Nyugdíj: szakmai egyetértés született korhatár emeléséről

A jelenlegi nyugdíjrendszert át kell alakítani, hogy minél előbb, kedvező feltételek mellett lehet nyugdíjba vonulni - jelentette ki - az MTI-Eco tudósítása szerint - Draskovics Tibor tárca nélküli miniszter a Pénzügykutató és az Allianz Hungária által szervezett csütörtöki konferencián.
NAPI Online, 2007. október 4. csütörtök, 13:45

A nyugdíjreform középtávú célja, hogy kialakuljon a rendszer pénzügyi egyensúlya, a lényege, hogy a munkaerőpiacon való minél hosszabb maradásra ösztönözzön - hangsúlyozta Draskovics Tibor. Arra kérte a véleményformáló értelmiséget: segítsen elterjeszteni azt a nyilvánvaló követelményt, hogy a nyugdíjkorhatárt fokozatosan emelni kell, összefüggésben a várható élettartam növekedésével.

Holtzer Péter, a miniszterelnök által létrehozott "Nyugdíjkerekasztal" elnöke felszólalásában kifejtette: szakmai egyetértés alakult ki a korhatár szükséges emeléséről. Az ismert nyugdíjszakértő felhívta a figyelmet arra, hogy 2008 tavaszára, nyarára elkészülnek a nyugdíjreformhoz szükséges hatás vizsgálatok amelyek egyrészt a fiskális, másrészt a társadalmi hatásokat mérik fel. A Varga Mihály által felvetett 2013-as dátum kitűzhető, de jó lenne azt is eldönteni, hogy egy politikai konszenzussal elindított nyugdíjreformot ne lehessen például a 2014. évi választás után megváltoztatni, visszacsinálni - hangsúlyozta Holtzer Péter.

HOZZÁSZÓLÁSOK