Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az hogy egy mai 40-50 éves ember mennyi állami nyugdíjra számíthat a jövőben, nagyon erősen függ attól, hogy mekkora járulékot fizet, vagy fizetnek utána. Ma sok százezer ember minimálbérre van bejelentve, több százezren katások, vagy egyéb könnyített járulékfizetési vállalkozási jogviszonyban dolgoznak.

Ők "iszonyatosan" kicsi nyugdíjra számíthatnak. Ez nagyjából 30-50-60 ezer forintot jelent havonta - becsülte Farkas. Ha ők nem lesznek képesek az öngondoskodásra, akkor vagy a családjuk segítségében reménykedhetnek, vagy a szociális hálóra számíthatnak, amely jelen állás szerint nem fogja "magasan tartani" őket.

A felosztó-kirovó rendszert nem erre tervezték

Legalább 1 millió nyugdíjas 100 ezer forintnál kevesebb nyugdíjból él, míg 50 ezer forintnál kevesebből nagyjából 70 ezer nyugdíjas.  A nyugdíjszakértő szerint a mai helyzet még mindig sokkal jobb, mint ami vár ránk 10-15-20 év múlva, mert ezek a nyugdíjak 15-20 évig fedezhetők, utána viszont egyre kevesebb lesz az aktív eltartók száma, miközben egyre nő az idős emberek száma.

Farkas szerint 15-20 év múlva jól jönne, ha a nyugdíjunk egynegyedét egy magánpénztári számláról tudnánk felvenni. A nagy állami rendszeren folyamatos hiányt generált az, hogy nem oda áramlott a kötelező járulék, hanem a magánnyugdíjrendszerbe" - folytatta a szakértő. Rövidtávon fontosabb, hogy minden járulék áramoljon a központi nyugdíjrendszerbe.

"Ez egy történelmi állapot, ugyanis ez egy folyó finanszírozású rendszer, vagyis a mindenkori aktív dolgozóknak kell megteremteni a mindenkori idősek nyugdíjának a fedezetét. Ez mindaddig jól működik, amíg sokan vannak aktív korúak, és kevesen vannak nyugdíjasok. Ennek a képletnek minden eleme megváltozott" - ismertette a nyugdíjszakértő.

Képünk forrása: Shutterstock