Nagy változás a nyugdíjpapíroknál - nem lesz egyszerű

Tavaly december 23-án hatályba lépett a nyugdíjtörvény módosítása, melynek egyik sarkalatos pontja szerint az irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltését követő öt évig kötelesek megőrizni a tb-nyilvántartás vezetésére kötelezett vállalkozások a szolgálati időről vagy a nyugdíjmegállapítás során figyelembe vett keresetről, jövedelemről adatot tartalmazó munkaügyi iratokat. Ez azt jelenti, hogy akár 50 évig is őrizniük kell majd azt a cégeknek.
K. Kiss Gergely, 2019. január 8. kedd, 06:20
Fotó: Shutterstock

A törvényváltozások egyebek mellett a foglalkoztató (ideértve többek közt az egyéni vállalkozót, mezőgazdasági őstermelőt is)  nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettségét is érintik - írja az adózóna.hu.

A  társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény (nyugdíjtörvény) új - december 23-ától hatályos - 99/A paragrafusa értelmében a társadalombiztosítási nyilvántartás vezetésére kötelezett vállalkozások az általuk foglalkoztatott biztosított, volt biztosított biztosítási jogviszonyával összefüggő, a szolgálati időről vagy a nyugellátás megállapítása során figyelembevételre kerülő keresetről, jövedelemről adatot tartalmazó munkaügyi iratokat a biztosítottra, volt biztosítottra az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését követő öt évig köteles megőrizni. (Ez például egy 16 éves diák munkavállaló esetében előreláthatóan minimálisan 54 év, hiszen 65 év lesz nemsokára a nyugdíjkorhatár, amelyhez plusz 5 évet kell hozzáadni. Mindez azt jelenti, hogy az illető 70 éves koráig meg kell őriznie egykori munkáltatójának az iratokat.)

A nyilvántartásra kötelezett jogutód nélküli megszűnése esetén köteles bejelenteni a fent nevezett munkaügyi iratok őrzésének helyét a székhelye, telephelye szerint illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatási szervnek. A bejelentéssel egyidejűleg a nyilvántartásra kötelezett képviselőjének, illetve a felszámolónak, végelszámolónak kötelező a 2010. január 1-jét megelőző időszakra vonatkozóan adatot szolgáltatnia, ha arra korábban nem került sor - hívja fel a figyelmet az adózóna.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Tomi1953, 2019.01.08 14:31

Mire van az ügyfélkapu? Minden cég 50 évig örizzen papírt? Mi olvasható 50 év múlva?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html