Nyugdíjas nyomor: erre készül a szakszervezet

Alapnyugdíj bevezetését, valamint a nyugdíjaknak az átlagbér 70 százalékához való felzárkóztatását is követeli a Magyar Szakszervezeti Szövetség abban a hatpontos követeléscsomagban, amelyet hamarosan hivatalosan is eljuttat a döntéshozókhoz.
Szepesi Anita, 2020. január 4. szombat, 17:04
Fotó: Getty Images

Hatpontos követeléscsomagot készített a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas tagozata az idősek helyzetének jobbítására, a nyugdíjas nyomor felszámolására. A mintegy 130 ezer tagot képviselő szövetség szerint sürgősen meg kell változtatni azt az igazságtalan és a kormány előnyére ügyesen konzervált állapotot, amely miatt nyugdíjasok milliói joggal érezhetik, rendre becsapják őket - mondta Juhász László.

A nyugdíjas tagozat elnöke szerint végtelenül felháborító, hogy a kormány a gazdasági növekedés, a várható infláció és a béremelések mértéke alapján megfogalmazott követelések ellenére 3,5 százalék - vagy még több helyett - megint csak 2,8 százalékos nyugdíjemeléssel szúrja ki az idősek szemét.

Ismét a legszegényebbek hiteleznek a kormánynak

Igaz, ígérik, majd év végén kompenzációként megint oda adják a különbözetet. Vagyis: ismét a legszegényebbek, a legkiszolgáltatottabb réteg fog hitelezni a kormánynak, amely aztán kamat nélkül, egyfajta kegyként fogja adni nekik év végén azt, ami egyébként minden hónapban járna.

A MASZSZ nyugdíjas tagozata szerint a kormánynak be kell vezetnie az alapnyugdíjat, amely a nyugdíjas létminimum mindenkori összegének felelne meg. Az alapnyugdíj azoknak járna, akik legalább húsz évet Magyarországon dolgoztak, ám a ledolgozott évek és a befizetett járulék alapján járó "munkanyugdíjuk" összege nem éri el a nyugdíj-minimumnak, 28 500 forintnak a kétszeresét. Az ő havi járadékuk az alapnyugdíjból és a szerzett munkanyugdíjukból állna össze - magyarázta Juhász László.

A tagozat elnöke szerint

idős emberek százezreinek havonta dönteniük kell: a nyugdíjukból rezsit fizetnek, élelmiszert vásárolnak vagy kiváltják a gyógyszereket.

Ez a helyzet tarthatatlan - szögezte le az elnök. Éppen ezért a MASZSZ a több nagy nyugdíjas szervezettel is egyeztetett javaslatcsomagban is felszólítja a kormányt, hogy márciusig részletesen és tényszerűen mérje fel az idősek helyzetét, s kezdődjön el a felzárkóztatásuk, a nyomor felszámolása.

A szövetség azt is elvárja - rögzítette is a követelések között -, hogy az évenkénti nyugdíjemelésnek a béremelés is számítási alapja legyen. A gazdasági növekedés alapjait ugyanis ennek az idős generációnak a tagjai rakták le, az eredményből nekik is részelniük kell - jelentette ki Juhász. A szövetség azt is követeli, hogy a kormány öt éven belül zárkóztassa fel a nyugdíjakat az átlagbérek 70 százalékának megfelelő összegre.

Egyeztetés nélkül nem lehet dönteni

Juhász szerint sürgősen meg kell szüntetni a nyugdíjasokat terhelő társadalmi egyenlőtlenségeket, ám ehhez a kormánynak a döntései előtt figyelembe kell vennie az idős generációt képviselő szervezetek véleményét és tanácsait. Egyeztetés nélkül ugyanis már nem lehet dönteni a legkiszolgáltatottabb emberek életéről, s nem lehet semmibe venni azokat, akik évtizedekig dolgoztak az ország gazdasági sikeréért.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2020.01.07 17:48

@Elhetetlen: dehogynem próbálod magyarázni, immár egy újabb wall of texttel :D sírjál még :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2020.01.07 17:23

Az édesanyámnak havonta kb. 60 eFt értékű megromlott élelmiszert hordunk ki a kukájába, mert még azt is lusta kihordani.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Elhetetlen, 2020.01.07 16:09

@terabit: Egészen egyszerű dolgokat sem vagy képes megérteni, Két példa. **a pénzromlás miatti emelés, vagyis a jelenlegi rendszer valójában nem is emelés**, mire sikerült ezt válaszolnod: **miért, szerinted az infláció követő nyugdíj az növekszik? Max számokban, de értékben nem okoska** vagy **Az igazságtalanságok meglátása nem irigység.**. A szánalmas és görcsös visszavágásra te hozod a példát, mert ezekre nem is reagálsz, az érvelésed annyi, hogy demens, irigy, nyavajgás j-vel, hazudsz, stb. De ez nem érvelés, csak vagdalkozás részedről. Sötét vagy, de legalább durva.
** nyugodtan tagadd le hogy telesírtad már a napit a szarságoddal, elfogadom a demencia jelének.**. Én meg tudomásul veszem, hogy szellemileg ennyire vagy képes. Ps. Miért tagadnám le? Miért ne írhatnék a nyugdíj kapcsán a nyugdíjplafon eltörlésének hatásairól akárhányszor, amíg ez a szarság fennáll? Nem fogom neked elmagyarázni, hogy mi a baj vele, mert nem értenéd.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2020.01.07 12:04

@Elhetetlen: cukipofa, ha reagálsz egy érvelésemre, annak kiragadod egy részletét, majd azon lamentálsz wall of texteket, az biztos nem azért van mert szükséged lenne a múltamra és jelenemre, hanem azért mert görcsösen és szánalmasan próbálsz visszavágni :)
Amúgy nyugodtan tagadd le hogy telesírtad már a napit a szarságoddal, elfogadom a demencia jelének. :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Elhetetlen, 2020.01.06 23:11

@terabit:
Először is, szívem joga egy megtalált mondatodra reagálni, nem vagyok köteles végigolvasni a komment múltadat, jelenedet, jövődet. Válaszolhatok arra, amit leírtál. Nem hiszem, hogy valaha is magamról írtam volna, és egy kollégát sem ismerek személyesen, akik öt évvel később ment nyugdíjba, nem erről szól az eset. Amiről szól, úgy általában, azt meg nem érted. És, ha már a kedvenc szavad a **nyavajgás**, legalább nézd meg , hogy kell írni, mert ennyiszer már nem elírás. És mit is hazudtam én? A nyugdíjplafon eltörlése tisztességtelen dolog volt, ahogy a nyugdíjjárulék adóvá minősítése is, azaz arra költik, amire akarják. Ezek tények, bármilyen mondatban megfogalmazhatóak. A te három szavad, most már kibővítve a hazudsz-szal, csak a papagáj szint. Ismered, hogy mi a különbség a hülye okoskodik, vagy az okos hülyéskedik között. Nem te vagy az okos, és veled nem lehet értelmesen, komolyan beszélni. Mert ez ** Majomkodjál inkább ott ahol még nem buktál le hazudozásaidat és még nem unják a baromságaidat.** csak sz@r szöveg, nem érvelés. Na ennyit rólad.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html