Idén már biztosan lesz nyugdíjkorrekció novemberben, miután a kormány tavaly - a költségvetés tervezésekor - csak 2,8 inflációval számolt, de január és augusztus között 4 százalékos pénzromlást mértek, a nyugdíjas kosárnál pedig 4,3 százalékot. Jövő januárban-februárban viszont egyből két biztos pluszos kifizetésre számíthatnak a jogosultak, majd ősszel megint jöhet két kör, ha a kormány számításai helyesek lesznek, vagy éppen akkor, ha megint elkalkulálták magukat.

Az új évre az már biztos, hogy nyugdíjemelés lesz, valamint a kormány elkezdi visszaépíteni a 13. havi nyugdíjat, amit még a koronavírus-járvány első hullámakor ígért meg. Ez lényegében most egy 53. heti juttatást jelent majd, ugyanis egy havi nyugdíj negyedét fizeti ki az állam.

Az öt juttatás a következő:

  • 2020. novemberében 1,5 százalékos pótlólagos nyugdíjemelés januárra visszamenően a 2020. január-augusztus hónapokban mért 4,3 százalékos nyugdíjas infláció alapján,
  • 2021. januárjában 3 százalék inflációs nyugdíjemelés,
  • 2021. februárjában egy heti (azaz egyhavi ellátás 25 százalékának megfelelő) plusz nyugellátás a 13. havi nyugdíj visszaépítésének első lépéseként,
  • 2021. novemberében nyugdíjprémium, ha a GDP 2021. évi növekedése meghaladná a 3,5 százalékot - a költségvetési törvény tervezete szerint a növekedés mértéke 4,8 százalék lesz,
  • 2021. novemberben nyugdíjemelési korrekció, ha a 2021. január-augusztus hónapokban mérendő tényleges áremelkedés mértéke meghaladná a 3 százalékot.

Jövőre a plusz egyheti nyugdíjra 77 milliárd forintot irányoz elő a költségvetés, eszerint az öregségi és hozzátartozói nyugdíjasok mellett a nyugdíjszerű ellátásokban részesülőket is megilleti majd a plusz egy heti juttatás, vagyis 2,6 millió jogosult számíthat átlagosan 30 ezer forinttal többre. Ha csak az öregségi nyugdíjasok - vagyis a kort betöltött nyugdíjasok és nők kedvezményes nyugdíjában részesülők - átlagos járandóságát tekintjük, akkor a plusz egy heti nyugdíj több, mint 36 ezer forint plusz bevételt hozhat majd a jogosultak részére - írja a Nyugdíj Guru.

A jövő évi költségvetés tervezetében az idei komoly, a Pénzügyminisztérium szerint hivatalosan 3 százalékos, nem hivatalosan 5,1 százalékos, az Európai Bizottság szerint 7 százalékos, az OECD szerint 9-11 százalékos gazdasági visszaesés után  (ami az idei nyugdíjprémium reményét szertefoszlatta) 2021-ben a GDP 4,8 százalékkal nőne, vagyis a tervezett növekedés és a küszöbérték különbsége jövőre 1,3 lenne - vagyis 1,3 lenne a nyugdíjprémium számításánál alkalmazandó szorzószám.

Ha valóban bejönne a növekedési várakozás, akkor a nyugdíjprémium maximális összege az 1,3-as szorzótényező és a 20 ezer forint szorzata, azaz 26 ezer forint lehet.