Nagyjából 600 ezer idős ember nyugdíja nem éri el a 100 ezer forintot. Bár számuk csökken, de azt senki nem teszi hozzá a kormányoldalon, hogy azért, mert meghalnak - fogalmazott a műsorban Hegyesiné Orsós Éva, aki szerint ez rengeteg nyugdíjast kényszerít döntési helyzetbe: a 60-70 ezres ellátást kapóknak például a gyógyszerek kiváltása, vagy a rezsifizetés között kell választania.

Kitért arra, hogy bár az Eurostat felmérése szerint csökkent azoknak a száma, akik nem tudták felfűteni lakásaikat, de szerinte vannak olyan magyar falvak, ahol naponta sétautat szerveznek, hogy lássák melyik kéményből nem jön füst.

Arra, hogy a nyugdíjasok helyzetén hogyan lehetne javítani, Hegyesiné Orsós Éva azt mondta, hogy az öngondoskodás mindenképpen fontos, de ezt nem ösztönzi eléggé az állam. 2010 előtt szerinte több olyan intézkedés is volt - például a vállalatok önkéntes nyugdíj-hozzájárulási támogatása - amely erősítette ezt a szemléletet. Most úgy látja, hiányoznak az olyan támogatások, mint az adójóváírás lehetősége.

Ugyan a kormány egyre inkább be akarja vonni a nyugdíjasokat a munkaerőpiacra, enyhítve így a munkáltatói oldal létszámhiányát, de 2010 után mégis olyan intézkedések születtek, amelyek a nyugdíjas korhatárt elérő embereket kiszorították a munkaerőpiacról. Szerinte már akkor ösztönözni kellett volna őket, hogy maradjanak a munkaerőpiacon. Így mostanra csak 200 ezerre tehető azok száma, akik nyugdíjasként keresőtevékenységet folytatnak, ami csak az időseknek nagyjából 10 százalékát teszi ki.