Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kevesebb a nyugdíjas az országban ebben az évben, miközben a nyugdíjak reálértéke "változatlan maradt". Minden ötödik ember nyugdíjas, de csak kevesebb, mint minden tizenegyedik megtermelt forintot költjük rájuk. A nyugdíjak vásárlóértéke európai összehasonlításban nem valami magas - kezdi összefoglaló cikkét az Mfor.hu a KSH friss körképéről.

Ebből derül ki, hogy 2019-ben csökkent a nyugdíjszerű ellátásban részesülők száma, de még így is, minden ötödik magyar nyugdíjas. Közülük a legtöbben Budapesten, a legkevesebben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében élnek. Szinte az összes 64 év feletti ember nyugdíjas itthon, e korosztály alatt pedig 8 százalék kap nyugdíjszerű ellátást.

A nyugdíjak idén eddig megőrizték reálértéküket, és a felmérés szerint európai viszonylatban a helyettesítési ráta - vagyis, hogy egy fizetéshez képest mekkora egy nyugdíj - aránya is magas. Ám a szakportál rávilágít, hogy ez nagyban köszönhető annak, hogy a fizetések is alacsonyak az európai szintekhez képest.

A másik probléma pedig az, hogy ugyan 2018-ban 3,0 százalékos nyugdíjemelést hajtottak végre, ami a nyugdíjas fogyasztóiár-index 2,7 százalékos emelkedése miatt a nyugdíjak reálértékét 0,3 százalékkal növelte, de a Nyugathoz képest a magyar idősek egyetlen bevételi forrása a nyugdíj. Magyarországon sokaknak nincsen más jövedelmük, megtakarításuk, például jelentősebb pénztőkéjük vagy kiadható ingatlanuk.

Az ellátásokra fordított kiadások a GDP 8,9 százalékának feleltek meg az idén. Minden tizenegyedik megtermelt forint megy tehát nyugdíjra.