Nyugdíjak, korrupció és bérek - Milyen lesz a Jobbik Magyarországa?

Vona Gábora, a Jobbik elnöke egy biztonságos, élhető, igazságos és szabad Magyarország építését tűzte ki célul a párt 16. országos kongresszusán elmondott programadó beszédében - írta az MTI.
Domokos László, 2017. június 10. szombat, 15:11
Fotó: Napi.hu

A pártelnök a több mint 300 küldöttnek a legsúlyosabb problémának nevezte, hogy ma is a XX. századi reflexek, traumák és megosztottság alakítja az életet, a politika pedig nem meghaladni, hanem kihasználni, tovább szítani akarja azokat. Egy törzsi háborúhoz hasonlította a választást, ahol az egyik fél meg akarja semmisíteni a másikat és ennek érdekében manipulálja a társadalmat.

Ezzel szemben azt fogalmazta meg, hogy a szakadékok fölé hidakat kell építeni és a nép pártján állni, s ebbe minden magyar ember beletartozik. A generációkról szólva kiemelte: nem egymás ellen kell fordítani őket, hanem egységet kell teremteni a megújulás szüksége és a tapasztalat fontossága között.

Ő lesz a párt miniszterelnök-jelöltje
A Jobbik kongresszusa szombaton a párt miniszterelnök-jelöltjévé választotta Vona Gábort 97 százalékos szavazati aránnyal, 296 szavazattal a titkos voksoláson - mondta Mirkóczki Ádám, az ellenzéki párt szóvivője, parlamenti képviselője. A párt 98 százalékos támogatottsági aránnyal újra választmányi elnökké választotta Szabó Gábor pártigazgatót.

A pártelnök értékelése szerint a Jobbik tevékenységét a "magyar szívvel, józan ésszel és tiszta kézzel" alapelvek vezérlik. Fontosnak tartotta, hogy mindenki a szülőföldjén boldogulhasson, s a migrációval szemben a magyar társadalom kulturális szöveteinek megőrzése mellett foglalt állást. Vona Gábor azt is mondta: míg a Fidesz egy 10-es skálán mérve 7-es szinten védi az országot, addig a Jobbik 10-esen fogja. Ezzel összefüggésben a letelepedési kötvények eltörlését és az önálló határőrség visszaállítását ígérte.

Vona Gábor sürgette a bérek növekedését is, amelyre a párt európai béruniós törekvését ajánlotta a résztvevők figyelmébe. Közölte: az ellenzékből indított kezdeményezést végig kívánják vinni, mert az unió alapelvei közül hiányzik az egyenlő munkáért egyenlő bért elve.
Kitért arra is, hogy szerinte a nyugati nagytőke és a hazai korrupt politikusok "piszkos alkut" kötöttek az EU-s források szétosztására. Ezt ahhoz hasonlította, mint amikor valaki egy közművek nélküli romos épületet cicomáz, mert arra van pályázat.

A pártelnök egyfajta nulladik lépésként hivatkozott a korrupció felszámolására és elengedhetetlennek nevezte, hogy több pénz jusson az egészségügyre és az oktatásra. Ha Orbán Viktor hóbortja a foci, akkor az övé az egészségügyi ellátás és a kórházak lesznek - jelentette ki. Az oktatás területén pedig a tudás folyamatos frissítését és szemléletváltást sürgetett, utóbbit úgy magyarázva: meg kell törni azt az átkot, hogy aki magyar, az vesztesnek érzi magát.

Igazságos és fenntartható nyugdíjrendszerben gondolkodik, s differenciált emelést tart szükségesnek ahhoz, hogy a kisebb és közepes nyugdíjak vásárlóértéke ne szakadjon le.

Mintegy 40 perces beszédében a pártelnök azt is megjegyezte: "a bevándorlás egy rémisztő veszély, de az elvándorlás tragikus valóság". Értékelése szerint ma kulcsélmények maradnak ki a családok életéből, az emberek pedig nem kalandvágyból mennek külföldre. "Nem miniszterelnök úr, ez nem kalandvágy; az ön rögeszmés, beteg lelkű kormányzásával egy országban élni, na az a kalandvágy" - fogalmazott Orbán Viktornak címezve.

Azt hangoztatta: kormányra kerülésük esetén "radikális segítséget" kívánnak adni az életkezdéshez, a lakhatás feltételeihez, mert magyar fiatalok nélkül nincs jövő. Vona szerint nem bukott és hiteltelen pártokkal kell összefogni, akik felelősek a mai helyzetért, hanem a kormányváltást akaró emberekkel.

A Jobbik kongresszusára 388 küldöttet regisztráltak és 304-en voltak jelen. A továbbiakban zárt rendezvényen titkos szavazáson döntenek a miniszterelnök-jelöltről, az országos választmányi elnök mandátumáról és három felügyelőbizottsági tag személyéről, majd megerősítik azokat az alapelveket, amelyek meghatároznák a Jobbik tevékenységét kormányra kerülése esetén.

HOZZÁSZÓLÁSOK