Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elmúlt években csökkent a szegénység az idősek körében, köszönhetően annak, hogy 2010 után harminchárom százalékos nyugdíjemelkedés történt, ami tízszázalékos vásárlóérték-növekedést jelentett - idézi Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkárának kijelentését a Magyar Hírlap, amely szerint a politikus azt is állította, hogy a nyugdíjas jövedelmi szegénység kisebb itt, mint az EU átlag. Ez az arány Magyarországon 14,2 százalék a hivatalos adatok szerint, míg 18,2 százalék a tagállamok átlagában.

Idén 2,7 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, ami egy átlagos nyugdíj esetében éves szinten 42 ezer forintos növekedést jelent - idézi fel a lap amellett, hogy idén rezsitámogatást, az előző években Erzsébet-utalványt is kaptak az idősek, valamint novemberben jutott el hozzájuk a nyugdíjprémium és a korrekció.

Az Eurostat adatai alapján a magyar nyugdíjasok helyzete más képet fest. Egyre baljósabbá válik a helyzet a relatív jövedelmi szegénységet tekintve: a 2010 és 2018 közti időszakban több mint megduplázódott az érintettek aránya, vagyis 4,1 százalékról majdnem 10 százalékra nőtt. Ide tartoznak azon idősek, akik havi bevétele nem éri el a mediánjövedelem 60 százalékát, ami például 2017-ben éves szinten 1 006 249 forint, míg havi szinten 83 855 forint volt.