Megint a "nyugdíjasokkal van a baj" - mit tesz a kormány?

Vélhetően a bonyolult adminisztráció miatt gondok vannak a nyugdíjas korú orvosok járandóságainak kifizetésével. A kórházak saját zsebből előlegezik meg a hiányzó bért.
Komócsin Sándor, 2019. szeptember 2. hétfő, 08:54
Fotó: Getty Images

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) arra biztatja a kórházakat, rendelőket, hogy a minisztériumnál sürgessék meg a nyugdíj mellett dolgozó orvosaik járandóságának rendezését. A hivatalnak pillanatnyilag 29 olyan orvosról van tudomása, aki bár dolgozik, nem jut hozzá a nyugdíjpótló ellátásához - írja a Népszava. A háttérben a továbbfoglalkoztatás bonyolult adminisztrációja állhat.

Az egészségügyben a nyugdíjas korú orvosok és szakdolgozók továbbfoglalkoztatására kizárólag akkor kerülhet sor, ha ahhoz a munkáltatójuk előzetes kormányzati hozzájárulást szerez, valamint feltölti a NEAK rendszerébe a nyugdíj összegét, a nyugdíjjogosultságot megállapító, valamint a nyugdíjfolyósítás szüneteltetéséről szóló határozatokat is. Az ellátás csak azoknak folyósítható, akiknek valamennyi dokumentuma hiánytalanul megvan a rendszerben.

A munkáltatóknak a továbbfoglalkoztatási engedélyt legalább három hónappal a nyugdíj-jogosultságot megelőzően, illetve az ismételt engedélyek esetében, azok lejárata előtt meg kell kérniük. Ha a munkáltatók ezt a folyamatot késve indítják vagy elhúzódik a minisztériumi engedélyezési folyamat, úgy megcsúszhat a járandóságok kifizetése. E dokumentumok nélkül ugyanis a NEAK szünetelteti a nyugdíjpótló jövedelemkiegészítés folyósítását. Ahol csúszás van, ott az intézmények megelőlegezhetik az érintett nyugdíjas orvosoknak a  járandóságukat.

Egy hat évvel ezelőtti szabály alapján a közszférában dolgozó nyugdíjaskorúaknak választaniuk kell a nyugdíj és a munka között. Nem kaphatnak ugyanis egyidejűleg munkabért és időskori juttatást. A rendszerben dolgozó mintegy 17 ezer közalkalmazott gyógyító közül 5-6 ezren dolgoznak a nyugdíjkorhatáron túl. Ők megkapják a közalkalmazotti bérüket, és mellé a nyugdíjuk helyett járó nyugdíjpótló jövedelemkiegészítést. A Magyar Orvosi kamara követeli ennek az abszurd módon bonyolult rendszernek az eltörlését.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Mekelekke, 2019.09.02 12:08

Ha valaki nyugdíjas, akkor adják oda neki a nyugdíját.
Ha valaki dolgozik, akkor adják oda neki a bérét.
Hol itt a probléma?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html