Nyugdíjasok helyzete: megy a bűvészkedés a számokkal

Elkészült a KSH jelentése a magyar nyugdíjasok helyzetéről, mely ugyan azt írja, hogy a hazai fizetésekhez képest a nyugdíjak nincsenek lemaradásban, de a helyettesítési ráta magas szintje inkább az alacsony fizetéseknek köszönhető. A GDP összesen 8,9 százaléka megy az idősek ellátására, de Nyugat-Európával szemben itthon a jogosultak egyetlen bevételi forrása a nyugdíj.
Szabó Dániel, 2019. november 15. péntek, 08:22
Fotó: Shutterstock

Kevesebb a nyugdíjas az országban ebben az évben, miközben a nyugdíjak reálértéke "változatlan maradt". Minden ötödik ember nyugdíjas, de csak kevesebb, mint minden tizenegyedik megtermelt forintot költjük rájuk. A nyugdíjak vásárlóértéke európai összehasonlításban nem valami magas - kezdi összefoglaló cikkét az Mfor.hu a KSH friss körképéről.

Ebből derül ki, hogy 2019-ben csökkent a nyugdíjszerű ellátásban részesülők száma, de még így is, minden ötödik magyar nyugdíjas. Közülük a legtöbben Budapesten, a legkevesebben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében élnek. Szinte az összes 64 év feletti ember nyugdíjas itthon, e korosztály alatt pedig 8 százalék kap nyugdíjszerű ellátást.

A nyugdíjak idén eddig megőrizték reálértéküket, és a felmérés szerint európai viszonylatban a helyettesítési ráta - vagyis, hogy egy fizetéshez képest mekkora egy nyugdíj - aránya is magas. Ám a szakportál rávilágít, hogy ez nagyban köszönhető annak, hogy a fizetések is alacsonyak az európai szintekhez képest.

A másik probléma pedig az, hogy ugyan 2018-ban 3,0 százalékos nyugdíjemelést hajtottak végre, ami a nyugdíjas fogyasztóiár-index 2,7 százalékos emelkedése miatt a nyugdíjak reálértékét 0,3 százalékkal növelte, de a Nyugathoz képest a magyar idősek egyetlen bevételi forrása a nyugdíj. Magyarországon sokaknak nincsen más jövedelmük, megtakarításuk, például jelentősebb pénztőkéjük vagy kiadható ingatlanuk.

Az ellátásokra fordított kiadások a GDP 8,9 százalékának feleltek meg az idén. Minden tizenegyedik megtermelt forint megy tehát nyugdíjra.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MaTar, 2019.11.15 10:25

Az egyszerűen nem igaz, hogy a magyarországi nyugdíjasok egyetlen bevételi forrása a nyugdíj összege. Az egyéb bevételek statisztikai módszerekkel is egyre inkább mérhetők - nyugdíjasok bővülő keresőtevékenysége -, de az egyéb bevételek nagy része, mint a tőke és bérleti jövedelem, adórendszeren kívüli jövedelem, csak szociológiai eszközökkel tárható fel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html