Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

- A biztonság ígérete miatt költöztünk be ide, azzal a tudattal, hogy később, amikor öregszünk, betegszünk, butulunk, gond lehet velünk, de itt vigyáznak ránk, kulturált körülmények között mehetünk a másvilágra - fogalmazott a delmagyar.hu-nak a Gesztenyeliget nyugdíjas otthon egyik lakója, aki társaival együtt kifogásolja a szolgáltatási díj drasztikus emelését.

- Egy lakrészre 8-9 millió forintért kötöttünk halálig tartó bérleti szerződést. Vannak ezzel együtt járó szolgáltatások és pluszszolgáltatási csomagok. A szerződés szerint jó ideig havi harmincezer forintot kellett fizetni a közös költségekre, plusz a lakrészre a rezsit. A szolgáltatások apróbb hibákkal rendben mentek.

Lázadás és magyarázat

Másfél éve 30 ezer forintról 33 ezerre nőtt a díj. Idén nyáron jelentette be a tulajdonos a lakógyűlésen, hogy a díjat fölemeli 60 ezerre. Akadtak, akik ezt már nem tudták kifizetni, a többség nem is akarta, csak a 33 ezret adja oda.

Úgy érveltek, hogy a szerződésben szereplő 15. pont szerint a bérbeadónak joga van ugyan egyoldalúan emelni a szolgáltatási díjakat, de ez azt is tartalmazza, hogy "a bérlők érdekeinek figyelembevételével". Nem hiszik el, hogy tényleg veszteséges a működtetés, miközben az épület mögött épül az újabb ház.

A szolgáltató nyilatkozata szerint a 33 ezer forint alapszolgáltatási díjat azért emelték 60 ezerre, mert az alapszolgáltatáshoz tartozó költségek jelentősen megemelkedtek. Az egészségügyi dolgozók munkabére például közel 40-50 százalékkal nőtt az elmúlt két évben, 2019-re 100 százalékos növekedést fog elérni.

A 60 ezer forint messze a piaci ár alatt van, az intézmény nem kap állami támogatást. Dolgoznak a díj részletekben történő, fokozatos emelésén, bíznak benne, hogy sikerül megegyezni az alapszolgáltatási díj összegében.

A fotó forrása: Shutterstock