Nyugdíjasok Erzsébet-utalványa: kárba veszett tízezrekről beszél a posta

Itthon 35 ezren, külföldön pedig 1200-an nem vették át még mindig a tavaly év végén a nyugdíjasoknak küldött, 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványokat. Ez mintegy 362 millió forintnyi utalványt jelent, ami összegben sok, ugyanakkor a csaknem 2,7 millió nyugdíjast nézve alig több mint egy százaléknyi „veszteséget” jelent. Ez derült ki a Magyar Posta Népszavának elküldött adataiból.
K. Kiss Gergely, 2018. február 18. vasárnap, 09:48
Fotó: Napi.hu

A posta tavaly már jóval korábban, november 23-án megkezdte a kézbesítést, így karácsony előtt ki is vitte a küldeményeket. Több tízezren voltak viszont, akik nem vették át a szelvényeket és tíz napon belül a postán sem jelentkeztek érte. Az ő utalványaik visszakerültek a Magyar Államkincstárhoz, ahonnan ismételt kézbesítést lehetett kérni (erre február végéig van még lehetőség) - hívja fel a figyelmet a lap.

A végül kézbesítetlen küldemények száma egyébként tavaly február végén a mostanihoz hasonló volt, hiszen akkor Lázár János miniszter mintegy 37 ezer olyan emberről beszélt, akik nem vették át vagy nem keresték az utalványokat a postán. A rendszerbe tehát úgy tűnik, bő egy százaléknyi veszteség van, ezt ezúttal sem sikerült érdemben lefaragni.

Az pedig továbbra is kérdés, hogy a külföldön élő, de magyar ellátásra jogosult mintegy 33 ezer idős ember mit kezd az utalványokkal. Azokat ugyanis külföldön nem lehet felhasználni. Így vagy plusz költséggel hazaküldik a szelvényeket, vagy hazautaznak Magyarországra - a 71 különböző ország valamelyikéből -, hogy a 10 ezer forintnyi utalványt elkölthessék.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

RealMan, 2018.02.18 18:31

Anyósom is megkapta, de én postai úton visszaküldtem a Kincstárnak "dugjátok fel a seggetekbe" megjegyzéssel. Tettem hozzá mást is, de az nyomdafestéket nem tűrne el...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html