Lépni kellene: több tízezer nyugdíjas vár idősotthoni elhelyezésre

Egyre több 65 év feletti idős ember szorul segítségre, gondozásra vagy ápolásra, de az ellátó hálózat nem képes lépést tartani a növekvő igényekkel - hívja fel a figyelmet cikkében a Népszava.
Domokos Erika, 2019. május 11. szombat, 16:07
Fotó: Shutterstock

Az 1,8 millió fős 65 év feletti korosztályból 1,3 millióan valamilyen korlátozottsággal élnek, de házi segítségnyújtásban csak 7 százalékuk részesül, idősotthoni ellátásban pedig mindössze 3 százalékuk. Ez a humántárca egyik híre szerint azt jelenti, hogy 56 ezer idős emberről gondoskodik az állam önkormányzati, egyházi vagy alapítványi intézményeken keresztül - írta a Népszava. (A KSH legutóbbi, 2017-es adata szerint a létszám csak 54 770 fő.)

Idén április 5-én valamilyen bentlakásos elhelyezésre 33 ezer 822 idős ember várt, kiugróan sokan a fővárosban és Pest megyében, valamint Győr környékén. Ez utóbbi 3500 fős várólista azért is meglepő, mert a többi nyugati megyénkben alig pár százan vannak a listákon: Vasban 194, Zalában 270 a várakozók száma. A házi segítségnyújtás várólistáján ezernél is kevesebben vannak.

Nő a nyugdíjasok száma, cselekedni kellene

A szükségletek várható növekedését ezeknél a számoknál jobban mutatja, hogy az előrejelzések szerint 2070-re már 2,7 millió nyugdíjas korú él hazánkban, és ezen belül nagyon gyorsan nő a 80 év felettiek száma. Kétségtelen tehát, hogy át kell gondolni, milyen ellátásra van szüksége ezeknek az embereknek, mit kellene megoldani az államnak és mit a kisebb közösségeknek, köztük a családoknak - olvasható a lapban, amely szakértőket kérdezett arról, mit kellene tenni a megoldás érdekében. A minisztérium szociális államtitkársága azonban nem válaszolt kérdéseikre.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2019.05.12 09:23

A gennyes magyar politikai ganétúra csak elveszi a pénzt, állampolgárok helyett adószámként kezeli őket.
Mondjuk, ezt a hülye nép hagyja nekik.
O1G megmondta, senkit nem hagynak az út szélén. Csak nem tette hozzá, hogy lerugdalják onnan őket.
A fiataloktól elveszik az állami otthonokat, megszüntették az állami bérlakásokat, az öregeknek pedig már nem adnak helyet idősotthonokban.
Nem tűnt fel senkinek, hogy mennyi idősotthon ég le?
Csak az maradhat, aki tejel a rohadék politikusnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.05.11 23:49

Nem tudom sajnálni a kitartott féleszű hülyenyuggereket akik visítva, habzó szájjal propagandát skandálva, botjukkal eszelősen hadonászva tolonganak hogy nyakunkra, kitartóik nyakára válasszák boxos tolvaj fölcsuti istenüket, a féleszű, adónkból kitartott, aljas, pofátlan ingyenélők. Ugyenezek választották egyébként Gyurcsányt is korábban, a választásra tolongó féleszű hülyenyuggerek, még korábban pedig Horn Gyulát. A néhány, kevés, becsületes jelölt, mint pl. Torgyán, akire én már 20 évesen is szavaztam - nos, ezt a pár becsületes jelöltet lesöpörte az adónkból kitartott aljas ingyenélő nyuggerhad, azért tart itt az ország, és ma már nincsenek becsületes, egyáltalán magyar jelöltek, csak korrumpált bűnözők közül lehet mára "választani". Isten nem ver bottal, ugye - hát most megeszitek amit főztetek magatoknak, szavazásra tolongó, ingyenélő kitartott hülyenyuggerek. Hogy a vaságyról éltessétek mind Orsós isteneteket, rohadékok.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2019.05.11 23:40

Kormányunk nem tudja és nem is akarja felvállalni az idősek gondozását, hiszen az nem hoz pénzt, csak visz. Ezért hozták a törvényeket, amelyekben a gyermekeiket kötelezik az idős szülők eltartására, gondozására. De mi lesz azokkal, akiknek nincsenek élő gyermekeik??
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2019.05.11 23:05

Nehéz lenne a felesleges iskolaépületekben idősotthonokat kialakítani, ugye?!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html