Átalakítanák a nyugdíjazást a nőknél - lesújtó kritika érkezett

A napokban látott napvilágot az MNB 330 pontos Versenyképességi programja. Ennek nyugdíjrendszert érintő kérdéseiről - például a gyermekvállalás elismeréséről - Simonovits András igen éles kritikát írt az ÉS hasábjain.
K. Kiss Gergely, 2019. március 12. kedd, 16:39
Fotó: Napi.hu

A Magyar Nemzeti Bank javaslatcsomagja szorgalmazza, hogy az induló nyugdíj függjön a felnevelt gyermekek számától. A nyugdíjszakértő szerint viszont, ha a már megállapított nyugdíjak az árakat követik, akkor az induló nyugdíj megkülönböztetése csak azt szolgálja, hogy a reformokat a jövőben induló nyugdíjakra korlátozza. A gyerekszámtól függő nyugdíjak terve abból indul ki, hogy minél több gyerek születik, késéssel ugyan, de nő a dolgozók száma, s enyhül a nyugdíjrendszerre nehezedő népesedési teher.

Talán legegyszerűbben úgy lehet megvilágítani a terv gyengeségét, ha gondolatkísérletként feltennénk, hogy a kötelező nyugdíjrendszer teljesen magánkézben van. Ekkor evidens lenne, hogy egy gyerekszám szerinti járadékmódosítás egyszerűen gyermektelenségi adó. Volt már ilyen, a Rákosi-rendszerben, igaz, csak a férfiakra vonatkozóan. Ennek kiterjesztését akarjuk a gyermektelen nőkre? - teszi fel a költői kérdést a közgazdász.

Elég a nyugdíjakkal variálni, máris megugrik a gyerekszám?

A másik lényegi javaslat, hogy a családi adókedvezményt vegyék figyelembe a nyugdíjalapnál. Ismert, hogy az általános korhatáron (idén 64 éves korban) induló nyugdíj adott szolgálati idő esetén az 1988. január óta szerzett valorizált éves nettó keresetek átlagával arányos (most mindegy, hogy mit jelent a valorizálás).

De a nyugdíjszámításban figyelembe vett éves nettó kereset nem tartalmazza a 2011-ben újra bevezetett családi adókedvezményt. Hiába marad egy viszonylag jól kereső 3 gyermekes családnak havi 99 ezer forint az eredeti szja-ból, a nyugdíjban ez a többlet nem jelenik meg. (Bonyolultabb a helyzet közepes családi jövedelem esetén, ahol az eredeti havi szja kisebb, mint 99 ezer forint. Például 54 ezer forint szja-kedvezmény mellett további 45 ezer forintot a munkavállalói tb-járulék terhére kapja vissza a család - bevételi oldalon máris rontva a nyugdíjrendszer egyenlegét.) E szerint elegendő volna egy tollvonással a nyugdíjszámítási szabályokat módosítani, és megugrana a gyermekes és normálisan kereső családok nyugdíja, 10-20-30 év múlva - értékel Simonovits András.

Sokak szerint eleve túlzott a nagycsaládosok adókedvezményének mértéke a kétgyermekesek majdan 40 ezer forintra növő és az egygyerekesek 10 ezer forinton veszteglő összegéhez képest. A javasolt reform tovább növelné ezt az aránytalanságot, és tovább erősítené az egykulcsos szja okozta nyugdíjpolarizációt. (A javaslat egyébként élesen ellentmond a kormányfő azon álmának, hogy egyáltalán ne legyen szja, és rosszul illeszkedik az MNB szegénynyomorító egy számjegyű szja-kulcsos tervéhez.)

A MNB egyebek közt javasolja még a kiegészítő nyugdíjalapok munkáltatói hozzájárulásának támogatását. Konkrét példával szemléltetve: tegyük föl, hogy a dolgozó havonta bruttó keresetének maximum 3 százalékát befizeti egy kiegészítő nyugdíjalap­ba, és a munkáltató ugyanannyit hozzá­tesz. Cserébe a munkáltató levonhatja a támogatás 30-40 százalékát, azaz az illető bruttó bérének 0,9-1,2 százalékát a kötelező tb-járulékából. Költségvetésileg ez is elviselhető, de elhanyagolható a még a 2022-re megcélzott 11,5 százalékos szochó (munkáltatói tb-járulékkulcs) okozta veszteséghez képest.

Kihagyott reformok

Egy demokratikus rendszerben egy nyugdíjjavaslat kidolgozása nem annyira a Nemzeti Bank, mint inkább a Pénzügyminisztérium feladata. A felvázolt reformokhoz illene költségszámítást mellékelni. A legutolsó pont legfőbb hiányossága: el kellene árulni, hogy a javaslattevő miért hagyja ki a sokkal kézenfekvőbb reformokat - méltatlankodik a nyugdíjszakértő.

