A posta tavaly már jóval korábban, november 23-án megkezdte a kézbesítést, így karácsony előtt ki is vitte a küldeményeket. Több tízezren voltak viszont, akik nem vették át a szelvényeket és tíz napon belül a postán sem jelentkeztek érte. Az ő utalványaik visszakerültek a Magyar Államkincstárhoz, ahonnan ismételt kézbesítést lehetett kérni (erre február végéig van még lehetőség) - hívja fel a figyelmet a lap.

A végül kézbesítetlen küldemények száma egyébként tavaly február végén a mostanihoz hasonló volt, hiszen akkor Lázár János miniszter mintegy 37 ezer olyan emberről beszélt, akik nem vették át vagy nem keresték az utalványokat a postán. A rendszerbe tehát úgy tűnik, bő egy százaléknyi veszteség van, ezt ezúttal sem sikerült érdemben lefaragni.

Az pedig továbbra is kérdés, hogy a külföldön élő, de magyar ellátásra jogosult mintegy 33 ezer idős ember mit kezd az utalványokkal. Azokat ugyanis külföldön nem lehet felhasználni. Így vagy plusz költséggel hazaküldik a szelvényeket, vagy hazautaznak Magyarországra - a 71 különböző ország valamelyikéből -, hogy a 10 ezer forintnyi utalványt elkölthessék.