Nyugdíjasok Erzsébet-utalványa: tízezrek maradtak ki

Bár az akció lezárult, az érintett hivatalok és állami szervek továbbra sem árulnak el részleteket a nyugdíjasoknak adott karácsonyi Erzsébet-utalványokról - írta a Magyar Nemzet.
Domokos László, 2017. március 2. csütörtök, 11:20
Fotó: Napi.hu

A kormány három hónapos akciója ugyanis kedden zárult, addig lehetett kérniük az Országos Nyugdíjfolyósító Igazgatóságtól a tízezer forint értékű utalványok ismételt kiküldését azoknak, akik azt eddig nem kapták meg.

A kérelem benyújtásának jogvesztő határideje 2017. február 28. volt, azaz utána már nem lehet hozzájutni a tízezer forint értékű Erzsébet-utalványhoz.

A múlt héten Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy az érintettek közül 37 719-en nem vették át vagy nem keresték az utalványokat a postán - írta a lap.

A napokban az Origo azt írta, hogy a nyugdíjfolyósítóhoz belföldről 37 719, míg külföldről 1431 Erzsébet-utalvány érkezett vissza. Előbbi csoportnál 11 452 esetben küldték ki újra a szelvényeket, de azt nem tudni, hogy ezekkel, illetve a többi utalvánnyal mi lett.

Az ügyben sem a Magyar Posta, sem a nyugdíjfolyósító, sem a Miniszterelnökség nem adott a napilapnak érdemi tájékoztatást. Korábban ellenzéki pártok azt javasolták, hogy készpénzben (illetve átutalással) vagy egyszeri nyugdíj-kiegészítésként küldjék ki a 10 ezer forintot a nyugdíjasoknak, így ugyanis mind a 2,7 millió időshöz eljutott volna az "ajándék", de ebből nem lett semmi.

Ahelyett, hogy az aktuális nyugdíjjal együtt minden érintett kapott volna 10 ezer forintot, az egyszeri juttatásként adott Erzsébet-utalványok kézbesítése rengeteg problémát generált és többletköltséget jelentett a büdzsének - értékelt korábban az Ado.hu portál.

HOZZÁSZÓLÁSOK