Óriási változás a nyugdíjasoknál

Jelentősen nőtt azoknak a nyugdíjasoknak a száma, akik munkaviszony keretében tovább dolgoznak visszavonulásuk után is. Ebben nem kis szerepe lehet a jövedelmük kedvező adózásának.
Komócsin Sándor, 2019. november 11. hétfő, 10:03
Fotó: Shutterstock

A elmúlt esztendő végén nagyjából 75 ezer nyugdíjas tevékenykedett munkaviszony keretei között, ám mára ez a szám 115 ezer fölé emelkedett - mondta a Magyar Nemzetnek Tállai András államtitkár, pénzügyminiszter-helyettes. Szerinte ez a növekedés azt mutatja, hogy a munkáltatóknak kellenek a nyugdíjas alkalmazottak.

Az év eleje óta a munkaviszonyban dolgozó nyugdíjasoknak már csupán a 15 százalékos személyi jövedelemadót (szja) kell megfizetniük, a járulékkal nem kell foglalkozniuk. Ez a szabályozás 14 százalékos megtakarítást jelent az érintetteknek - mondta Tállai -, majd a gyengébbek kedvéért egy számpéldával érzékeltette a nyereséget. Korábban bruttó százezer forintból 71 ezer forintot kapott meg a dolgozó nyugdíjas, míg idén már 85 ezer forinthoz juthat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Papuska54, 2019.11.11 11:22

A közszférában a pedagógusok például mindent fizetnek, nincs kedvezmény és a bruttó 2500-Ft óradíjuk (amiben minden a felkészülés és az utazás is benne van) megalázó! Havi nettó 148 ezer Ft-ot jelent.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html