Nyugdíjasok, figyelem! Csalnak a mérőórákkal - így védekezhet

Az elmúlt időszakban több trükkös módszerrel elkövetett bűncselekmény történt idősek sérelmére - adta hírül a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság.
Szász Péter, 2018. június 4. hétfő, 12:52
Fotó: Shutterstock

A csalás alapja, hogy a közüzemi szolgáltatók nevével visszaélő "áldíjbeszedők, álszerelők" a mérőkészülékek leolvasásának, a házban tapasztalt rendellenességek elhárításának ürügyén jutnak be a lakásba, ahonnan a sértett figyelmének elterelésével különféle értékeket loptak el.

A lopással okozott kárt esetenként még azzal is fokozhatják, hogy az "ellenőrzésért" pénzt kértek. Az ilyen jellegű bűncselekmények áldozatai szinte minden esetben idős, nyugdíjas emberek voltak - írják a police.hu-n.

A rendőrség ezért a következőket tanácsolja:

  • A közüzemű szolgáltatók díjbeszedőket nem alkalmaznak, pénzt személyesen nem hoznak, és nem is kérnek!
  • Az áramdíjszámla, vízdíjszámla és gázszámla összegét kizárólag banki átutalással, csoportos beszedési megbízással vagy postai úton, csekkel lehet kiegyenlíteni!
  • A szolgáltatók szerelő munkatársai feladatuk végrehajtásakor arcképes igazolványukat és megbízólevelüket kérés nélkül bemutatják!
  • Az arcképes igazolványon lévő azonosító alapján az ügyfelek telefonon keresztül ellenőrizhetik a szolgáltatók munkatársainak hitelességét!
  • A mérőórák cseréjét az ügyfelekkel előzetesen egyeztetve végzik!
  • A lejárt hitelességű mérőórák cseréje a szolgáltatók ügyfelei számára díjtalan
  • A helyszínen megrendelt egyéb szolgáltatással kapcsolatos tevékenységek elvégzését, amelyet az ügyfelek bizonylati űrlapon igazolnak, kizárólag utólag, folyószámlán vagy csekken keresztül lehet kifizetni!

A kép forrása: Shutterstock.

HOZZÁSZÓLÁSOK