Nyugdíjasok, figyelem: fontos változások jönnek szeptembertől

Szeptember elsejétől az MNB elvárja, hogy a bankok senki hitelkérelmét ne utasítsák el életkora miatt automatikusan. A hagyatéki eljárások esetén követendő banki magatartás is változhat a jegybank követelményei miatt - számolt be az Azénpénzem.hu.
Domokos László, 2020. július 28. kedd, 08:30
Fotó: Unsplash

Új fogyasztóvédelmi elvárásokat fogalmazott meg az MNB. Ennek nyomán szeptember elsejétől a bankoknak kötelező például meghatározniuk, hogy az idősebb ügyfelek miként vehetik igénybe szolgáltatásaikat. A jegybank elvárja például, hogy az életkort ne tekintsék automatikus elutasítás indokának - írta a pénzügyi portál.

Mindez nem jelenti azt, hogy kortól függetlenül, bármilyen hosszú futamidőre kötelező lenne hitelt adniuk a bankoknak. Az MNB úgy gondolja, hogy a hitelintézeteknek előre meg kell határozniuk azokat a feltételeket, amelyek teljesülése esetén a szolgáltatásuk idősebb ügyfelek számára is elérhető (például további biztosítékok előírásával).

A nyugdíjas házaspárok sokszor, hogy a hátramaradót megkíméljék a macerától, rendelkeznek, vagy közös névre veszik számlájukat. Probléma azonban ilyen esetekben is lehet. Ezt bizonyíthatja az is, hogy az MNB szeptember 1-jétől elvárja, hogy a bankok honlapjukon tegyék közzé: a náluk lévő pénzügyi hagyaték (várható) örököseit, haláleseti kedvezményezettjét milyen kötelezettségek - például átvételi díjak, költségek - terhelik majd. A jegybank szerint e terhek nem lehetnek a szolgáltatáshoz képest aránytalanul magasak, s az örököst indokolatlanul nem lehet kötelezni a pénzügyi szervezet szolgáltatásainak igénybevételére sem.

A bankoknak jelezniük kell azt is, hogy a hagyatéki eljárás lezárultáig a titokvédelem miatt milyen információk adhatók ki. Követendő gyakorlat lehet, hogy a jogerős hagyatékátadó végzés kézhezvétele után a bank maga vegye fel a kapcsolatot az örökösse, ha az 30 napig nem jelentkezik. Ha az örökhagyó közeli hozzátartozója írásban kéri, elvárás, hogy a pénzügyi szervezet adatot szolgáltasson számára az elhalálozott által felvett és még vissza nem fizetett hitelről, lízingtartozásról a jogerős hagyatéki végzésről szóló tudomásszerzésig - írta az Azénpénzem.hu.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MaTar, 2020.07.29 08:58

Előrelépés a készpénzhasználat visszaszorításában, de korántsem elég. A számlaszerződéseknél fontos volna a kedvezményezettjelölés szabályainak kötelező ismertetése, a jelölés elmaradása esetén az erre vonatkozó utalás és a döntés kötelező rögzítése. Az is indokolt, hogy az örökösi, kedvezményezetti jogérvényesítési költségek ne haladják meg a volt számlatulajdonosi rendelkezési költségeket, és a teljesítés, legalább a kedvezményezett esetében, haladéktalanul megtörténjen, akár úgyis, hogy erre a leendő kedvezményezettnek, ha kívánja, elektronikus úton is joga legyen. Az is célszerű volna, ha haláleset esetén a pénzintézet a közigazgatási adatokat használhatná, Indokolt volna minden olyan eddigi megkötés lehető legnagyobb mértékű korlátozása, amely szerint a pénzintézet rendelkezési jogosultsága erősebb mint a számlakövetelés jogosultjaié.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html