_Eins: ?Ezt kb. 1640 óta mondják, azaz közel 400 éve, de egyszer csak bekövetkezik...?. Óh, dehogy. Egyre több szükség lesz félig képzett, vagy képzetlen emberekre, akik közmunkás bérért kapirgálják az út szélét. Erre alapozzuk a jövőt. Mert ezt egy önvezérelt munkagép soha nem fogja tudni megcsinálni, ugye? És már öt ha? ?Ha ha ha ha ha?, így hatásosabb?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2018.03.06 15:21

@csaba1002: "Pár év, és az okos gyárak, a robotok átveszik az ember helyét"

Ezt kb. 1640 óta mondják, azaz közel 400 éve, de egyszer csak bekövetkezik...

Ha ha ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2018.03.06 15:12

@csaba1002:
Még valami! A magyar oktatási rendszer fejlődésének iránya (hála a Fidesz-nek) pont szembe megy a Te jövőképeddel. Termeljük a kétkezi melósokat (?) akik munkájára (szerinted nem lesz szükség), a felsőoktatást meg züllesztjük... Ahol ugye a jövő agymunkásainak kellene megtermelődnie... Jól van ez így?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2018.03.06 15:09

@csaba1002:
Ezt a sci-fi dolgot már nem először sütöd el. Megint nem tudom szó nélkül hagyni. Tisztelem a véleményedet, de akkor is butaság. Messziről kezdem és a vége nekem is sci-fi lesz! :-)
Az őskorban mindenki részt vett a termelésben mindenki mindennel foglalkozott, tudásának és képességeinek megfelelően. Vadászott, gyűjtögetett, kőeszközöket pattintott, ráérő idejében a szomszéd törzzsel háborúskodott, esetleg a vadászattal kombinálva a kálót megették...
Aztán jött az ókor és a középkor, amikor a szakosodásnak technológiai fejlődésnek hála (!) már nem kellett mindenkinek a napi létszükségleti dolgok megszerzéséért tevékenykednie. Ellenben megjelentek a SZOLGÁLTATÁSOK! Lett király, szenátus, földbirtokos, katona, pap, jós, csillagász, orvos stb-stb.
Amikor ezen a történelmi koron is túlléptünk, megjelentek a gépe, amelyek a termelékenységet jelentősen javították. Volt is belőle némi hacacáré és géprombolás, de az élet rendje ez. Kevesebb ember termelte meg több ember létszükségletéhez szükséges javakat. De nem maradt a többi sem munka nélkül, mert a szolgáltatási szektor felszívta a felesleget. Borbélyhoz jártak, táncos mulatóhelyen töltötték az időt, újságot olvastak, és írtak, stb-stb.
Az élet nem állt meg, megjelentek a robotok stb-stb. Rengeteg korábban kézzel végzett folyamatot automatizáltak. És még mindig szükség van az emberekre, hiszen a szolgáltatási szektor is bővül.
Szóval a helyzet kulcsa a szolgáltatási szektor. Ha megnézed minél fejlettebb egy gazdaság, vagy társadalom, annál magasabb a szolgáltatási szektor aránya a GDP-n belül. Általában...
Szóval ne reménkedj, hogy egyszer csak azt mondják Neked, hogy ne gyere be dolgozni, mert egy robot elvégzi helyetted és a pénzt (?) utalják a számládra amit ő csinált.
Akkor is kellenek majd kutatók, orvosok, és ma még elképzelhetetlen szolgáltatások, meg emberek hozzá, akik vezetik, kitalálják és csinálják. Igen, valószínűleg az agymunka aránya nőni fog.
Az akkori nyugdíjasok azonban ezekhez az aktívakhoz, az ő életszínvonalukhoz fogják mérni a juttatásaikat. Akár az is lehet, hogy a mostani átlagos nyugdíjas juttatásokhoz reálértékben növekedés történik, azonban az aktívak jövedelméhez és lehetőségeihez fognak viszonyítani. A nyugdíjasok főleg! És lefelé görbül majd a szájuk, ha a mai 60%-hoz képest csak 35-40% lesz! Éhen nem halnak, ez természetesen nem igaz, de nem tudnak a Marsra menni hosszú hétvégére (mint az aktívak), csak a Balatonra (ha lesz még). :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html