A nyugellátásában részesülő magánszemélyek részére biztosítandó 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalvány az Szja-törvény alkalmazásában csekély értékű ajándéknak minősül, hiszen a juttatás személyenkénti értéke nem haladja meg a minimálbér 10 százalékát (ami 2016-ban 11 100 forint), és a juttatásban olyan magánszemély részesülnek, akinek a kifizetőtől az adóévben nem származik más jövedelme - olvasható a NAV honlapján.

A csekély értékű ajándék a törvény szerint egyes meghatározott juttatásként viseli a közterheket. Az egyes meghatározott juttatásokat 15 százalék szja és 27 százalék egészségügyi hozzájárulás (eho) terheli, a juttatás értékének 1,19-szerese után. Így a juttatás után mindösszesen 49,98 százalék közteher-fizetési kötelezettség merül fel. Így kerül a 10 ezer forintos Erzsébet utalvány 15 ezer forintba a költségvetésnek, amelyből 5000 azonnal vissza is kerül a kincstárba.

Az ilyen típusú juttatással kapcsolatos közterheket a kifizetőnek (ezen esetben az államnak) kell megállapítania, bevallania és megfizetnie. A juttatásban részesülő nyugdíjasokat az utalványokkal kapcsolatban semmilyen közteher (sem személyi jövedelemadó, sem más közteher) nem terheli. E juttatást a nyugdíjasoknak bevallaniuk sem kell, ugyanis az Szja-törvény rögzíti, hogy nem kell bevallani azt a bevételt, amely után a személyi jövedelemadó megfizetésére a kifizető kötelezett (az egyes meghatározott juttatásnak minősülő csekély értékű ajándék után a személyi jövedelemadó-fizetési kötelezettség a kifizetőt terheli).