Komoly tervek vannak a nyugdíjasokkal és a nőkkel

A jövőben fontos cél a női és időskori munkavégzés feltételeinek javítása - mondta Halmai Péter közgazdász, egyetemi tanár az M1 csatornán az MTI szerint.
Szabó Dániel, 2019. szeptember 8. vasárnap, 10:49
Fotó: Getty Images

Az országot munkaerőhiány sújtja, egyre több helyen hiányoznak a szakemberek. A kormány ezért már a tartalékokat keresi a dolgozók között, így az elmúlt években a nyugdíjasok foglalkoztatásán már sokat könnyítették (még az eredetileg kitalált munkáltatói formát is ellehetetlenítették miatta). A nők - főként a kisgyerekes anyukák - munkaerőpiaci helyzetét is könnyíteni akarják, bár itt egyelőre még hiányoznak a konkrét intézkedések.

A tévéműsorban Halmai Péter szakértőt épp azzal kapcsolatban kérdezték, hogy a foglalkoztatási ráta 3 százalék körüli.

Halmai úgy látja, hogy a gazdaság jelenlegi konjunktúrája mellett minden ágazatnak jelentős munkaerő-felvevő képessége van, sőt számos területen - mint például az idegenforgalom, a vendéglátás - már munkaerőhiányba ütköznek. A legutóbbi hónapok növekedésében kiemelkedő szerepet játszott az építőipar, ahol jelentős a munkaerőigény.

A szakértő elmondta, hogy a 3 százalék körüli munkanélküliségi arány a közgazdaságtan számára a teljes foglalkoztatottságot közelítő mutató, de még mindig van tennivaló ezen a területen, és példaként a munkaerő-tartalék csökkenését emelte ki.

Mint mondta, rendkívül fontos a női munkavégzés feltételeinek javítása, hogy a nők még nagyobb számban vegyenek részt a munkaerőpiacon, valamint az időskori munkavégzés feltételeinek megteremtése. Úgy véli, az idősebbek között sokan vannak, akiknek a tudása nem nélkülözhető a magyar gazdaság működése szempontjából.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Sorathul, 2019.09.09 08:25

@toferi41@freemail.hu:
Ugyan, hisz azok kettős állampolgársággal rendelkező igazi magyarok! :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

toferi41@freemail.hu, 2019.09.08 16:57

Nem, kell beszarni!A kormány megoldja ezt a problémát is, ugyanis már most is alkalmazza a külföldi ,főleg keletről jött vendég munkásokat, akik ugan nem migránsok, de hatásuk az ország, a helyi települések életében ugyan olyan mint a migriké.A munkahelyt elveszik a magyarok elől , s ezzel leszorítják a munkabéreket. Az elszállásolásukkal, a településék életében zárványt okoznak, a helyi lakosok félnek ezektől az emberektől főleg az agresszivitásuk miatt , és este már a munkásszállások környékén senki nem mer egyedül kimenni az utcára, és asszonyaink ugyanolyan veszélyben érezhetik magukat mintha migránsokkal élnének együtt!De a kormány ,remélem, majd oda vág ezeknek is!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

agnoke, 2019.09.08 14:56

Az álláshirdetések többnyire férfiakat keresnek. A nők nem tudnak elhelyezkedni, mert nincs hova, miközben túl sok férfi van olyan munkakörben, amit nők is betölthetnének.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mekelekke, 2019.09.08 13:42

Ismét látszik, hogy a kormány vagy csupán készakarva hülyíti a népet a valójában nem létező munkaerőhiányról szóló mesékkel, vagy halvány fogalmuk sincs arról, hogy mi folyik idekinn, a való világban. Miért rinyálnak folyton a nyugdíjasok bevonásáról a munkaerőpiacra, amikor már 45-50 éves kor felett sem akarnak senkit alkalmazni a munkaadók? Egy egész korosztály kénytelen szar állásokban, fillérekért tengődi, sokszor hatalmas szakmai tapasztalat birtokában. Persze a munkaadók hivatalosan soha nem az életkorral indokolják a dolgot, de hát nem is kötelesek megindokolni semmit.
Bármelyik (kormány)szakértő könnyedén kideríthetné az igazságot, már ha szellemileg képes lenne rá. Persze ha a szakértőket, tanácsadókat nem az intelligenciájuk, hanem rokoni, haveri, politikai alapon választják meg, akkor lesznek még nagy meglepődések kormányszinten. Sok kormány bukott már bele abba, hogy lusta volt kinézni a való világba az elefántcsont toronyból és mire észbe kaptak, már túl késő volt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html