Két bőséges év várhat a nyugdíjasokra

Az MNB friss prognózisa szerint jövőre akár 6 százalék, a választás évében pedig 5,5 százalék lehet a magyar gazdaság növekedése. Azok a nyugdíjasok, akiknek járandósága meghaladja a 80 ezer forintot, így 50 ezer forintos egyszeri juttatást is kaphatnak jövőre - írta az Azénpénzem.hu.
Domokos László, 2020. december 16. szerda, 09:40
Fotó: Pixabay

A jegybank kedden bejelentett friss előrejelzése szerint jövőre akár hat százalék, 2022-ben pedig akár 5,5 százalék lehet a magyar gazdaság növekedése. Az, hogy a továbbiakban beigazolódik-e ez a jegybanki cseppet sem mindegy a nyugdíjasok számára, akik idén nem kapnak nyugdíjprémiumot.

Ha viszont a jövő évi növekedés a jegybank által vártnak a csúcsára fut, akkor azok a nyugdíjasok, akiknek járandósága meghaladja a 80 ezer forintot, 50 ezer forintos egyszeri juttatást is kaphatnak - írta a pénzügyi tanácsadó portál.

A nyugdíjprémium kalkulációjához a nyugdíj negyedét, de legfeljebb 20 ezer forintot kell alapul venni. Ezt növelik meg a szorzószámmal, ami annyi, amennyivel meghaladja a növekedés a 3,5 százalékot, ez hat százalékos növekedésnél 2,5. A választás évében az MNB prognózisa alapján 30-40 ezer forint lehet a plusz juttatás. Ez egyszeri összeg, ami a későbbi nyugdíjemeléseket nem érinti.

Mivel a 2021-es költségvetésbe a kormány 3 százalékos inflációt és hasonló mértékű év eleji nyugdíjemelést írt be, jövőre az ennél valószínűleg magasabb tényleges infláció ellentételezéseként november pótlólagos emelés is lesz. Az MNB friss prognózisában is magasabb, 3,5-3,6 százalékos áremelkedés szerepel 2021 egészére.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darabont1453, 2020.12.16 12:17

Merész számok ezek, miközben komplett szektorok vannak az összeomlás szélén pld. vendéglátás, turizmus...
Már megint azt osztogatják ami még nincs is. Egyenlőre annak a járványnak a közepén vagyunk, amely az egész világgazdaságot padlóra küldte....
Persze vannak ágazatok amelyek most is kaszálnak pld. a temetkezési vállalkozások...de erre nem kellene büszkének lenni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

I.N.R.I., 2020.12.16 10:39

Igen csak bőséges.
2020 november közepén a 80-84 évesek összhalálozása 59 százalékkal emelkedett.
Igaz görény szerint az influenza is ilyet csinál!
Mennyi nyugdíjat megtakarít ez a COVID.
Előlépett korfaalakítóvá és nyugdíjkassza megtakarítóvá.
Az emberek tapsikolnak hozzá.
Főleg itt a hungarofób kereszténygyűlölők akik nyíltan terjeszthetik gyűlölködéseiket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

sziddha, 2020.12.16 10:17

Kamu, kormánypárti PR rizsa ! Ha valaki nem demens, emlékezhet a jegybank elnök félévvel ezelőtti optimista
szövegére !!! Minden oké, rendben van a magyar gazdaság ! Aztán pár hónap és kiderült, a király meztelen !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html