  • Miért nem vezeti be a világszerte jól bevált rugalmas korhatárt? Aki 1-2 évvel az általános kor­határ előtt/után megy nyugdíjba, az 6-12 százalékkal kevesebb/több nyug­díjat kap egész hátralévő életében. (Miért nem szünteti meg a Nők40-et, amely egyébként úgy kedvezményezte 2016-ban a 60 éves, 40 évnyi jogviszonnyal rendelkező nőket 63/39-es társukhoz képest, hogy elhallgatta, mennyire megérte volna még 3 évet továbbszolgálni.)
  • Miért nem egyenesíti ki a történelmi okok miatt cikkcakkos szolgálati időskálát? (Az első 20 szolgálati év a nettó kereset 53, a második 20 év csak 27 százalékát éri.)
  • Miért nem áll le a járulékkulcs fenntarthatatlan csökkentésével? (Az eszement csökkentést eddig a korábbi nyugdíjak relatív leértékelése tette lehetővé, de minden csoda három napig tart...)
  • Miért nem tesz valamit a 2012 óta egykulcsos szja miatt egyre inkább polarizálódó induló nyugdíjak szűkítéséért?

Utoljára, de nem utolsósorban: miért nem tekinti az MNB (és az egész kormányzat) az állampolgárokat felnőtteknek?

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MLB2018, 2019.03.19 13:12

@atombandi: "Ha te ugy migransozol meg libsizel"
Migráns vagy? igen
Libsi vagy? igen
Akkor meg miért hisztizel, hülyegyerek? :))

"Az elmult 8 ev fideszes regnalasbol mennyi hatranyt sikerult ledogolzni a szlovakokhoz kepest?"
Elhiszem, hogy te ebből is pártpoltikai kérdést szeretnél csinálni, de ez csak terelésnek jó. Lesz@rom a fideszt is meg a te kis csicska törpepártjaidat is.
"Mert en nem latom azt mindent legyozo gazdasagi csodat, amirol a hittarsaiddal meg szoktal emlekezni."
Kik a hittársaim, migráns? Idézz, hol írtam valamiféle gazdasági csodáról!? Gyerünk faszkalap, idézz! Ja,csak megint hazudozol, hogy eltereld a hazudozásról amivel csúnyán besültél? :DDD

Hiába próbálsz terelni. Hazudtál. A szlovákok nem az euró bevezetése után hagytak le minket. Ha földhöz vered magad, meg ha tovább hazudozol/fideszezel, akkor is.
szerencsétlen hazátlan hazudozó
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2019.03.19 12:20

@MLB2018:
Tudod erre azt tudom mondani, hogyha valami ugy nez ki, mint a sz.ar, es a szaga is olyan, akkor az minden bizonnyal az is. Ha te ugy migransozol meg libsizel, mint egy kocsog fideszes, akkor az is vagy. Lehet, hogy most szegyenled magad, jol is teszed, mert eleg hanyadek elveid vannak, de ez legyen a te problemad. Ennyit a szemelyeskedes reszerol.

Az elmult 8 ev fideszes regnalasbol mennyi hatranyt sikerult ledogolzni a szlovakokhoz kepest? Hany ev fideszes korrupcio szukseges meg a szlovakok utoleresehez? Mert en nem latom azt mindent legyozo gazdasagi csodat, amirol a hittarsaiddal meg szoktal emlekezni. O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2018, 2019.03.18 19:01

@atombandi: anyád fideszes, lúzer migráns.
Ne hazudozz! A szlovákok akkor előztek és hagytak le minket, amikor még náluk sem volt ejro. Datumokat nem is írok, mert az ilyen teféle mélyhülyécskének az jön ki, h valamilyen tetves pártot védek.
Szóval nerőlködj öcsi. Hazudni akartál, mint a libsi fajtád általában,cdak hát nem jött össze...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2019.03.18 14:42

@MLB2018:
Ez amolyan fideszes rovidlatas, 1 db, leirom szammal is, egy darab gazdasagi adatbol, megallapitottal valamit. Grat. Tudtad, hogy a gazdasag ennel joval komplexebb rendszer? Miert nem GNI-t hasonlitasz ossze? Vagy netto median household-ot?

http://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/show.do?dataset=ilc_di04&lang=en

Most akkor en nyertem? Amugy az egy fore eso GDP-ben is boven Magyarorszag elott jar Szlovakia, szoval ez megint a tipikus fideszberenc ontokonloves pedagogiai esete volt. Szivesen. O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2018, 2019.03.18 13:44

@atombandi: Szólj ha segítsek, bandika!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html