Egy elhanyagolt, készületlen, létszámgondokkal küzdő szociális intézményrendszerre zúdul rá a járvány - ezt tartják a legnagyobb bajnak az ágazat szakemberei.

A szociális szakemberek a járvány kitörésének első perceitől arra figyelmeztettek, hogy kiemelten veszélyeztetett az a nagyjából 90 ezer ember, aki a majdnem 1500 bentlakásos szociális intézmény valamelyikében él, de különösen figyelni kell a 944 idősotthon 55 ezernél is több lakójára, mert ezekben a zárt közösségekben rendkívül gyorsan terjed bármilyen fertőzés. Ehhez képest ezek az intézmények a járvány megjelenése után egy hónapig nem kaptak központi segítséget, a nem állami fenntartókon múlt, hogy hová került szájmaszk, kesztyű, fertőtlenítő - számolt be a napilap.

A nyilvánosságra került idősotthoni fertőzések ellenére a mostani helyzetet még mindig vihar előtti csendként jellemezte a Népszavának a Szociális Területen Dolgozók Szakszervezetének (SZTDSZ) elnöke. Migács Tibor szerint ha minden otthon minden lakóját és dolgozóját szűrnék, az ismert eseteknél sokkal több fertőzés derülne ki. Most üt vissza szerinte, hogy az utóbbi évtizedek kormányai megfeledkeztek a szociális ágazatról, így most egy elhanyagolt, készületlen intézményrendszerre zúdul rá a járvány.

A kórházból az otthonba visszatérő idős emberek jelentik a legnagyobb veszélyt társaikra, csak az ő szűrésükkel lehet megállítani a járvány bejutását ezekbe az intézményekbe - fogalmazott Kozma Judit, a Miskolci Egyetem Szociális Munka Tanszékének vezetője.

A százszázalékos kihasználtsággal működő otthonokban nagyon nehéz a ma már minden ilyen helyen megkövetelt elkülönítő szobákat kialakítani vagy bővíteni. A helyzetet nehezíti, hogy a legtöbb intézmény 30-40 százalékos létszámhiánnyal működik.