Nyugdíjasok: fontos döntést hozhat a kormány

Az Országgyűlés jövő héten kezdi tárgyalni a 2018-as költségvetésről szóló törvényjavaslatot. A képviselők összesen 30 órában fejthetik ki véleményüket a kormány előterjesztéséről, a hatnapos ülésen emellett terítékre kerül még a kabinet adócsomagja is. Nyugdíjasokat érintő kérdésben is szavaznak.
Dzindzisz Sztefan, 2017. május 14. vasárnap, 08:31
Fotó: Napi.hu

A házelnök - a parlament honlapján olvasható - napirendi javaslata alapján az ülés hétfőn 13 órakor napirend előtti felszólásokkal kezdődik, amit az interpellációk és az azonnali kérdések követnek. Ezután a másnap elfogadni tervezett javaslatok utolsó, bizottsági jelentésekről szóló vitáit bonyolíthatják le.

A második ülésnap elejére tervezett határozathozatalok alatt fogadhatják el egyebek mellett a reklámadóról szóló törvény módosítását. Megszavazhatják tizenkét ellenzéki képviselő tiszteletdíjának csökkentését - írja az MTI.

Ezt követi a kormány adóváltoztatási javaslatairól kezdődő általános vita ötórás időkeretben, ami után a jövő évi költségvetés megalapozásáról szóló indítványt tárgyalják. A keddi ülésnap az idei büdzsé módosításának vitájával zárul.

A 2018-as költségvetés általános vitája szerdán kezdődik. Az általános vita a nemzetgazdasági miniszter 40 perces előterjesztői nyitóbeszédével kezdődhet, amit az Állami Számvevőszék, valamint a Költségvetési Tanács elnökének 30-30 perces felszólalása, majd a frakciók vezérszónokainak szintén fél-fél órás beszédei követnek.

A képviselők szerdán közel 10 órában, csütörtökön 14 órában, pénteken pedig további négy órában fejthetik ki véleményüket a büdzséről.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a munkából élők költségvetésének nevezte a jövő évi büdzsét, amikor átnyújtotta az arról szóló javaslatot Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének. A tárcavezető szerint a költségvetés céljai változatlanok jövőre: a teljes foglalkoztatottság, a gazdasági növekedés fenntartása és a biztonság erősítése. A büdzsé 4,3 százalékos gazdasági növekedéssel, 2,4 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal, valamint 3 százalékos inflációval számol a GDP-arányos államadósság további csökkenése mellett. A költségvetés az ideihez hasonlóan három területre tagolódik, az állam működése nullszaldós.

Pénteken vitathatják meg a Fidesz-KDNP-javaslatát a közérdekű nyugdíjas szövetkezetek létrehozásáról.

Az ülés május 22-én hétfőn érhet véget. A képviselők az ekkor megszokott kérdések és azonnali kérdések után a magyar vidék gazdasági és társadalmi felemeléséhez szükséges lépésekről tarthatnak politikai vitát az LMP kezdeményezésére.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

francois, 2017.05.14 14:04

Az utolsó parlamenti választásokkor az egyik nagy ígéret volt, hogy az SZJA egyszámjegyűre csökken (magyarán legalább 9%-ra). Hát, ebből a látszat kedvéért eddig összejött 1%, de azóta nagy a hallgatás. Pedig az ÁFA csökkentés után ez jelentene érezhető reáljövedelem növekedést, és akkor a szavahihetőségről ne is beszéljek. Persze magyarázat biztosan lenne arra, hogy miért nem lehet csökkenteni, de akkor gondolkodtak volna akkor, amikor ígérgettek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csakazigazat, 2017.05.14 09:33

Sokan nem azért mentünk nyugdíjba,hogy "visszasegítsenek" a munka világába...! Akit meg segíteni kell,maradhatott volna ! Köszönöm,de én nem élek ezzel a lehetőséggel! De a temetőbe se "segítsenek",megyek és megyünk ha eljön az ideje ! Biztosítsanak nyugodt - békés életet ,normális megélhetést biztosító nyugdíjjal...,elfogadható élhető nyugdíjas életet! És ebbe beletartozik az egészségügyi intézmények normális ellátása is....,/nem a maszek / !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html