Nyugdíjasok idősávja: így állunk most

Egyelőre csak helyhatósági szinten hoznak rendelkezéseket az idősek vásárlási sávjáról. Szolnok után most Kiskunhalas lépett: délelőtt 11 órától 12 óráig csak a 65 éven felüliek vásárolhatnak szerdán és szombaton a halasi piacon – jelentette be Fülöp Róbert polgármester.
K. Kiss Gergely, 2020. november 9. hétfő, 14:56
Fotó: Napi.hu

A polgármesteri utasítás értelmében a szerdai és a szombati napokon a piac a visszatérő intézkedések mellett nyithat ki. Ezek szerint újra kötelező a piac területén mindenki számára az arcmaszk viselése, ezen felül az árusoknak a kesztyű használata. A piac területén lévők számára előírt védőtávolság mellett az árusok között a lehető legnagyobb távolságot kell kialakítani - írja a baon.hu.

A piacon újra védett idősávot vezettek be, amely szerint a 65. életévüket betöltött személyek saját döntésük alapján élhetnek ezzel a lehetőséggel, hogy a számukra kijelölt 11 és 12 óra közötti védett idősávban vásárolnak a piacon. Rajtuk kívül ebben az időtartamban a piac területén kizárólag az ott árusítók és foglalkoztatottak tartózkodhatnak. A piac reggeli nyitásától 11 óráig nincs korosztályi szabályozás vagy tilalom, vagyis a 65. életévüket betöltött személyek is mehetnek vásárolni.

Hétfőtől Szolnokon ugyancsak visszatér az idősáv. Az Ady Endre úti piacon, a Széchenyi kispiacon, valamint az úgynevezett lengyelpiacon a Pletykafaluban a 65 éven felüliek reggel 8 és 10 óra között vásárolhatnak.

Országos szinten egyelőre nem vezetik be ezt a tavaszi tapasztalatok alapján közutálatnak örvendő rendelkezést. Gyulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter ugyan a legutóbbi kormányinfón elismerte, hogy az operatív törzs asztalán van olyan terv, amely a életkor szerinti idősáv visszaállításáról szól. Ám a politikus nyomatékosította, hogy a frissen hozott szabályok betartása elegendő a fertőzések csökkentéséhez. Orbán Viktor hétfőn beharangozott, drasztikus intézkedéscsomagjában sincs szó az idősáv visszahozataláról.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MaTar, 2020.11.10 09:05

Az életkori korlátozás hatékonysága járványügyi szempontból ennél a vírusnál körülbelül a szúnyoghálóból készült arcmaszkéval egyenlő. Gyakorlatilag értelmetlen és sokakra káros is. Egyetlen célból alkalmas: a személyi okmányok adatai alapján történő egyértelmű szankcionálásra. Sajnos ez igaz az egyébként korrektnek tűnő, a bármikori vásárlást számukra nem korlátozó, csak 65 éven felülieknek fenntartott egyórás idősávra is, Annyiban viszont jó, hogy hagy némi döntési szabadságot. Csak mit tehet az, akinek tényleg szüksége lenne a kevesebb emberrel való találkozásra, de még nem töltötte be a 65. életévét?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

dakujeme, 2020.11.10 08:21

@Magenta:
Krahács homorított megint. A helyi pkosok megmutatják....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Magenta, 2020.11.10 06:05

..vagyis KKhalason 11 és 12 között üres lesz a piac.
Ez amúgy is egy nagy baromság, 11 körül már minden elfogy, az árusok pakolnak és hazamennek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html